Επαναφέρουν τα κίνητρα για αεροπορικές εταιρείες μετά από πιέσεις

Οι Υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών ψάχνουν την κοινή φόρμουλα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μετά από πιέσεις επανέρχεται η συζήτηση για τα σχέδια κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες το οποίο έμεινε στον «πάγο» προ μηνός μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει τα σχέδια αλλά και τις διαβουλεύσεις. Όπως πληροφορείται η Brief οι αντιδράσεις από αρμόδιους φορείς ανάγκασαν τους Υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών να καθίσουν ξανά  στο τραπέζι ώστε να ετοιμάσουν τα νέα σχέδια κινήτρων.

Τα σχέδια θα τεθούν υπό συζήτηση μετά από  πρωτοβουλία της Hermes Airports που επιδιώκει την επέκταση  των δρομολογίων από και προς Κύπρο και την αύξηση των επισκεπτών στο νησί μας.  Πλέον οι Υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία ώστε να βρεθεί η κοινή φόρμουλα. Δεν αποκλείεται τα νέα σχέδια να είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με τα προηγούμενα που ανεστάλησαν και  αφορούσε ότι η Hermes χρηματοδοτούσε τα σχέδια με 60% και η Κυβέρνηση το 40%. 

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι  είναι έτοιμα τα τελικά σχέδια. Όπως είπε, η Κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες είχε καταθέσει στην εταιρεία την τελική της θέση, η οποία αξιολογείται. 

>>>>Διαβάστε επίσης: ACTA: Ανησυχία για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με Hermes<<<<

Κάντε υπομονή

Αρμόδιες πηγές δεν απέκλεισαν στην Brief  τα νέα σχέδια να είναι διαφοροποιημένα. Ωστόσο, οι αρμόδιοι μάς συνέστησαν υπομονή λίγων ημερών μέχρι να παρουσιαστούν τα σχέδια που θα παρουσιαστούν για έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αιφνίδια αναστολή

Η αναστολή των σχεδίων ήταν αιφνίδια, αφού υπήρξε ενόχληση στην Κυβέρνηση από τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας  σε σχέση με τη δεύτερη φάση των έργων στα Αεροδρόμια. Παράλληλα,, υπήρχε δυσαρέσκεια για την  πρόταση που  διαπραγματευόταν η Κυβέρνηση μαζί με τη Hermes για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων μέχρι το 2036. 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κατήγγειλε στην Επ. Οικονομικών της Βουλής ότι το Υπουργείο Οικονομικών σύναψε σύμβαση με χρηματοοικονομικό συμβούλο (ύψους 192,000ευρώ) από κονδύλι το οποίο ήταν δεσμευμένο (σταυρωμένο) και απαιτείτο η εκ των προτέρων αποδέσμευσή του από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Tα Υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών με κοινή ανακοίνωση 10 σημείων στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοίνωσαν τον άμεσο τερματισμό οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με την Hermes (για την κατασκευή της Φάσης 2) καθώς και την αναστολή των κινήτρων επιβατικής κίνησης για το 2022 – 2030.


 

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
 
24325