Επιδότηση €120 σε όλους για γρήγορο ίντερνετ στο σπίτι

Για σύνδεση ίντερνετ σε δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων (Fiber ή Cable) - Ταχύτητες από 200Mbps μέχρι και 1Gbps

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, τις λεπτομέρειες του Σχεδίου για επιδότηση ποσού €120 προς τους πολίτες για να έχουν γρήγορο διαδίκτυο στο σπίτι άνω των 200Mbps με σύνδεση σε δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων. Αφορά δίκτυο Fiber, οπτικές ίνες δηλαδή ή δίκτυο Cable, καλωδιακό ίντερνετ δηλαδή.

Θα είναι ουσιαστικά μια επιδότηση μέρους της μηνιαίας συνδρομής και μέρους του κόστους εγκαταστασης. Θα αποκόπτεται ένα ποσό 10 ευρώ από τον μηνιαίο λογαριασμό για 12 μήνες.

Όπως δήλωσε στην OffsiteNews ο Υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος, στόχος του σχεδίου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν πολύ γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ στο σπίτι. ‘’Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βάλει πιο γρήγορο διαδίκτυο στο σπίτι του. Επιπλέον η σύνδεση με δίκτυα υπερ υψηλών ταχυτήτων είναι πιο αξιόπιστη’’.

Ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι οι πάροχοι ήδη προχώρησαν σε υποδομές και υπάρχει κάλυψη πάνω από 60%. Στόχος είναι η παγκύπρια κάλυψη μέχρι το τέλος του 2025. ‘’Το σχέδιο είναι και ένα κίνητρο προς τις εταιρείες για να καλύψουν όλο το δίκτυο, αφού θα υπάρχει ζήτηση από την αγορά’’.

Ο κ. Κόκκινος μας ανέφερε ότι με τα δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων (Fiber ή Cable), οι ταχύτητες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1Gbps. Με τις ταχύτητες αυτές υπάρχει μεγάλη διαφορά σε ότι και αν κάνεις στο διαδίκτυο. Η διαφορά με την συμβατική σύνδεση ίντερνετ που έχουμε τα τελευταία χρόνια (ADSL) είναι εμφανής στην πράξη με τις μεγάλες ταχύτητες που προσφέρουν τα δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων.

Οι προϋποθέσεις

Αν καλύπτεται η περιοχή σου από τα δίκτυα υπερ υψηλών ταχυτήτων του παρόχου σου (Fiber ή Cable), θα μπορείς απλά να κάνεις αίτηση και το κράτος θα πληρώσει απευθείας στον πάροχο το ποσό των €120. Βασική προϋπόθεση είναι οι ταχύτητες που έχεις σήμερα στο σπίτι σου να είναι κάτω από 100Mbps

Αν έχεις ταχύητες πάνω από 100Mbps ΔΕΝ θα μπορείς να αξιοποιήσεις το σχέδιο. Όσοι δηλαδή  έχουν ήδη σύνδεση με Fiber ή Cable πάνω από 100Mbps, δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν το σχέδιο. 

Το Σχέδιο θα καλύπτει συνδέσεις πάνω από 200Mbps.Το ποσό των €120 θα αφαιρείται από τη χρέωση σου.  Περισσότερες λεπτομέρειες και ανακοινώσεις αναμένονται προς το τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Το κουπόνι θα στηρίξει περίπου 82.000 νοικοκυριά και η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Το Σχέδιο είναι χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.

Λίγα λόγια για το Fiber

Το Fiber χρησιμοποιεί οπτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να πετύχουν πάρα πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά γυάλινα νήματα που χρησιμοποιούν το φως για μεταφορά των δεδομένων πολύ πιο γρήγορα από ότι τα υφιστάμενα καλώδια χαλκού.

Η ταχύτητα διαδικτύου των οπτικών ινών είναι 1 Gbps. Αυτό είναι 10 έως 20 φορές ταχύτερο από μια σύνδεση VDSL των 50 έως 100 Mbps που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς στα σπίτια μας σήμερα.

 
24567