Το επάγγελμα του μέλλοντος & το Master που σου δίνει εξειδίκευση

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Γιαγλής μίλησε στο Business Hour για τα επαγγέλματα που θα είναι περιζήτητα

Για τα επαγγέλματα του μέλλοντος μίλησε στο Business Hour by Brief, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Γιάγλης και την ανάπτυξη της τεχνολογίας που συμβάλλει στην δημιουργία νέων ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας και ειδικα για το blockchain. Όπως ανέφερε, το blockchain είναι ένας τομέας που η Κύπρος πραγματικά πρωτοπόρησε σε παγκόσμιο επίπεδο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που έχει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ήδη από το 2014.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές που προσφέρει στου νέους η κατάρτιση τους σε αυτό τον τομέα και την απορροφικότητα που θα έχουν στην αγορά εργασίας καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

Όπως σημείωσε,είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τη νέα γενιά να προετοιμαστεί για τις εξελίξεις που έρχονται  και να επιλέγουν επαγγέλματα με ορίζοντα τα 20-30 χρόνια μπορστά.

Επίσης ο κ. Γιάγλης σημείωσε ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμαμ που το Πανειστήμιο Λευκωσίας προσφέρει online,  από Σεπτέμβριο θα προσφέρεται και δια ζώσης.

Όλα όσα ανέφερε αναλυτικά:

-Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει μία τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην πανδημία. Ως Κύπρος είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό;

Έχετε δίκιο. Καταρχήν έχουμε δει μία τεράστια έξαρση της τεχνολογίας η οποία θα έλεγα έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια από τις αρχές του 1990 με το internet. Αλλά είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια περνάμε σε μία φάση επιτάχυνσης των επιδράσεων της τεχνολογίας. Δείτε για παράδειγμα τι έγινε με την Πανδημία το γεγονός ότι γίναμε όλοι ξαφνικά ειδικοί στο zoom  και στις μεθόδους τηλεργασίας και νομίζω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει.
Δεν βλέπω λόγο τον οποίο θα γυρίσουμε πίσω σε μία λιγότερο τεχνολογικά ας πούμε δομημένη εποχή και τρόπο δουλειάς.
Άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σαν επιχειρήσεις και οργανισμοί αλλά και σαν κράτος, μιας και με ρωτήσατε για την Κύπρο και νομίζω ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα καλό σημείο, έχει καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες στον τομέα τους είναι στην κορυφή της τεχνολογίας. Yπάρχει από το κράτος νομίζω η βούληση για το block chain που αναφέραμε καθώς η Κύπρος είναι τα πρώτα κράτη στον κόσμο που έχει υιοθετήσει Εθνική στρατηγική για block chain και έχει ήδη ψηφιστεί
από το 2019. Μάλιστα βρίσκεται τώρα και σε διαδικασία διαμόρφωσης ενός νομοθετικού πλαισίου που θα καλύπτει τα κρυπτονομίσματα και τις άλλες εφαρμογές του blockchain, άρα νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο σε αυτό το σημείο.


- Άρα αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας θεωρείται εσείς ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κύπρος...

Νομίζω ότι είναι μία τεχνολογία η οποία βρίσκεται στις αρχές της.Είναι πάρα πολύ πρώιμη και για μικρά κράτη όπως είναι η Κύπρος, που να μπορούν να πρωτοπορούν σε τέτοιες τεχνολογίες.
Ενδεικτικό ότι αν δείτε τα κράτη που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή του blockchain και των  κρυπτονομισμάτων,
πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα που θα περίμενε κάποιος ,τα περισσότερα είναι πολύ μικρά κράτη μιλάμε για την Σιγκαπούρη, Εσθονία, Μάλτα . Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως Εθνικό της νόμισμα. Άρα νομίζω ότι υπάρχει ευκαιρία και για την Κύπρο να μπει σε αυτή την ομάδα χορών που πρωτοπορούν στην τεχνολογία.

