Επίσπευση πολεοδομικών αδειών για συγκράτηση επενδυτών

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Ιφιγένεια Θεοδοσίου, Ανώτερη Λειτουργός Πολεοδομίας

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται η νέα πολιτική ταχύρρυθμης αδειοδότησης της Κυβέρνησης βρίσκεται ενώπιον της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour by Brief η Ανώτερη Λειτουργός Πολεοδομίας Ιφιγένεια Θεοδοσίου, το νομοσχέδιο αυτό θα αφορά την ταχύτερη αδειοδότηση μεγάλων αναπτύξεων με εκτιμώμενη αξία άνω των 20 εκατ. Ευρώ. Αδειοδότηση η οποία θα γίνεται εντός 12 μηνών.

Μάλιστα, το όλο ζήτημα απασχολεί τα τελευταία χρόνια επενδυτές και άλλους επιχειρηματίες, αφού σε αριθμό περιπτώσεων εν δυνάμει επενδυτές δεν προχώρησαν σε τόσο μεγάλα έργα, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνταν για την αδειοδότησή τους.

Η κ. Θεοδοσίου, κληθείσα να σχολιάσει τη νέα πολιτική αδειοδότησης του ΥΠΕΣ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως με τις νέες διαδικασίες θα επιλυθούν διάφορα προβλήματα και καθυστερήσεις που προκύπτουν σε θέματα πολεοδομικής άδειας.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της κ. Ιφιγένειας Θεοδοσίου

-  Τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε νέα ταχύτερη διαδικασία για έκδοση πολεοδομικής άδειας για μεγάλες αναπτύξεις. Μπορείτε να μας πείτε τι είδους αναπτύξεις θα αφορά;

Το ΥΠΕΣ έχει εισάγει από την 1η Οκτωβρίου 2020 την νέα πολιτική αδειοδότησης με την οποία είναι σε 1ο στάδιο για αναπτύξεις που αφορούν 1 ή 2 κατοικίες όπου η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής εξασφαλίζονται ταχύρρυθμα εντός 10 ημερών η κάθε άδεια. Ο ΥΠΕΣ αποφάσισε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της διαδικασίας σε πιο σύνθετες αναπτύξεις. Συγκεκριμένα η διαδικασία θα εφαρμόζεται σε αιτήσεις που αφορούν:

  • Από 3 έως 4 κατοικίες
  • Ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά
  • Ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα αλλά και
  • Μεικτή εμπορική/γραφειακή/ή και οικιστική ανάπτυξη μέχρι 1000 τμ.

- Η Πολεοδομική Αρχή θα υποχρεούται να καταλήξει σε απόφαση κατά μέγιστο σε 30 ημέρες. Τι γίνεται αν η Αρχή δεν καταλήξει σε απόφαση σε αυτές τις 30 ημέρες και πόσος χρόνος χρειαζόταν μέχρι σήμερα για να εκδοθεί η σχετική άδεια;

Η εντολή του ΥΠΕΣ αναφέρει πως η πολεοδομική άδεια χορηγείται εντός 30 ημερών. Για τις πλείστες περιπτώσεις που αφορούν ολοκληρωμένες αιτήσεις, δε θα γίνεται αναλυτικός έλεγχος αλλά θα γίνεται έλεγχος τυπικότητας και ορθότητας των στοιχείων, οπόταν θεωρούμε ότι θα τηρείται το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών.

Σε αυτή τη διαδικασία η διαφορά είναι πως γίνεται και η διαχείριση ηλεκτρονικά. Αποστέλλονται πλέον οι πολεοδομικές άδειες σε ηλεκτρονική μορφή με τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής.

Εάν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που αφορούν είτε τη χωροθέτηση σε κάποιες ειδικές περιοχές είτε τεμάχια για τα οποία καθορίζονται ειδικές πρόνοιες στα σχέδια ανάπτυξης, ή απαιτούνται διαβουλεύσεις με άλλα τμήματα, τότε ενδεχομένως να παρατείνεται ο χρόνος εξέτασης της έκθεσης.

