Επιχειρηματίες Αμμοχώστου: Ζητούν νέο επενδυτικό σχέδιο

Τι ζητούν τα πέντε κυπριακά Επιμελητήρια που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο

Επενδυτικό πρόγραμμα που να μην επικεντρώνεται μόνο στην οικοδομική βιομηχανία αλλά να επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και χωρίς κενά και παραθυράκια που να επιτρέπουν σε επιτήδειους να το εκμεταλλεύονται, ζητούν τα πέντε κυπριακά Επιμελητήρια που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, ευελπιστώντας ότι η Κύπρος θα μπορεί να προσφέρει νέο πλαίσιο επενδύσεων εντός ενός έτους.

Εκφράζουν ταυτόχρονα τη θέση ότι ο τερματισμός του υφιστάμενου επενδυτικού προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου, θα επηρεάσει περισσότερο τις επενδύσεις που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, επειδή θα δυσκολευτούν να προσελκύσουν ξένους αγοραστές για το οικιστικό κομμάτι της ανάπτυξης τους και λιγότερο τα προχωρημένα έργα, διότι ήδη εκκρεμεί ένας αρκετά σημαντικός αριθμός αιτήσεων προς εξέταση.

Α. Παπαθωμάς: Χωρίς τη στήριξη ξένων επενδυτών δεν επιβιώνουν τα μεγάλα projects

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμάς, σε δηλώσεις του συμφώνησε ότι οι επιχειρηματίες ζητούν ένα νέο σχέδιο οι πρόνοιες τους οποίου θα καλύπτουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.

>>> Διαβάστε επίσης: Πάμε για τοπικά lockdown και περιορισμούς στις μετακινήσεις; <<<

«Θα πρέπει ένα ποσό από τα έσοδα του προγράμματος να διοχετεύεται στο ταμείο του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών για στήριξη των προσφύγων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως την έρευνα και την καινοτομία, την παιδεία, την υγεία, τον συνεδριακό τουρισμό, ακόμη και την γεωργία».
Πρόσθεσε ότι «το νέο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο στα ακίνητα. Θα πρέπει να επανατοποθετηθεί από την αρχή, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές σε ευρύ φάσμα επενδύσεων για να κτίσουμε από την αρχή την αξιοπιστία του κράτους, το οποίο έχει τρωθεί μετά τα τελευταία γεγονότα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθωμά, εάν το νέο πρόγραμμα δεν ανακοινωθεί το αργότερο σε ένα χρόνο θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην προσπάθεια των επενδυτών να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάπτυξη τους.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες των δύο μεγάλων έργων που βρίσκονται στα σκαριά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η μαρίνα Παραλιμνίου και το γήπεδο γκολφ, θα δυσκολευτούν στην προώθηση των έργων, διότι τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική προπώλησης του οικιστικού κομματιού της ανάπτυξης.  Όπως εξήγησε, οι επενδύσεις αυτού του βεληνεκούς στηρίζουν την επιβίωση και την υλοποίηση τους κατά κύριο λόγο στην προπώληση των διαμερισμάτων και επαύλεων σε ξένους επενδυτές.

«Ένα γήπεδο γκολφ ή μία μαρίνα δεν μπορούν να επιβιώσουν, χωρίς το οικιστικό κομμάτι, διότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να τα στηρίξει».

Άλλωστε, είπε, η συμβολή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος ήταν καθοριστική για τη μαρίνα Λεμεσού και για τα γήπεδα γκολφ που βρίσκονται στην επαρχία Πάφου  (Aphrodite Hills Golf, Elea Golf, Minthis Hills και Secret Valley Golf Resort).