Επιδότηση Δανείων: Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις & δεν αιτήθηκαν

Πολλές οι αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικών δανείων - Λίγες για επιχειρήσεις / Τι αναφέρει Αν. Λειτουργός του ΥΠΟΙΚ

Στην εκπομπή της DigitalTv Business Hour, σχετικά με την παράταση στα σχέδια επιδότησης επιτοκίων σε νέα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, μίλησε ο Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών, Διονύσης Διονυσίου, ο οποίος μεταξύ άλλων επεξήγησε και γιατί ενδεχομένως κάποιες επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει με τις αιτήσεις για επιδότηση δανείων τους, σε αντίθεση με τα στεγαστικά.

Ο κ. Διονυσίου αρχικά ξεκαθάρισε ότι σε οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση θα πρέπει να ακολουθούνται οι διάφορες πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Είναι μέσα σε ένα πλαίσιο που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο έχει επεκτείνει η Ευρωπαική Επιτροπή για όλα τα σχέδια των κρατών μελών την περίοδο μέχρι 31/12/2021. Δυστυχώς οι συνέπειες της πανδημίας συνεχίζουν σε όλα τα κράτη μέλη. Σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και έτσι λήφθηκε η απόφαση για επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και αυξήσεις των ανώτατων ορίων δανεισμού, τα οποία μπορεί να πάρει είτε μια επιχείρηση, είτε ένα νοικοκυριό», σημείωσε. 

Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια ο κ. Διονυσίου σημείωσε ότι μία ακόμη σημαντική αλλαγή εκτός από την επέκταση της χρονικής διάρκειας του Σχεδίου (μέχρι και τις 31/12/2021), είναι και η αύξηση του ανώτατου ορίου που μπορεί να πάρει ένα νοικοκυριό για στέγαση του. 

100.000 ευρώ αύξηση στα στεγαστικά δάνεια 

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Διονυσίου, πλέον μια οικογένεια μπορεί να πάρει από 300.000 ευρώ, 400.000 ευρώ, κάτι το οποίο έχει άμεση ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας, πως από σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει στις τράπεζες που συμμετέχουν στο σχέδιο ώστε να αιτηθεί μέχρι και 400.000 ευρώ δάνειο για ανέγερση της πρώτης του κατοικίας. 

«Η Δημοκρατία καλύπτει το 1,5%. Τις πρώτες 150 μονάδες βάσης του επιτοκίου του δανείου για 4 χρόνια. Δηλαδή στα 1,500 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ, άρα για τις 400.000 ευρώ, 6 χιλιάδες ευρώ» (σ.σ. 24 χιλιάδες ευρώ συνολικά για τα 4 χρόνια που θα είναι σε ισχύ), επεξήγησε. 

Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη αιτηθεί 300.000 ευρώ; Μπορούν να αιτηθούν τις επιπλέον 100.000 ευρώ; 

Ο κ. Διονυσίου κληθείς να απαντήσει για το πιο πάνω σημείωσε πως οι αιτητές που έχουν εγκριθεί για τις 300.000 ευρώ, θα μπορούν να κάνουν μία νέα αίτηση στις τράπεζες για ένα ποσό μέχρι και επιπλέον 100.000 ευρώ.  

Ταυτόχρονα, όσοι αιτητές είναι στη διαδικασία έγκρισης, θα μπορούν, νοουμένου ότι δώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να αυξηθεί το ποσό του δανείου μέχρι 400.000 ευρώ. 

Μεγάλη αύξηση στα επιχειρηματικά δάνεια 

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια ο κ. Διονυσίου σημείωσε πως δόθηκε μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς από τις 800.000 ευρώ που ήταν το όριο δανεισμού, πλέον έχει πάει στο 1.800.000 ευρώ

«Να πω εδώ όμως ότι η διαφορά με το στεγαστικό σχέδιο είναι ότι έχει να κάνει με επιχειρήσεις και επειδή είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο, έχει υποβληθεί το αναθεωρημένο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως αναμένεται να πάρουν την έγκριση τόσο για την αύξηση του του ποσού, όσο και για την επέκταση, εντός Μαρτίου.  

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιδότηση επιχειρήσεων

«Πρώτα θα πρέπει να είναι βιώσιμος ο δανεισμός», σημείωσε ο κ. Διονυσίου, συμπληρώνοντας πως «είναι με βάση τις πολιτικές της κάθε τράπεζας, ότι η επιχείρηση θα μπορεί να αποπληρώνει το δάνειο της, και επίσης υπάρχουν και κάποιες άλλες πρόνοιες. Το να μην ήταν προβληματική επιχείρηση κατά την 31/12 του 2019. Ουσιαστικά τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει η επιχείρηση θα πρέπει να είναι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του 2020. Δηλαδή δεν θα έρθει να επιλύσει οποιαδήποτε άλλα διαρθρωτικά προβλήματα των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά είναι για αντιμετώπιση από τις επιπτώσεις της πανδημίας». 

Ο κ. Διονυσίου διευκρίνισε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφο το οποίο ετοιμάζεται από τις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τον Έφορο Φορολογίας, ότι δεν έχουν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις προς την Δημοκρατία, είτε αυτές ότι είναι προς ρύθμιση

«Ουσιαστικά το Υπουργείο χρειάζεται να ξέρει ότι δεν χρωστάς στη Δημοκρατία ή είναι σε ρύθμιση τα οποιαδήποτε χρέη. Οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες είναι στη βάση των πολιτικών των τραπεζών», σημείωσε. 

Πολλές οι αιτήσεις για στεγαστικά – Λίγα για επιχειρηματικά 

Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, μέχρι τις 31/12 του 2020 οι τράπεζες είχαν εγκρίνει για στεγαστικά, 2.237 δάνεια, περίπου 301 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για επιχειρήσεις ήταν 339 δάνεια, για ποσό περίπου 87 εκατομμυρίων ευρώ

«Φαίνεται ότι ενώ υπάρχει μια ικανοποιητική ροή αιτήσεων, σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια, που θεωρούμαι ότι με την επέκταση του ποσού θα φτάσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει, φαίνεται ότι για τις επιχειρήσεις είναι χαμηλός ο αριθμός των αιτήσεων, όμως είναι διαφορετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με τα νοικοκυριά», σημείωσε. 

«Για τις επιχειρήσεις επηρεάζει και το lockdown. Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε επενδύσεις ενώ είσαι σε lockdown, ενώ αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις», σημείωσε, επεξηγώντας πως «είναι αυτό που συζητούμε και τώρα με τα πολιτικά κόμματα για το σχέδιο των κυβερνητικών εγγυήσεων. Είναι για να καλύψει αυτή την αδυναμία των επιχειρήσεων. Ίσως οι επιχειρήσεις να κρατάνε μια στάση αναμονής σε σχέση με το που θα καταλήξουμε με το σχέδιο των κυβερνητικών εγγυήσεων»

Δείτε όσα δήλωσε στο Business Hour: