Επιδείνωση οικονομικού κλίματος λόγω υπηρεσιών και λιανεμπορίου

Παραμένει σε αρνητικά επίπεδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Μελετών Πανεπιστημίου Κύπρου

Η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό, στη μεταποίηση, οδήγησε σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, παρά το ότι το κλίμα στις κατασκευές βελτιώθηκε.
 
Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Σεπτεμβρίου, ενώ η αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς και ανάμεσα στους καταναλωτές συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Οκτώβριο 2020, το οικονομικό κλίμα σημείωσε επιδείνωση, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,6 μονάδες, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κάτι που υποδηλώνει, σύμφωνα με το ΚΟΕ, νέες προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας.
 
Ειδικότερα, στις υπηρεσίες, το κλίμα υποχώρησε, σύμφωνα με το ΚΟΕ, λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο και προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.
 
Αναφέρεται ότι η πτώση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο προήλθε από πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, ενώ οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα τη μικρή κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στις κατασκευές, σύμφωνα με το ΚΟΕ, το κλίμα σημείωσε βελτίωση λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και μικρής προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.

Εξάλλου, το καταναλωτικό κλίμα τον Οκτώβριο δεν παρουσίασε μεταβολή από τα αρνητικά επίπεδα του Σεπτεμβρίου, αφού η μικρή βελτίωση στις προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, όπως αναφέρει το ΚΟΕ, «αντισταθμίστηκε από την οριακή επιδείνωση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στη χώρα γενικότερα».

(ΚΥΠΕ)
 

 
11184
Thumbnail