- Όταν ακούει κάποιος blockchain το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους είναι τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο όμως αυτή η τεχνολογία σε ποιες άλλες εφαρμογές θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Έχετε πολύ δίκιο γιατί πολύς κόσμος συγχαίει το blockchain με τα κρυπτονομίσματα. Ισχύει το ίδιο και στο ίντερνετ. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν το ίντερνετ το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους είναι το web. Αλλά δεν είναι μόνο το World wide web το internet αλλά είναι μια σειρά από εφαρμογές που χρησιμοποιούνται και ορίζουν το παγκόσμιο διαδίκτυο. Ετσι γίνεται και με το blockchain.
Blockchain είναι η τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα είναι μία μόνο από τις εφαρμογές της. Το blockchain έχει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς. Θα έλεγα ότι επειδή είναι ουσιαστικά ένα καινούργιο ίντερνετ που μας επιτρέπει να ανταλλάξουμε χρηματική αξία η μοναδικά ψηφιακά αντικείμενα μεταξύ μας με έναν ασφαλή και διάφανη τρόπο, θα βρει εφαρμογές και βρίσκει εφαρμογές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που αυτό είναι απαραίτητο.
Ξεκινήσαμε από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι λογικό έχει όμως πολύ μεγάλη εφαρμογή της ασφάλειας, υγείας στο εμπόριο - δηλαδή τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας- και logistics κα ιστην ενέργεια. Νομίζω δεν θα υπάρξει τομέας της οικονομίας σε 10-20 χρόνια από σήμερα που δεν θα έχει επηρεαστεί από το blockchain όπως δεν υπάρχει τομέας που δεν επηρεάστηκε τελικά από το ίντερνετ.

- Πώς μπορεί κάποιος να μάθει για το blockchain ή να πάρει κατάρτιση;

Είναι ένας τομέας που η Κύπρος πραγματικά πρωτοπόρησε σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που έχει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα κρυπτονομίσματα ήδη από το 2014 και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί θεωρούμαστε αυτή τη στιγμή νούμερο ένα πανεπιστήμιο παγκοσμίως στην εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε ξεκινήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα ήδη από το 2014, αυτό έχει ξεκινήσει σε online μορφή και οι περισσότεροι φοιτητές μας ήταν από το εξωτερικό κυρίως από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες η Γερμανία η Μεγάλη Βρετανία η Αυστραλία κλπ
Έχουμε εκπαιδεύσει στα πλαίσια αυτού του μεταπτυχιακού πάνω από χίλιους φοιτητές. Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από την Κύπρο και από την Ελλάδα για εκπαίδευση σε αυτόν τον χώρο και από τον Οκτώβρη ξεκινάει για πρώτη φορά αυτό το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τους ίδιους καθηγητές και το ίδιο πρόγραμμα σπουδών και διά ζώσης στο κάμπους στη Λευκωσία. Υπάρχει η δυνατότητα για όποιον θέλει να εκπαιδευτεί σε αυτό το αντικείμενο να έρθει στο μεταπτυχιακό μας να γνωρίσει τους καθηγητές και τους ερευνητές του Ινστιτούτου για το μέλλον του πανεπιστημίου Λευκωσίας και να γίνει από τους πρώτους ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν σπουδές σε αυτό το καινούργιο αντικείμενο.

- Ποιες οι προοπτικές που θα έχει κάποιος σπουδαστής σε αυτό τον τομέα;

Θα σας πω ένα στατιστικό μόνο, καθώς θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για το blockchain. Kάθε χρόνο το linkedin δημοσιεύει μία λίστα με τα Επαγγέλματα που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην πλατφόρμα του το περασμένο χρόνο. Το linkedin είναι σηματοδότης για το πού πηγαίνει η αγορά εργασίας. Πέρσι για πρώτη φορά στη λίστα του 2020 το blockchain ήταν νούμερο ένα ικανότητα που ζητούσαν εργοδότες σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά θα έλεγα, τρομερή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλη ανάγκη και για μηχανικούς της τεχνολογίας blockchain και για project managers και για ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τις χρηματοοικονομικές επιχειρηματικές ή αν θέλετε κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις αυτής της τεχνολογίας και δεν υπάρχει από την άλλη καθόλου προσφορά τέτοιας εργασίας γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο.

