Επέκταση Mediterranean με νέα κτήρια,κλινικές & χώρους στάθμευσης

Το Έργο αφορά σ' επέκταση του Ιδιωτικού Νοσοκομείου «Mediterranean Hospital of Cyprus», στην περιοχή Αγίας Φυλάξεως

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Μεγάλη ανάπτυξη για επέκταση του νοσοκομείου «Mediterranean Hospital of Cyprus» στη Λεμεσό, έλαβε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές και πλέον βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. 

Πιο συγκεκριμένα: 

Οι προσθήκες και μετατροπές αφορούν στη μετατροπή του 3ου ορόφου του υφιστάμενου νοσοκομείου από αίθουσα συνεδριάσεων σε μαιευτική και παιδιατρική κλινική που θα περιλαμβάνει αίθουσες τοκετού, δωμάτιο νεογνών, σταθμό μαιών, αίθουσες αναμονής, δωμάτια ασθενών, ιατρεία και χειρουργεία. Με τις προσθήκες στο υφιστάμενο νοσοκομείο θα διαμορφωθούν επιπλέον 26 δωμάτια εσωτερικών ασθενών (42 κλίνες).

Επιπλέον, θα κατασκευαστεί πολυώροφος χώρος στάθμευσης και θα περιλαμβάνει τρία υπόγεια με 42 χώρους στάθμευσης το κάθε ένα, ισόγειο με 37 χώρους στάθμευσης και τέσσερις ορόφους με 49 θέσεις στάθμευσης ο καθένας.

Το Έργο αφορά στην ενοποίηση οικοπέδων στα τεμάχια με αριθμό 112, 113, 216, 217, 218, 219, 625,626, 808, 809, 810, 900,1078,1079, 2986 και 3060. Όλα τα τεμάχια που θα ενοποιηθούν για την επέκταση του Νοσοκομείου, εμπίπτουν στην παράγραφο «Ειδική Χωροθετική Πολιτική γύρω από Ανισόπεδους Κόμβους του Παρακαμπτήριου Λεμεσού», που επιτρέπει τη χωροθέτηση και ιατρικών ιδρυμάτων. 

Ο χώρος ανάπτυξης του έργου φαίνεται στη ακόλουθη δορυφορική εικόνα με κόκκινο περίγραμμα: 


Στο γενικό χωροταξικό σχέδιο (για ενοποίηση των οικοπέδων) περιλαμβάνονται πέντε κτήρια, τα δύο είναι ήδη κατασκευασμένα και αποτελούν το υφιστάμενο νοσοκομείο, ενώ για τα άλλα τρία νέα κτήρια που θα κατασκευαστούν το ένα θ' αποτελεί πολυώροφο χώρο στάθμευσης και τα άλλα δύο θ' αποτελούν επέκταση των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων του υφιστάμενου νοσοκομείου, όπως τα δωμάτια ασθενών, τα χειρουργεία, τα ιατρεία και όλους τους υποστηρικτικούς χώρους που προνοεί ο νόμος.

Το συνολικό εμβαδόν δόμησης της υφιστάμενης ανάπτυξης θα ανέρχεται στα 6.827 τ.μ. και η κατασκευή των δύο νέων κτηρίων όπως προβλέπει το Γενικό Χωροταξικό θα προσθέσει άλλα 4.468 τ.μ. στο συνολικό εμβαδόν δόμησης της ανάπτυξης. 

Το δύο νέα κτήρια θα έχουν κοινό υπόγειο 3ων ορόφων, ισόγειο και 3 ορόφους. 

Θα διαμορφωθούν 515 χώροι στάθμευσης συνολικά, οι οποίοι θα καλυφθούν τόσο από την κατασκευή του πολυώροφου χώρου στάθμευσης, όσο και από τους υφιστάμενους χώρους στάθμευσης του νοσοκομείου.

Από τους 515 χώρους στάθμευσης, οι 416 θα είναι για τους επισκέπτες στο νοσοκομείο, οι 64 για τους υπαλλήλους, 30 για τα μοτοποδήλατα, 2 για τα ασθενοφόρα και οι 32 θα είναι διαμορφωμένοι για ΑμεΑ. Οι 385 νέοι χώροι στάθμευσης θα στεγάζονται στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης.

Η υλοποίηση του χωροταξικού σχεδίου θα γίνει σε δύο φάσεις χωρίς να υπάρχει μεταξύ φάσεων μεγάλη χρονική διαφορά και η πρώτη φάση αφορά την κατασκευή των υπογείων και του ανατολικού κτηρίου, ενώ η δεύτερη την κατασκευή του δυτικού κτηρίου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν με την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας η οποία εκτιμάται να εκδοθεί περί τα τέλη του 2021 και εκτιμάται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια, επομένως θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2023. Σημειώνεται ότι κατά τις κατασκευαστικές εργασίες του Έργου το υφιστάμενο νοσοκομείο θα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα διαθέτει ένα σημείο πρόσβασης επί της οδού Αλιάκμονα (υπόγεια διάβαση πεζών).

Το Νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Επαρχίας Λεμεσού αλλά και της Κύπρου ολόκληρης και άρχισε τη λειτουργία του το 2004 με την ονομασία «Αχίλλειο Νοσοκομείο», ενώ το 2013 μετονομάστηκε σε «Mediterranean Hospital of Cyprus». Το νοσοκομείο έχει μερική άδεια λειτουργίας από το 2004 και η παρούσα μελέτη υποβάλλεται για εξασφάλιση ολικής άδειας και την έγκριση του γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της ανάπτυξης. 

