Έως €550 έκτακτη βοήθεια σε κατοίκους ορεινών - Ποιοι δικαιούνται

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί στην Brief πώς θα διανεμηθεί το έκτακτο επίδομα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Έκτακτη εφάπαξ βοήθεια στους κατοίκους των ορεινών περιοχών αναμένεται να εγκρίνει σήμερα (26/1) το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά και από σχετική εισήγηση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

>>> UPD: Υπουργικό: Έκτακτο επίδομα για κατοίκους ορεινών <<<

Μιλώντας στην Brief ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι θα υποβληθεί σήμερα (26/1) σχετική πρόταση στο Υπουργικό, κάνοντας λόγο για σημαντική βοήθεια, δεδομένων τόσο των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, όσο και της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, το έκτακτο επίδομα θα είναι ποσοστό επί του επιδόματος των ορεινών περιοχών και θα κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση και τη σύνθεση της κάθε οικογένειας μεταξύ 130 – 550 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού σε γραπτή της δήλωση σε σχέση με το έκτακτο επίδομα ορεινών περιοχών, είχε αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα στα ορεινά, αλλά και την αύξηση του κόστους στις τιμές των καυσίμων που παγκόσμια καταγράφονται, ζήτησε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, να παρουσιάσουν πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη (σήμερα 26/1), ώστε επιπλέον του επιδόματος των ορεινών περιοχών, να παραχωρηθεί εφάπαξ έκτακτο βοήθημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες στους  κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, σε σχέση με την οικονομική βοήθεια στα πλαίσια στήριξης των κατοίκων κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων, δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι (συμπεριλαμβανομένων και εργατών ή/και υπαλλήλων), οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία/υποστατικό σε κοινότητες με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων και αποδεδειγμένα διαμένουν για όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κοινότητα κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο έτη.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης: (ι) Μη Ευρωπαίοι πολίτες, ακόμα και εάν διαμένουν μόνιμα στην κοινότητα. (ιι) Ευρωπαίοι ή μη οικιακές/οί βοηθοί που διαμένουν στην οικία του δικαιούχου αιτητή. (ιιι) Μοναστήρια και μοναχοί/ μοναχές. (ιν) Άτομα που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στις κοινότητες που καλύπτονται από το εν λόγω Σχέδιο.

Η οικονομική βοήθεια καταβάλλεται ανά έτος και το ποσό που εμβάζεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε αιτητή, υπολογίζεται στη βάση των πιο κάτω:

- Για κάθε νοικοκυριό/ οικιστική μονάδα ανάλογα με το υψόμετρο της κοινότητας όπου διαμένει:

(α) €175 (υψόμετρο 600-800μ.). (β) €225 (υψόμετρο 801-1000 μ.). (γ) €260 (υψόμετρο 1001μ. και άνω)

Πρόσθετα,
- για κάθε συνταξιούχο άτομο €85
- για κάθε μη συνταξιούχο άτομο €165

*«Συνταξιούχο άτομο», για τους σκοπούς του Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 
20003