Άρα, θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή για κάποιον νέο που ενδιαφέρεται για να αποκτήσει προσόντα και δεξιότητες που θα είναι ζητούμενα στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια το blockchain είναι ίσως η νούμερο ένα επιλογή σπουδών και είναι χαρακτηριστικό ότι στο online πρόγραμμα που έχουμε το 95% των αποφοίτων μας όχι απλά εργοδοτείτε 6 μήνες μετά την αποφοίτηση του, αλλά ένας στους δύο μας αναφέρουν ότι τους οδήγησε σε αύξηση των αποδοχών τους τουλάχιστον 50% σε σχέση με την προηγούμενη εργασία.


-Είναι η σπουδή του μέλλοντος;

Νομίζω ότι, είναι. Σκεφτείτε ότι 25 ένας νέος γύρω στα 25 και που έχει τελειώσει τις προπτυχιακές σπουδές του και σκέφτεται για μεταπτυχιακό θα πρέπει να σκεφτεί την αγορά εργασίας για τα επόμενα 40 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2060 -2065 που θα είναι στην αγορά εργασίας. Φανταστείτε τον κόσμο 40 χρόνια πριν, το 1980 δεν είχαμε τίποτα από αυτά που έχουμε σήμερα, έτσι δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ίντερνετ, δεν υπήρχαν οι υπολογιστές, αφού το 1980 η APM έβγαζε το πρώτο PC. Επομένως σίγουρα οι άνθρωποι να κοιτούν τις προοπτικές σπουδών και εργασίας τους με ορίζοντα των επόμενων 20-30 ετών και θα έλεγα το blockchain μαζί με κάνα δυο άλλους τομείς όπως η τεχνική νοημοσύνη το διαδίκτυο των πραγμάτων είναι οι σπουδές του μέλλοντος.

Πολύς κόσμος βλέπει το σήμερα και ποια είναι τα επαγγέλματα έχουν ζητήσει σήμερα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα επαγγέλματα θα κορεστούν  και δεν θα έχουν ζήτηση σε 10 - 20 χρόνια. Αν κάποιος βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά αν κάποιος είναι 20 χρονών και κοίτα ένα τέτοιο ορίζοντα μπροστά πρέπει να κοιτάει αντίστοιχα μπροστά και στις Τεχνολογίες.

-Καταληκτικό σχόλιο...

Σας είπα νομίζω ότι ζούμε σε μία εποχή στην οποία υπάρχει μία τεχνολογική επανάσταση τριγύρω μας και χρησιμοποιούμε πολλές φορές τον όρο 4η βιομηχανική επανάσταση για να την περιγράψουμε. Eίναι μία ιστορική συγκυρία που πραγματικά τα τελευταία χρόνια ότι έχει συμβεί στον πλανήτη γύρω μας, από τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2010 την Πανδημία τώρα το 2020, έχουν κοινή συνισταμένη την τεχνολογία που ήρθε και βοήθησέ με όλες τις μορφές της. Με τη μορφή εμβολίων με τη νέα μορφή εργασίας εξ αποστάσεως.. Η τεχνολογία θα συνεχίσει να επηρεάζει τον κόσμο μας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τη νέα γενιά να προετοιμαστεί για τις εξελίξεις που έρχονται και για την Κύπρο σαν κράτος να μην φοβάται τοποθετηθεί στον πυρήνα εκείνο των κρατών στην τεχνολογική καινοτομία και να πρωτοστατεί σε αυτή.

 

Δείτε όλα όσα ανέφερε: 

 

ΞΠ