Το υφιστάμενο νοσοκομείο σήμερα περιλαμβάνει 43 δωμάτια εσωτερικών ασθενών (67 κλίνες) οι οποίες βρίσκονται στον 1ο και 2ο όροφο, ενώ παράλληλα διαθέτει:

• Υπόγειο με χειρουργεία, κουζίνα, γραφεία, χώρους υγιεινής και μηχανοστάσιο
• Ισόγειο με χώρο υποδοχής, καφετέρια, ιατρεία, λογιστήριο, χημείο
• 1ο Όροφο με δωμάτια ασθενών, μονάδα εντατικής θεραπείας και νοσηλευτικούς σταθμούς
• 2ο όροφο με δωμάτια ασθενών, νοσηλευτικούς σταθμούς και αίθουσα νεογνών
• 3ο Όροφο με αίθουσα συνεδριάσεων και χώρο υγιεινής
• Χώρους Στάθμευσης – 101 (συνολικά), εκ των οποίων 4 για ΑμΕΑ, 1 για ασθενοφόρο,1
για οχήματα τροφοδοσίας και 25 για τους υπαλλήλους του νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο βρίσκεται βόρεια του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας- Λεμεσού και βόρειοανατολικά του κυκλικού κόμβου Αγίας Φυλάξεως. Το νότιο τμήμα της ανάπτυξης εφάπτεται σε υπηρεσιακό δρόμο (Οδός Στυγός) διά μέσω του οποίου διασφαλίζεται άμεση πρόσβαση και σύνδεση του Νοσοκομείου με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λεμεσού ενώ η πρόσβαση για το Νοσοκομείο παρέχεται κυρίως από την Οδό Αλιάκμονα, που περνά από το βόρειο σύνορο του. 

Πρόσοψη υφιστάμενου κτηρίου του Έργου:

Στην ακόλουθη φωτογραφία απεικονίζεται ένας από τους χώρους στάθμευσης του υφιστάμενου νοσοκομείου. Στο τεμάχιο αυτό θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το νέο γενικό χωροταξικό ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης.

Διαχείριση αποβλήτων

Για τη διαχείριση των κλινικών/νοσοκομειακών αποβλήτων υπάρχει πλάνο να εγκατασταθεί ειδικό μηχάνημα επεξεργασίας όλων των κλινικών/νοσοκομειακών αποβλήτων, το ISS (Integrated Steriliser/Shredder, ISS AC-575), του οποίου η μέση δυνατότητα του να διαχειρίζεται των εν λόγω απόβλητα κυμαίνεται από 45-67 Kg/h.

Επι του παρόντος, η τρέχουσα ημερήσια παραγωγή  κλινικών νοσοκομειακών αποβλήτων είναι περίπου 200 – 250 κιλά / ημέρα. Σημειώνεται ότι οι ποσότητες των κλινικών αποβλήτων που θα παράγονται στην επέκταση του προτεινόμενου νοσοκομείου, δε θα διαφέρουν κατά πολύ από τις ποσότητες που παράγονται από το υφιστάμενο νοσοκομείο και θα διαχειρίζονται με τον ίδιο ενδεδειγμένο τρόπο. Η επέκταση θα καλύπτεται εύκολα από ένα μηχάνημα.

Στην περίπτωση που αυξηθεί η παραγωγή κλινικών/νοσοκομειακών αποβλήτων,
υπάρχει πλάνο να αγοραστεί ένα επιπλέον μηχάνημα.

Τα υγρά απόβλητα που θα προκύπτουν από τη λειτουργία του νοσοκομείου θα διοχετεύονται στο κεντρικό Αποχετευτικό Σύστημα Λεμεσού-Αμαθούντας με το οποίο είναι ήδη συνδεδεμένη η ανάπτυξη ενώ τα νοσοκομειακά μολυσματικά υγρά απόβλητα τα οποία αποτελούν κλάσμα των κλινικών/ νοσοκομειακών αποβλήτων (που είναι περίπου 10 λίτρα ημερησίως), θα αποστειρώνονται πριν διοχετευθούν στο αποχετευτικό σύστημα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού- Αμαθούντας.

Μελέτη για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού 

Κατόπιν συνεννόησης του Τμήματος Δημοσίων Έργων με τους μελετητές του έργου, προτάθηκαν τα εξής βελτιωτικά μέτρα απάλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος αφού οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση στο ήδη κορεσμένο δίκτυο της περιοχής θεωρείται σημαντική: 

1) Την σύναψη Συμφωνίας με την υφιστάμενη και μελλοντική εταιρεία Λεωφορείων Λεμεσού που να εξυπηρετεί το νοσοκομείο

2) Τη διαμόρφωση στάσης λεωφορείων στα πλαίσια του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου σε συνεννόηση με την Πολεοδομική Αρχή.

3) Οι αιτητές να ετοιμάσουν ένα Σχέδιο Μετακίνησης του προσωπικού τους και να υποχρεώνουν με κίνητρα/ αντικίνητρα ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού να έρχεται στην εργασία με λεωφορείο.

4) Οι χώροι στάθμευσης στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης της ανάπτυξης να διατίθενται δωρεάν σε όλους τους χρήστες για τις πρώτες δύο ώρες στάθμευσης. Μετά τις πρώτες δύο ώρες θα υπάρχει χρέωση με το χρονικό διάστημα πέραν των δύο ωρών (ανάλογα με τη διάρκεια στάθμευσης ).