Επεκτείνονται οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Θα επιλαμβάνεται και υποθέσεων Asset Management - Σχετική πρόταση νόμου κατέθεσαν Αβ. Νεοφύτου και Γ. Περδίκη

Στην επέκταση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, ούτως ώστε το Γραφείο του να μπορεί να επιλαμβάνεται διαφορών που προκύπτουν και με φορείς διαχείρισης δανείων (Asset Management), προχωρεί η Βουλή. Σχετική πρόταση νόμου κατέθεσαν οι Προέδροι του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, και συζητήθηκε την Δευτέρα (26/11) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο Φορέας Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών επιλαμβάνεται παραπόνων από καταναλωτές εναντίον χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων.
 
Με βάση τις προωθούμενες ρυθμίσεις, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου θα προστεθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν με άδεια χορηγηθείσα δυνάμει του περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων και για συναφή θέματα νόμου καθώς και του περί συμβάσεων πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για κατοικία νόμου.

Η πρόταση νόμου προέκυψε μετά από σχετική υπόδειξη του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, κατά την οποία είχε επισημάνει την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε ο φορέας να έχει τη δικαιοδοσία να επιλαμβάνεται υποθέσεων του νέου φορέα ΚΕΔΙΠΕΣ.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου είπε ότι το 40-45% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αναμένεται ότι θα μεταφερθεί προς ταμεία διαχείρισης, είτε κρατικά, είτε ιδιωτικά.
 
Πρόσθεσε πως η πρόταση νόμου προβλέπει ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα έχει την εξουσία να εξετάζει παράπονα που επεκτείνονται και στα ταμεία διαχείρισης δανείων.
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Φορέα Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών, σημείωσε ότι το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση και έχει εξουσιοδοτήσει τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, να χειριστεί το θέμα εν λευκώ.
 
Τοποθετούμενη επί της πρότασης νόμου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι το Υπουργείο δεν διαφωνεί με την πρόταση και διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει στον νόμο να εισαχθούν αναδρομικές/μεταβατικές διατάξεις, ώστε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος να μπορεί να χειριστεί υποθέσεις που έχει ήδη ενώπιον του.
 
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου, το Υπουργείο είχε δεχθεί την  εισήγηση αυτή που τέθηκε από τον Επίτροπο. «Μας πρόλαβε η πρόταση νόμου», συμπλήρωσε.
 
Κατά τη συζήτηση ξεκαθαρίστηκε, η υποχρέωση να συμβάλλουν οικονομικά στα έξοδα λειτουργίας του Φορέα, θα ισχύσει αυτόματα με την τροποποίηση του ορισμού των «χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων», για τις οποίες ο Επίτροπος μπορεί να εξετάζει παράπονα.
 
Ο κ. Νεοφύτου, διατύπωσε τη θέση ότι ως εκ τούτου, θα να αλλάξει και η σύνθεση του Συμβουλίου του Φορέα ώστε να περιλαμβάνει εκπρόσωπο των εταιρειών διαχείρισης.
 
Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε ότι δεν αποτελεί αρμόδια αρχή για αποδοχή τέτοιων παραπόνων και πως δεν εξετάζονται τέτοια παράπονα από την ΚΤ. «Κρίναμε ότι οποιαδήποτε χρηματοοικονομική εταιρεία λαμβάνει άδεια διαχείρισης δανείων, θα πρέπει οι καταναλωτές της να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και άρα να βρίσκονται κάτω από το νομικό πλαίσιο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας.