Επανέρχεται η Αναστολή Δόσεων Δανείων: Ποιοι την δικαιούνται

Αποφασίστηκε η αναστολή αποπληρωμής δόσεων / Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στον απόηχο των χθεσινών (8/1) αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για αυστηρότερα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα (9/1) οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ <<<

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσίασε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων. Σε αυτό το πακέτο ανακοινώθηκαν και πρόσθετα μέτρα για αναστολή δόσεων ορισμένων κατηγοριών, όπως είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών:

Αποφασίστηκε η αναστολή της αποπληρωμής δόσεων, περιλαμβανομένων και των τόκων, για πιστωτικές διευκολύνσεις προς τράπεζες, για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του Κορωνιού για περίοδο 6 μηνών, μέχρι τις 30/06/2021

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: «Πράσινο φως» από Κεντρική Τράπεζα για αναστολή καταβολής δόσεων <<<

Με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν (2η φάση πανδημίας του COVID-19 και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών) επαναξιολογήθηκε η χρησιμότητα υλοποίησης της δυνατότητας για επαγωγή ορισμένων δανειοληπτών σε νέο μορατόριουμ στη βάση στοχευμένων αρχών. 

Όπως σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, η προσωρινή προστασία στοχευμένων κατηγοριών δανειοληπτών, είναι απαραίτητη για να προσφέρει μια ανάσα στους πολίτες και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με υποθηκευμένη την κύρια κατοικία τους καθώς και στις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων θα παύσει με τα νέα επικείμενα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, η νέα αναστολή συνδράμει και στην αναχαίτηση/ μείωση του νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως, γι’ αυτό το λόγο, το περασμένο διάστημα εργαστήκαμε σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, την οποία και ευχαριστώ εκ νέου, ούτως ώστε να συνδυάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο τα νομισματικά όσο και τα δημοσιονομικά μας εργαλεία, σε ένα κοινό μέτωπο, στον πόλεμο κατά των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του Κορωνιού. 

Χτες (8/1), το Υπουργικό Συμβούλιο, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ενέκριναν αναστολή της αποπληρωμής δόσεων, και την επόμενη βδομάδα θα εκδοθεί σχετικό Διάταγμα. Οι κύριες παράμετροι του διατάγματος έχουν ως ακολούθως:

  • Περίοδος αναστολής δόσεων: Μέχρι 6 μήνες, από 1/1/2021 έως 30/06/2021. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 31/1/2021, με δυνατότητα αναδρομικότητας, και θα εγκρίνονται/απορρίπτονται μέχρι 28/2/2021.
  • Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί: μόνο τα ΑΠΙ, οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης και μη πιστωτικά ιδρύματα και μεσίτες πιστώσεων για σύναψη συμβάσεων πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία. 
  • Εύρος πιστωτικών διευκολύνσεων: στο νέο διάταγμα εμπίπτουν πιστωτικές διευκολύνσεις με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020.
  • Μεταχείριση νέων δανείων: δεν καλύπτονται δάνεια που υπογράφηκαν μετά τις 30 Μαρτίου 2020.

Δικαιούχοι:

  • Πιστωτικές διευκολύνσεις ανεξαρτήτως σκοπού με υποθήκη την κύρια κατοικία μέχρι €350.000, από φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Πιστωτικές διευκολύνσεις επιχειρηματικού σκοπού από εταιρείες και αυτοτελώς εργαζομένους οι εργασίες των οποίων βρίσκονται υπό υποχρεωτική αναστολή με βάση το Διάταγμα που εκδόθηκε από τον Υπουργό Υγείας δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου (Κεφ. 260) στις 8 Ιανουαρίου 2021.
  • Πιστωτικές διευκολύνσεις επιχειρηματικού σκοπού από εταιρείες του ξενοδοχειακού κλάδου.
  • Πιστωτικές διευκολύνσεις που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, οι δικαιούχοι των οποίων υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος με βάση τα διατάγματα του έτους 2020, η εκδήλωση ενδιαφέροντος τους εγκρίθηκε από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και δεν έχουν συμπληρώσει περίοδο εννέα μηνών σε αναστολή. Οι δικαιούχοι, θα δικαιούνται να υποβάλουν νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος για κάλυψη σωρευτικής διάρκειας αναστολής δόσεων και τόκων για περίοδο 9 μηνών.

Διαβάστε αναλυτικά:

 
16405