Eπτά στους δέκα Κύπριους αγοράζουν διαμέρισμα

Η κατάργηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων έριξε τις τιμές στη Λεμεσό, ωστόσο αναμένονται αυξήσεις σε όλες τις πόλεις
  • Πώς κινείται η αγορά ακινήτων στην παρούσα φάση
  • Τι γίνεται με την προσφορά και ζήτηση 
  • Σε ποια επαρχία είναι πιο ακριβά τα ακίνητα
  • Αυξήθηκαν τα ενοίκια; 

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στα επίπεδα του 2019 φαίνεται να έφτασαν οι τιμές στην αγορά ακινήτων το 2021, με τις τιμές τους όμως να αναμένεται να αυξηθούν κι’ άλλο, λόγω και της αύξησης στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού.

Η Brief επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργο Μουσκίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ο μέσος όρος της αγοράς ακινήτων το 2020 έπεσε περίπου 10% από το 2019, ενώ κατά την διάρκεια του 2021 ανέβηκε και έφτασε περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν στο τέλος του 2019. 

Ερωτηθείς αν έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ ανέφερε ότι στα καινούργια διαμερίσματα και σπίτια αυξήθηκαν περισσότερο οι τιμές διότι αυξήθηκε το κόστος κατασκευής, ενώ επεσήμανε ότι οι τιμές όλων των ακινήτων θα αυξηθούν κατά κύριο λόγο επειδή πέραν του ότι αυξήθηκαν οι τιμές των καινούργιων ακινήτων, υπάρχει πληθωρισμός ο οποίος πιέζει τις τιμές προς τα πάνω. 

Σχετικά με το αν συνεχίζουν να οι τιμές των ακινήτων στη Λεμεσό να ανεβαίνουν, ο κ. Μουσκίδης ανέφερε ότι αν και έπεσαν λίγο οι τιμές στην Λεμεσό λόγω του ότι ελαττώθηκε η ζήτηση επειδή καταργήθηκε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, εντούτοις οι τιμές των ακινήτων στη Λεμεσό παραμένουν πιο ψηλές από την Λευκωσία: «Οι τιμές της Λεμεσού γενικότερα είναι πιο ψηλές από την Λευκωσία όπως άλλωστε και οι τιμές Πάφου, Λάρνακας, Αμμοχώστου είναι πιο χαμηλές από την Λευκωσία. Φυσικά να πούμε ότι αυτές οι 3 (Πάφος, Λάρνακα, Αμμόχωστος) έχουν θάλασσα, οπότε για τα ακίνητα κοντά στην θάλασσα αλλάζουν τα δεδομένα και είναι πολύ πιο ακριβά».

Όσο αφορά την προσφορά και ζήτηση στα ακίνητα, ο κ. Μουσκίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ακίνητα οποιουδήποτε είδους, τονίζοντας ότι υπάρχει μια υγιής προσφορά ακινήτων στην αγορά όλων των ειδών, με αρκετές επιλογές για τους αγοραστές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μουσκίδης ανέφερε ότι περίπου οι 7 στους 10 αγοράζουν διαμερίσματα και οι 3 στους 10 αγοράζουν σπίτια, κάτι που τόνισε όμως ότι μπορεί να φτάσει και σε αναλογία 8:2 (8 στους 10 να αγοράζουν διαμέρισμα και οι 2 στους 10 σπίτια).

Ερωτηθείς για το τι επικρατεί με τις τιμές των ενοικίων, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ ανέφερε ότι κάποια είδη ενοικίων αυξηθήκαν αλλά γενικότερα για τα ενοίκια ισχύει ότι έπεσαν το 2020 και ανεβήκαν το 2021 στα επίπεδα του 2019: «Κάποια διαμερίσματα που είναι πολύ κοντά στα πανεπιστήμια και κάποια που είναι κοντά σε κέντρο πόλης μπορεί να αυξήσαν λίγο παραπάνω την τιμή ενώ αυτά στην περιφέρεια  λιγότερο. Αλλά λόγω των μισθών, του βιοτικού επίπεδου και σε σύγκριση με άλλες χώρες παρόμοιας οικονομικής κατάστασης, η Κύπρος κινείτε ευνοϊκά ακόμα και με τις σημερινέςτιμές ».

Καταληκτικά ανέφερε ότι, ψηλά ενοίκια βλέπουν συνήθως οι φοιτητές διότι μένουν μόνοι σε διαμέρισμα, κοντά στο πανεπιστήμιο τους, κάτι που σημαίνει ότι το ενοίκιο θα είναι ψηλό: «Συνήθως παγκόσμια οι φοιτητές μένουν με συγκάτοικους και όχι τόσο κοντά στο πανεπιστήμιο, μένουν σε κάποια απόσταση και παίρνουν λεωφορείο ή τρένο. Αν κάνουν κάτι παρόμοιο και στην Κύπρο οι φοιτητές, οι τιμές των ενοικίων για αυτούς θα είναι πιο λογικές», εξήγησε.

Κυπριάνα Σταύρου