Επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη το 2022

Καθοριστική η χρονιά για την επανασύσταση του τουριστικού προϊόντος όλων των χωρών

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στο 30 - 40% ήταν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία κατά την εορταστική περίοδο, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022.

Όπως ανέφερε υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον αρχικά από τον κόσμο, αξιοποιώντας παράλληλα το Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού για ολιγοήμερη απόδραση τα τριήμερα των γιορτών, αλλά λόγω της έκρηξης κρουσμάτων της πανδημίας και αυστηροποίησης των μέτρων, αρκετός κόσμος φαίνεται να ανησύχησε και να προχώρησε σε ακυρώσεις τελευταία στιγμή.

«Δεν φτάσαμε στους αριθμούς που ελπίζαμε και αναμέναμε», πρόσθεσε.

Το Σχέδιο Ενίσχυσης Τουρισμού, υπενθύμισε, συνεχίζεται μέχρι και τον Μάρτιο 2022, με την συμμετοχή πέραν των 80 τουριστικών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Είναι ένα σχέδιο, πρόσθεσε, που αγαπήθηκε από τον κόσμο ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, όπου έγιναν χιλιάδες  διανυκτερεύσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σχολιάζοντας το γεγονός ότι τώρα που έχει δημιουργηθεί το χειμωνιάτικο σκηνικό για προσέλκυση κόσμου σε ορεινά θέρετρα, η πανδημία λειτουργεί ως αντικίνητρο, σημείωσε ότι είναι και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υφυπουργείου Τουρισμού μέχρι το 2030 να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο του χειμερινού προορισμού κάτι που θα πάρει χρόνο και στοχοπροσήλωση η οποία υπάρχει.

Έλλειψη προσωπικού πέραν των 4 χιλιάδων

«Η έλλειψη προσωπικού είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης. Πιο συγκεκριμένα,  στον τουριστικό τομέα καταγράφονται χρονιαίες ανάγκες γύρω στις 7-8 χιλιάδες εργαζομένους και αυτή την περίοδο υπάρχει έλλειψη πέραν των 4 χιλιάδων ατόμων, ανέφερε.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι υπάρχουν ανάγκες σε καταρτισμένο και μη προσωπικό στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και τουριστική βιομηχανία, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και Πανευρωπαϊκά με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φέρουμε κόσμο από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ή κοινοτικούς όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Είμαστε σε επαφή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το αρμόδιο Υπουργείο ευελπιστώντας ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα και θα δοθούν άμεσες λύσεις. Μια από τις λύσεις, ανέφερε, είναι να φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες εκεί όπου δικαιολογείται ανάγκη, χωρίς να σημαίνει ότι θα γίνει εις βάρος των συμπολιτών μας που ψάχνουν δουλειά.

Επανατοποθέτηση της κάθε χώρας στον τουριστικό χάρτη

Το 2020 - 2022 θα είναι μια μεταβατική χρονιά όπου θα επανατοποθετηθεί η κάθε χώρα τουριστικά στον παγκόσμιο χάρτη. Επομένως πρέπει να μας βρει έτοιμους να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπως κάναμε πρόσφατα για να πάρουμε ένα «καλό μερίδιο» στην συγκεκριμένη τουριστική αγορά.

Δείτε όλα όσα δήλωσε στο Business Hour by Brief ο κ. Ρουσουνίδης: 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
21620