Για τις 2 κατοικίες ο χρόνος που καθοριζόταν πριν το 2014 ήταν οι 30 ημέρες με τη διαδικασία του αυτοελέγχου. Μετά το 2014 η διαδικασία απευθείας έκδοσης άδειας οικοδομής, φάνηκε ότι καθυστερούσε.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αναπτύξεις, από το 2011 υπήρχε η διαδικασία του αυτοελέγχου που ήταν διαδικασία σε εγκριμένα οικόπεδα και ο χρόνος ήταν 30 ημέρες.

Αυτό που διαφοροποιεί την παρούσα διαδικασία, είναι ότι ο αιτητής μέσω του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», μπορεί απευθείας να υποβάλει την αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή χωρίς να μεταβαίνει ο ίδιος στην αρμόδια αρχή.

- Αν θεωρήσουμε ότι η αίτηση έχει υποβληθεί όπως πρέπει, τότε τι γίνεται αν δεν βγει απόφαση σε 30 ημέρες;

Γενικά ο χρόνος θα τηρείται για τις αιτήσεις που είναι ολοκληρωμένες και απλές. Τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και αυτό φάνηκε τα τελευταία 2 χρόνια. Εάν υπάρχον ειδικές περιπτώσεις τότε θα ενημερώνεται και ο μελετητής ο οποίος θα επικοινωνεί με την πολεοδομική αρχή για να του εξηγείται αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος καθυστέρησης.

- Το 2020 είχαμε την 1η φάση της ταχύρυθμης αδειοδότησης που αφορούσε διπλοκατοικίες. Όλες οι αιτήσεις δηλαδή και οι 4080 που υποβλήθηκαν έλαβαν την απόφαση της Αρχής εντός 20 ημερών;  

Χορηγήθηκαν 3.327 πολεοδομικές άδειες. Και βάσει των καταλόγων που αποστέλλονται μηναίως, φαίνεται ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

- Βρισκόμαστε στο 2ο βήμα από τα 3 όπως είπε και ο Υπουργός για να ολοκληρωθεί ο νέος σχεδιασμός. Τι γίνεται με τον σχεδιασμό που αφορά μεγαλύτερες αναπτύξεις με κόστος άνω των 20 εκατ. ευρώ; Τι μπορούμε να πούμε για αυτό;

Το νομοσχέδιο έχει προωθηθεί από το ΥΠΕΣ στη Βουλή και εξετάζεται και το συντομότερο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος επενδυτικός νόμος.

- Πόσος θα είναι ο μέγιστος χρόνος έκδοσης αδειών με το νέο νομοσχέδιο και πόσο είναι ο χρόνος που χρειάζεται σήμερα για να εκδοθεί άδεια για τέτοιου είδους αναπτύξεις;

Εξαρτάται πάντα από την περίπτωση, εάν απαιτούνται διαβουλεύσεις, εάν είναι δεδομένα κάποια πολεοδομικά θέματα -σχεδιασμός δικτύου ή περιβαλλοντική μελέτη-. Για κάποιες μεγάλες αναπτύξεις η αίτηση είναι κατά παρέκκλιση και εκεί απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν μπορούμε να αναφέρουμε συγκεκριμένους χρόνους λόγω των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περίπτωσης.

Το νέο νομοσχέδιο είναι πιο στοχευμένο ώστε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και θα γίνεται με άλλη διαδικασία. Θα καθορίζονται συγκεκριμένοι ρόλοι και ομάδα συγκεκριμένη ομάδα η οποία θα εξετάζει αυτές τις αιτήσεις. Είναι πιο στοχευμένη η διαδικασία.

Ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν σχέδια υπηρεσίας, σύσταση της ομάδας που θα εξετάζει τις αιτήσεις.

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη της Ανώτερης Λειτουργού Πολεοδομίας, Ιφιγένειας Θεοδοσίου

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
24355