Επιχειρείται νέα αναστολή στις εξώσεις ενοικιαστών

Τι προνοεί πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή και τί γίνεται με τις εκποιήσεις ακινήτων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Πρόταση νόμου, με την οποία επιχειρείται η παράταση της περιόδου αναστολής κάθε διαδικασίας εξώσεων ενοικιαστών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, μέχρι το τέλος του χρόνου, κατάθεσε στην Βουλή το Κίνημα Οικολόγων.

Η πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Ενοικιοστασίου Νόμου», έτσι ώστε να παραταθεί η αναστολή εφαρμογής του νόμου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, λόγω της παρατεταμένης κρίσης που προκύπτει από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση, τονίζεται πως «η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να διασφαλίσει για μια περιορισμένη χρονική περίοδο το δικαίωμα των εν λόγω ενοικιαστών σε στέγη, αξιοπρεπή διαβίωση και να προστατεύσει τους ενοικιαστές οι οποίοι κατέστησαν οικονομικά και κοινωνικά πιο ευάλωτοι με τη συνεχιζόμενη κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, από το δραστικό και έσχατο μέτρο της έξωσης από την κατοικία τους».

>>> Διαβάστε ακόμη: Άνοιξαν οι δηλώσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2019 <<<

Αξίζει να αναφερθεί πως, η ρύθμιση για προστασία ενοικιαστών από εξώσεις, που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και συνεπώς αναμένεται πως η πρόταση νόμου θα εξεταστεί άμεσα ούτως ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σημειώνεται, δε, πως η εν λόγω κίνηση γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά τις αναφορές του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, στην Βουλή κατά τις οποίες δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κατάθεσης τροποποιητικού νομοσχεδίου από πλευράς Κυβέρνησης για το όλο θέμα.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Μουσκίδης, σε δηλώσεις του στην Brief είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεση του σε οποιαδήποτε νέα παράταση της αναστολής των διαδικασιών εξώσεων, τονίζοντας πως «κακώς η Κυβέρνηση και κάποια κόμματα δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στους ενοικιαστές ότι, δηλαδή, μπορούν να μην πληρώνουν τα ενοίκια τους, διότι αυτό στην ουσία αφήνεται να εννοηθεί, ενώ είναι ξεκάθαρο πως έστω κι αν δίνεται αναστολή στις διαδικασίες εξώσεων, η υποχρέωση για καταβολή των ενοικίων υπάρχει».

Κινήσεις και για νέα αναστολή στις εκποιήσεις
Εν τω μεταξύ, τα κόμματα με αφορμή την επανέναρξη των εκποιήσεων επανάφεραν στο προσκήνιο προτάσεις νόμου, με στόχο την εκ νέου αναστολή τους μέχρι τουλάχιστον το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία κατέθεσε στο παρελθόν και ενεργοποίησε εκ νέου, που τιτλοφορείται ως «περί Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων», προβλέπει αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Παράλληλα, προβλέπει ότι κατά την περίοδο της αναστολής δεν αρχίζει καμία διαδικασία εκποίησης προς ικανοποίηση ενυπόθηκου δανειστή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση και ότι διακόπτεται κάθε τέτοια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, ενώ για τους σκοπούς της πρότασης ο ορισμός του «ενυπόθηκου δανειστή» περιλαμβάνει αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, καθώς και τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Παρόμοιας φύσεως είναι και η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, η οποία προνοεί πλήρη αναστολή των εκποιήσεων τόσο από τραπεζικά ιδρύματα, όσο και από την ΚΕΔΙΠΕΣ και τις εταιρείες αγοράς δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημειώνεται πως και οι δύο προτάσεις νόμου αν και έχουν κατατεθεί εδώ και μερικούς μήνες, εντούτοις, δεν έχουν συζητηθεί ακόμη και δεν αποκλείεται σύντομα να τεθούν ενώπιον των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για εξέταση, προκειμένου να οδηγηθούν το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως σύμφωνα με τις ειδοποιήσεις που έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο πρώτος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου.

Μάριος Αδάμου
 
17336