Επ. Οικονομικών: €91,7 εκ. για την πανδημία / Που θα δοθούν

Η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε τον τέταρτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες της πανδημίας

Στην Επιτροπή Οικονομικών εξετάστηκε την Δευτέρα ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε προς έγκριση από την Κυβέρνηση και ανέρχεται στα €91,7 εκ.

 

>>> Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Οικονομικών: Η ατζέντα της σημερινής (20/09) συνεδρίας  <<<

Ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά κυρίως δαπάνες που σχετίζονται με την διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της και είχε εγκριθεί στις 2 Σεπτεμβρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συνολικά τα ποσά που προβλέπουν οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί που έχουν κατατεθεί για το 2021 ανέρχονται  στα €510 εκ.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τον Ιούλιο το δημοσιονομικό ισοζύγιο παρουσίαζε έλλειμμα 3,2% και ότι αυτό δεν θα ξεπεράσει το 5,1% μέχρι το τέλος του έτους. Είπε επίσης ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 108% στο τέλος του 2021 σε σχέση με 119% στο τέλος του 2020.

Ανέφερε παράλληλα ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αυτός προβλέπει την ανάγκη τροποποίησης του εδαφίου (1) του άρθρου 16 του βασικού νόμου με την προσθήκη επιφύλαξης ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου, για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
 
Συγκεκριμένα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αφορά την κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω υλοποίησης σειράς μέτρων για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών είναι και η υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, ύψους €900.000 και η συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για τον μήνα Αύγουστο ύψους € 5 εκ.
 
Επίσης αφορά την στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου -  Ιουνίου 2021 ύψους 6,3 εκ. ευρώ.
 
Επίσης προβλέπονται κονδύλια για συνέχιση των έκτακτων μέτρων προστασίας στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του 2021 και συγκεκριμένα για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για Covid-19 και για διενέργεια μοριακών εξετάσεων Covid-19. Επίσης για αγορά υπηρεσιών, αποκατάσταση, μεταφορά και φιλοξενία κρουσμάτων (Eden), στελέχωση ιατρείων δημόσιας υγείας και μοριακών ελέγχων, για αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία και προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή και κατακυρωθεί. Οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 38 εκ. ευρώ.
 
Ακόμα ο συμπληρωματικές προϋπολογισμός αφορά αυξημένες δαπάνες του Υφυπουργείου Τουρισμού για συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας και υφιστάμενες υποχρεώσεις του Υφυπουργείου έναντι Οργανωτών Ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης  που εγκρίθηκε από ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 11,5 εκ. ευρώ.
 
Τέλος προβλέπονται άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους ύψους 30 εκ. ευρώ. που αφορούν αποκλειστικά την πανδημία.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παντελή ανέφερε ότι αναμένεται να κατατεθεί εντός Οκτωβρίου ο 5ος συμπληρωματικός για χρηματοδότηση αναγκών του κράτους που δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Είπε επίσης ότι όλες οι επιπλέον πιστώσεις για την πανδημίας από τους προηγούμενους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς έχουν εξαντληθεί, με την υλοποίηση τους να φτάνει στο 100%.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού Θεοφάνης Τρύφωνος αναφέρθηκε στη σημασία του κονδυλίου που θα συνεχίσει την στήριξη του τουρισμού, σημειώνοντας ότι είχε σημαντικά αποτελέσματα, με τους τουρίστες τον Αύγουστο να αυξάνονται σημαντικά, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο επωφελήθηκαν 105 χιλιάδες άτομα από τα σχέδια επιχορήγησης του εγχώριου τουρισμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ανέφερε ακόμα ότι για τον Ιούλιο – Αύγουστο επωφελήθηκαν 78 χιλιάδες άτομα που έμειναν στην Κύπρο για διακοπές, αντί να πάνε στο εξωτερικό.  
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι από τα 38 εκατομμύρια για το Υπουργείο Υγείας τα 15 εκ. ευρώ αφορούν αγορά φαρμάκων και εμβολίων, τα 16,8 εκ. ευρώ αγορά υπηρεσιών και τα 6,4 εκ. ευρώ αγορά αναλωσίμων για rapid test. Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι μέχρι 31 Αυγούστου οι δαπάνες για rapid test έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 26 εκ. ευρώ.
 
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τα 30 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν έκτακτες δαπάνες που δυνατόν να προκύψουν μέχρι το τέλος τους έτους.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι ο έκτακτος προϋπολογισμός, σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνία και οι επί μέρους πτυχές της οικονομίας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση και άλλους εξωγενείς παράγοντες, θα έπρεπε να έχει διευρυμένο προσανατολισμό, ώστε να μην στοχεύει μόνο σε δαπάνες που αφορούν την υγεία και τον τουρισμό. Θα έπρεπε, είπε, να προβλεφθούν δαπάνες για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν, όπως το λιανικό εμπόριο, ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας της εστίασης, της μεταποίησης, της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Σημείωσε επίσης ότι το κονδύλι για τον αμπεολοοινικό τομέα δεν είναι επαρκές ώστε να απορροφήσει τις ζημιές που υπέστη η αλυσίδα παραγωγής και πώλησης των κυπριακών κρασιών. Σε σχέση με τις διαδικασίες αγοράς των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου είπε ότι θα πρέπει οι διαδικασίες αγοράς τους να γίνονται με πιο διαφανείς διαδικασίες, κάτι που ενισχύεται από τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις τιμές αγοράς τους.
 
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης του τουρισμού, είπε ότι αν και έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για να επιδοτηθούν οι τουριστικές θέσεις, εντούτοις τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά σε σύγκριση με  ανταγωνιστικές προς την Κύπρο αγορές, όπως γειτονικές χώρες της Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κράτος, 18 μήνες μετά, έχει ακόμη τις δημοσιονομικές δυνατότητες για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας από τις συνέπειες της πανδημίας. Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ικανοποίησή για την επιτυχία των αναπτυξιακών σχεδίων που αφορούν τόσο τον εγχώριο τουρισμό, όσο και την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στην Κύπρο. Σχέδια, όπως είπε, που προβλέπεται να συνεχίσουν γιατί έχουν απήχηση, έχουν αποτέλεσμα και υποβοήθησαν τη φετινή, δύσκολη τουριστική χρονιά.
 
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι στηρίζουν τα έκτακτα μέτρα στον τομέα της υγείας και όλα τα ειδικά σχέδια στήριξης για εργαζομένους και εταιρείες. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν όπως κατατεθούν αναλυτικά οι διαδικασίες προμήθειας των εμβολίων, για  μοριακά τεστ μοριακής και τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και την αγορά υπηρεσιών για την καταπολέμηση της COVID - 19.
 
Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται η σωστή διαχείριση και ο έλεγχος των 510 εκ. ευρώ όλων των συμπληρωματικών προϋπολογισμών που έχουν κατατεθεί. Πρόσθεσε ότι έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη δυσκολία πρόσβασης και την αδυναμία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών από τις υπηρεσίες καταβολής των επιδομάτων και της μη επαρκούς επεξήγησης αναφορικά με την επιστροφή καταβληθέντων χρημάτων από εταιρείες και αυτοεργοδοτούμενους. Είπε επίσης ότι ζήτησαν ενημέρωση για τα κριτήρια στήριξης οργανωτών ταξιδιών και αεροπορικών εταιρειών. Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το έκτακτο κονδύλι 30 εκ. ευρώ για άλλες ανάγκες που δύναται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς τις απαιτούμενες εξηγήσεις και διευκρινίσεις.
 
(ΚΥΠΕ)

 
21547