Επείγει η επίλυση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στα ξενοδοχεία

Επανέφερε το θέμα της δυστοκίας εξεύρεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Πάφου

Το θέμα της δυστοκίας εξεύρεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία επαναφέρουν ο Πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου  Θάνος Μιχαηλίδης και Εβελύν Κλεάνθους Κωμοδρόμου, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό και επείγον να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού, προσθέτοντας πως εάν η πανδημία είναι υπό έλεγχο, η τουριστική ροή για το 2022 θα είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το 2020 και 2021 και σχετικά πλησίον των αριθμών του 2019. 

Εκτίμησε επίσης πως για να μπορέσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία να ανταποκριθεί στην αυξημένη πληρότητα χρειάζεται εργατικό δυναμικό. Πρέπει το κράτος, συνέχισε, να προγραμματίσει νωρίς και να δοθούν λύσεις, ούτως ώστε να μπορέσει η βιομηχανία έγκαιρα και σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο του 2022, να έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα. Σε περίπτωση, που δεν ανταποκριθούμε έγκαιρα σαν τουριστικός προορισμός δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε τις σωστές υπηρεσίες και θα χάσουμε ό,τι χτίσαμε τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.  

Επεσήμανε ακόμη πως ο τουρισμός χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για να προσφέρουμε εμπειρίες, οι οποίες είναι σύγχρονες και αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες τάσεις. Είναι απαραίτητο να υπάρχει, όπως είπε, συνεχή συνεργασία μεταξύ των κρατικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα που ασχολείται με τον τουρισμό, για να γίνονται προκαταρκτικά οι διορθωτικές κινήσεις. Πρόσθεσε πως η τουριστική βιομηχανία αγγίζει σχεδόν όλους τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις όλων για να δημιουργήσουμε τη δυναμική, που αρμόζει της βιομηχανίας μας. Τα αποτελέσματα θα μοιραστούν σε όλο το φάσμα της οικονομίας, κατέληξε.

Εξάλλου, σε  δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η  αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Εβελύν Κλεάνθους Κωμοδρόμου ανέφερε πως στα πρώτιστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι της Πάφου, είναι η δυστοκία στην εξεύρεση προσωπικού, προσθέτοντας πως υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν όλες τις πτέρυγες τους ή τα εστιατόρια τους λόγω έλλειψης προσωπικού.

 Όπως είπε, κάποιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι από την Κύπρο επαγγελματίες στον κλάδο, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, ενώ οι ξένοι που εργάζονταν για τους δικούς τους λόγους αναχώρησαν από την Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό που υπήρχε προηγουμένως.

Η κ. Κωμοδρόμου αναφέρθηκε στο επανειλημμένο αίτημα τους για την έκδοση αδειών από τρίτες χώρες, που έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. 

Ακόμη ωστόσο τόνισε δεν έχει παρθεί απόφαση και η διαδικασία θεωρείται καθυστερημένη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδοχείων. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της, με την έναρξη της νέας καλοκαιρινής σαιζόν, να μην είναι σε θέση οι ξενοδόχοι να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα επισκεφτούν την Πάφο. 

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που δυστυχώς, παρατήρησε, δεν υπάρχει η συναίνεση κυβέρνησης για μείωση του τέλους για την τουριστική βιομηχανία. Δυστυχώς, παρατήρησε, τα ξενοδοχεία παραμένουν στη διατίμηση που δεν υπόκεινται σε οποιεσδήποτε εκπτώσεις, με αποτέλεσμα συνέχισε να ανεβεί και το κόστος των διακοπών και να μην είμαστε ανταγωνιστικοί, συμπλήρωσε Έστειλε τέλος το μήνυμα πως στόχος των ξενοδόχων της Πάφου, είναι να συνεχίσουν με αναβαθμισμένες υπηρεσίες ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν τους ανάλογους τουρίστες.

(ΚΥΠΕ)