Επ. Ελέγχου: Νόμιμες οι συμβάσεις των 5 ξενοδοχείων στην Αγ. Νάπα

Ωστόσο θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, σύμφωνα με την βουλεύτρια Ρίτα Σούπερμαν

Στην Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών συζητήσαμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που αφορά στις εκμισθώσεις κρατικής γης για πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα για τα έτη 1970, 81 και 82, είπε σε δήλωση της η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν μετά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.

Αυτούσια η δήλωση της:

Σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών συζητήσαμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που αφορά στις εκμισθώσεις κρατικής γης για πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα για τα έτη 1970, 81 και 82. Μιλούμε για παλιές συμβάσεις. Φαίνεται ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τα μισθώματα που πληρώνονται είναι αρκετά χαμηλά, σε σχέση με τη σημερινή αγοραία σημερινή αξία της γης.

Ωστόσο οι συμβάσεις αυτές κρίνονται και θεωρούνται νόμιμες γιατί έχουν γίνει προ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύουν οι πρόνοιες τους και τα δεδομένα τους μέχρι και σήμερα και με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε το θέμα της εκμίσθωσης αγροτικής γης όπου σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκμίσθωση ισχύει για 15 χρόνια ενώ η εκμίσθωση για οποιοδήποτε άλλο είδος γης δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο. Ζητήθηκε από το Τμήμα Δασών όπως φέρει στην Επιτροπή Έκθεση σχετικά με την εκμετάλλευση της παραλίας απ’ αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες αν και εφόσον αυτή η πρόνοια υπάρχει στις συμβάσεις. Είδαμε ότι οι παλιές συμβάσεις δεν επιτρέπουν στο κράτος να εισπράξει έσοδα και χρήματα τα οποία θα έπρεπε να είσπραττε με βάση την αγοραία αξία της σημερινής γης και προέκυψε η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των συμβάσεων αυτών. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σίγουρα πρέπει να εκσυγχρονιστούν αυτές οι συμβάσεις προς όφελος τόσο του κράτους για να εισπράττει τα έσοδα αλλά και προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη.

 
16318
Thumbnail