Επιβεβαίωση Brief για την «μοιρασιά» του 1,5 δις σε επιχειρήσεις

Τι αποφάσισε το Υπουργικό

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της Brief για την ''μοιρασιά'' του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ δανειοδότηση επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις. 

>>> Διαβάστε σχετικά τι έγραψε η Brief: Έτσι θα «μοιραστεί» το €1,5 δισεκατομμύριο στις επιχειρήσεις 

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης,  ανάμεσα στα άλλα σχέδια στήριξης είναι και η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυημένο δανείων ύψους €1,5 δισεκατομμυρίων.

Το ποσό θα μοιραστεί ως εξής όπως έγραψε και η Brief:

  • €300 εκατ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες εργοδοτούν κάτω από 10 άτομα,
  • €1 δισ  σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και
  • €200 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις

Όπως είπε, το ποσοστό εγγύησης των δανείων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους θα κατανέμεται σε 85% στο κράτος και 15% στα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ για τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις το κράτος θα καλύπτει το 70% του ρίσκου και οι τράπεζες το υπόλοιπο 30%.
 
Σημείωσε ότι τα δάνεια θα δίνονται με διάρκεια από 3 μήνες μέχρι 6 χρόνια με πολύ ευνοϊκούς όρους και ευνοϊκό επιτόκιο.
 
«Υπολογίζουμε ότι η συνολική ρευστότητα η οποία θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω των εγγυημένων δανείων θα κυμανθεί κοντά στα €6 δισ.», είπε.
 
Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι ειδικότερα για το σκέλος των εγγυήσεων έγινε εκτενής διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και έχουν υιοθετηθεί οι πλείστες των προτάσεων των κομμάτων, οι οποίες μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές κινούμενοι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και της φιλοσοφίας αυτών των προγραμμάτων, αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας.
 
Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα δύο μέρη του νομοσχεδίου είναι συμπληρωματικά και το ένα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο. «Χρειάζονται και τα δύο», τόνισε.