Επιτροπή Εμπορίου: Συζήτησαν τουρισμό, πληθωρισμό και ακρίβεια

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης προχώρησε σε δηλώσεις μετά την Επιτροπή Εμπορίου

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης μετά την Επιτροπή Εμπορίου σήμερα, ημέρα Τρίτη (19/10).

Στην επιτροπή όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές του κυπριακού τουρισμού, με τον Υφυπουργό να επεξηγά την εθνική στρατηγική και το πώς ο τουρισμός θα περάσει στη νέα εποχή.  

Θέμα συζήτησης υπήρξε και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον γεωργικό τομέα αλλά και η πορεία αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, με την ολοκλήρωση της συζήτησης η Επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση για την ακρίβεια και για την πορεία της ακρίβειας ή της αυξήσεως των τιμών και των επιπτώσεων στον πληθωρισμό και αυτή η έκθεση θα κατάληξη προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής

Δείτε την αυτούσια ομιλία:

«Είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου συζήτηση αυτεπάγγελτη του θέματος που σχετίζονται με τον κυπριακό τουρισμό, προβλήματα και προοπτικές του κυπριακού τουρισμού. Ήρθε ο αρμόδιος Υφυπουργός ο οποίος ανέπτυξε την εθνική στρατηγική σε σχέση με την μετάβαση του τουρισμού μας στη νέα εποχή. Θεωρώ ότι είναι μια καλή προϋπόθεση πλέον, είναι μια μετάβαση με φιλοσοφία, είναι μετάβαση η οποία μετριέται στη βάση συγκεκριμένων στόχων όπως π.χ θα πρέπει να φτάσουμε σε αριθμητικά επίπεδα τεσσάρων εκατομμυρίων τουριστών στον τόπο. Αυτό το ποσό ή αυτός ο αριθμός, θα πρέπει να κατανεμηθεί στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς και παράλληλα όμως όλοι οι φορείς ενώ εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίηση τους σε σχέση και με τη διαβούλευση με τον αρμόδιο Υφυπουργό καθώς επίσης και με τον διάλογο που έχει διεξαχθεί. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ανάγκη να επεκταθεί αυτός ο διάλογος αυτός ο προβληματισμός, να δούμε εκείνα τα πραγματικά κολλήματα, που πως και με ποιον τρόπο υπάρχουν και αναπτύσσονται προκειμένου να διατηρούν ένα εγκλωβισμό της ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος.

Γίναμε πολύ πιο συγκεκριμένοι στη βάση του ότι για να διαχειρίζεσαι έναν τομέα χρειάζεται να έχεις βάση δεδομένων και η στατιστική διαχείριση των αριθμών και των δεδομένων πρέπει να γίνεται πάνω σε μια ορθότητα, πάνω σε μια επιστημονική βάση. Και αυτό ως Επιτροπή πήραμε απόφαση ότι την επόμενη εβδομάδα θα το εξετάσουμε αυτεπάγγελτα να δούμε το σύστημα, να δούμε τους μηχανισμούς στην ολότητα τους και αν και εφόσον χρειάζεται η οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση, εμείς είμαστε εδώ αυτεπάγγελτα αλλά και μέσα από πιθανή αλλαγή στη νομοθεσία εάν και εφόσον επαναλαμβάνω χρειάζεται να το πράξουμε χωρίς την οποιαδήποτε καθυστέρηση σε σχέση με τον τουρισμό.

Δεύτερον, είχαμε συνέχιση της συζήτησης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον γεωργικό τομέα και εδώ υπήρξε η δέσμευση επιτέλους, από πλευράς του Υπουργείου Εμπορίου, του Υπουργείου Γεωργίας και της ΡΑΕΚ θα έρθει επιτέλους το σχέδιο για την εφαρμογή του net metering ακόμα και του net billing στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή απόλυτα κατεύθυνση, είναι ένα βήμα το οποίο συνδράμει και στην δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος όσον αφορά το κόστος στις γεωργικές μας μονάδες αλλά είναι παράλληλα και μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την πρόοδο που πρέπει να γίνει μέσα σε ρυθμούς πολύ γρήγορους  όσον αφορά την πράσινη μετάβαση. Σε δύο εβδομάδες θα είναι ενώπιον μας το σχέδιο προκειμένου να το ολοκληρώσουμε με τρόπο που: Πρώτον,  να μην είναι γραφειοκρατικό, δεύτερον να έχει νόημα. Είμαστε απόλυτοι και με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος έχουμε πει ότι δεν θα είναι σχέδιο της γραφειοκρατίας και των πολλών απαιτήσεων. Πρέπει να είναι σχέδιο που με απλά βήματα να μπορεί κάποιος να αιτηθεί να συμμετάσχει και να εφαρμόζει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον μηχανισμό του net metering και του net billing.

Το τρίτο θέμα ήταν η πορεία αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη όσο και αν χαρακτηρίζεται από τον διεθνή χώρο, από την διεθνή οικονομία ότι είναι μεταβατικό το πρόβλημα της ακρίβειας εντούτοις όμως αυτό δεν δικαιολογεί εφησυχασμό και θα πρέπει να κινηθούμε με απόλυτη διερεύνηση των παγκόσμιων δεδομένων.  Δεν είναι κυπριακό φαινόμενο η ακρίβεια, δεν είναι κυπριακών προϋποθέσεων η αύξηση στις τιμές. Είναι θέμα παγκόσμιων τιμών είτε πρώτων υλών, είτε της ενέργειας , είτε μέσα από τις κλιματικές αλλαγές υπήρξε έλλειψη στην παραγωγή πρώτων υλών ως προς τα γεωργοκτηνοτροφικά.

Υπάρχει το τεράστιο θέμα με τα ενεργειακά όμως δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση την ανάγκη ενισχυμένου διαλόγου σε σχέση με τη δίκαιη τιμολόγηση όλων των αγαθών και τη σωστή εξέλιξη του ανταγωνισμού. Και εδώ πέρα δεν εξαντλείται το θέμα, αντιθέτως σωστή είναι και εισήγηση ότι επιτέλους θα πρέπει να ασχοληθούμε ξανά με το θέμα της δημιουργίας Επιτρόπου Καταναλωτή, ένας επίτροπος ο οποίος θα έχει μια εποπτεία στη διατήρηση σωστά του ανταγωνισμού και της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών καθώς επίσης να δούμε και πιθανά περιθώρια ή πιθανές συμπεριφορές αισχροκέρδειας.

Θα επαναλάβω ότι θα έχουμε  καλεσμένους την επόμενη εβδομάδα, τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, με σκοπό ακριβώς να μας ενημερώσουν και για τον προβληματισμό και για τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ολότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθώς επίσης θα ακούσουμε και άλλους κλάδους που σήμερα δεν έχουν εισακουστεί.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης η Επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση για την ακρίβεια και για την πορεία της ακρίβειας ή της αυξήσεως των τιμών και των επιπτώσεων στον πληθωρισμό και αυτή η έκθεση θα κατάληξη προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

 
16458