Επιχορήγηση για απόσυρση παλαιού οχήματος & αγορά μεταχειρισμένου

Τι αλλάζει στο Σχέδιο απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου - Λεπτομέρειες και ποσά

Αλλαγές στο σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων προωθεί ο νέος Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ο οποίος θα καταθέσει το νέο σχέδιο στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη (15/1).

Όπως ο ίδιος δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ η βασικότερη αλλαγή που προωθείται είναι η δυνατότητα επιχορήγησης με ένα ποσό και για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μέχρι 3 ετών. Δεν ξεκαθάρισε ακόμα το ακριβές ποσό που θα δίνεται για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών όμως θα είναι πιο κάτω από τις 2000 ευρώ που θα δίνεται για αγορά καινούργιου. 

Το σχέδιο που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο προνοούσε επιχορήγηση 2000 ευρώ για απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου σε συνδυασμό με αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Φιλοσοφία του νέου σχεδίου να μπορούν να εξυπηρετηθούν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο. 

Πιο συγκεκριμένα:

- Θα δίνεται χορηγία 2000 ευρώ για απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου ηλικίας 15 ετών και άνω και αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με τα εξής χαρακτηριστικά: Θα πρέπει να έχει κυβισμό μικρότερο ή ίσο των 1800 κυβικών εκατοστών, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης με ένδειξη “Euro 6AD” ή μεταγενέστερη και μάζα εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη ή ίση των 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, μετρούμενη με τη νέα μέθοδο μέτρησης, γνωστή ως «WLTP».

Με βάση τον προϋπολογισμό του σχεδίου αναμενόταν ότι θα δοθούν 1250 χορηγίες για το παλιό αυτοκίνητο.

- Η άλλη πτυχή του σχεδίου αφορά αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου αξίας 40 χιλιάδων ευρώ και κάτω, και η χορηγία θα είναι ύψους 5000 ευρώ και με βάση τον προϋπολογισμό του σχεδίου αναμενόταν να δοθούν περίπου 100 χορηγίες. 

Οι λεπτομέρειες για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Αναμένεται ότι οι αριθμοί χορηγιών και τα ποσά θα διαμορφωθούν ανάλογα για να υπάρξει και κονδύλι για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.Το συνολικό ποσό της χορηγίας που θα δοθεί είναι €3.000.000. 

Το σχέδιο θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο και θα τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
Περισσότερες λεπτομέρειες για το Σχέδιο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

 
24318