Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ για Λιμάνι - Ζητά διερεύνηση για παραλείψεις

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού

«Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να πληρώσει η κοινωνία τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών στο Λιμάνι Λεμεσου», δήλωσε στην γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, κ. Γιώργος Κουκουμας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επιστολή που έχει σταλεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Στέφανο Στεφάνου, με την οποία καλεί εκ νέου τον Γενικό Εισαγγελέα να επιτελέσει το έργο του σε σχέση με το κυβερνητικό έγκλημα στο Λιμάνι Λεμεσού.

Διαβάστε αυτούσια την γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ:

«Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιβεβαίωσε ότι όσους ρόλους κι αν υποδυθεί θα είναι πάντα ο άνθρωπος των μεγάλων συμφερόντων, των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Πρόεδρος του Συναγερμού ζήτησε χθες να απορροφήσει το κράτος –δηλαδή να πληρώσει ο κυπριακός λαός- τις αδικαιολόγητες αυξήσεις που επέβαλαν οι ιδιώτες στο Λιμάνι Λεμεσού. Αντί δηλαδή να πιεστούν οι εταιρίες να πάρουν πίσω τις αυξήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να πληρώσει η κοινωνία διπλά και τριπλά τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών.  

Βέβαια, η ρίζα του σκανδάλου βρίσκεται στην ίδια την ιδιωτικοποίηση του μοναδικού εμπορικού λιμανιού της Κύπρου και την εγκληματική για τον τόπο συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση του Συναγερμού. Αυτή η συμφωνία είναι γεμάτη με σκανδαλώδεις και επιζήμιες για τη χώρα πρόνοιες, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να συνιστούν ακόμα και ποινικά αδικήματα. Η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που καταγράφει αυτό το έγκλημα βρίσκεται εδώ και 4 σχεδόν χρόνια, στα χέρια της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει πράξει. Το ΑΚΕΛ με επιστολή του Γενικού του Γραμματέα την οποία δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, καλεί εκ νέου τον Γενικό Εισαγγελέα να επιτελέσει το έργο του σε σχέση με το κυβερνητικό έγκλημα στο Λιμάνι Λεμεσού». 

Διαβάστε την αυτούσια την επιστολή του ΓΓ του ΑΚΕΛ στον Γενικό Εισαγγελέα:

Θέμα: Διερεύνηση τυχόν ποινικών ή/και άλλων ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που ενδεχομένως προκύπτουν από τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού

Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, αφού αυτεπάγγελτα συζήτησε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού, είχε αποφασίσει να αποστείλει όλο το σχετικό υλικό στη Γενική Εισαγγελία με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ή/και άλλων ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που ενδεχομένως προκύπτουν από τις συμβάσεις που είχε υπογράψει η κυβέρνηση.

Παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από μέρους της Γενικής Εισαγγελίας ενώ σειρά αρνητικών εξελίξεων γύρω από το θέμα του Λιμανιού Λεμεσού συνηγορούν ότι οι συμβάσεις που υπεγράφησαν είναι τουλάχιστον προβληματικές και πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.  Πιο πρόσφατη αρνητική εξέλιξη αποτελεί η ενέργεια της αναδόχου εταιρείας να αυξήσει τις χρεώσεις. 

Ενώπιον αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση δυστυχώς δηλώνει αδυναμία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξαιτίας  της συμφωνίας που η ίδια συνήψε. 

Υπό το φως των προβλημάτων που παρατηρούνται θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε σχετικά με το πού βρίσκεται το θέμα της διερεύνησης.

Επιπρόσθετα, θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε για τις προθέσεις σας σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της διερεύνησης δεδομένου ότι τα γεγονότα τρέχουν και το δημόσιο συμφέρον συνεχίζει να πλήττεται από τη  συμφωνία.

Δείτε το βίντεο των δηλώσεων του κ. Κουκουμά:

 
20008