Έρευνα: Φοιτητικές Εστίες. Ποιοι οι δικαιούχοι, πόσα πληρώνουν

Πόσες είναι οι κλίνες, πόσο το ενοίκιο, τι παρέχουν και ποια είναι τα κριτήρια εισδοχής κάποιου στις φοιτητικές εστίες

•    Τι γίνεται με τα δυο δημόσια Πανεπιστήμια 
•    Ποιες υπηρεσίες προσφέρουν οι φοιτητικές εστίες 
•    Πως κινούνται οι τιμές διαμερισμάτων στη Λευκωσία 

 

Το κόστος των σπουδών είναι αναντίλεκτα μια από τις κυριότερες συζητήσεις που γίνονται αλλά και μια πτυχή που απασχολεί και παίζει τον δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις γονέων και παιδιών για την τελική απόφαση που λαμβάνουν. Αξιοσέβαστο ποσό στο συνολικό κόστος της φοίτησης είναι και τα έξοδα διαμονής ενός φοιτητή. 

Την τελευταία χρονική περίοδο παρατηρείται κατασκευαστικός οργασμός από  ιδιώτες περιμετρικά και κοντά των πανεπιστημιακών μονάδων με  στόχο την ενοικίαση διαμερισμάτων σε φοιτητές. 

Από απλές πολυκατοικίες μέχρι μοντέρνα κτήρια, κατασκευασμένα ειδικά για χρήση ως ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που παρέχουν σχεδόν τα πάντα σε ένα φοιτητή, από δωρεάν σύνδεση με διαδίκτυο μέχρι και υπηρεσία ταχυδρομείου και καθαριότητας. 

Όλα αυτά, μας ώθησαν να ψάξουμε το τι συμβαίνει στα δυο μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστήμια, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, και τι  ισχύει από πλευράς κόστους διαμονής , παροχές αλλά και πόσους  φοιτητές μπορούν να φιλοξενήσουν. 

Όπως επίσης, αφού η ζήτηση για στέγαση στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων είναι μεγάλη, κατά πόσο υπάρχει διαδικασία διαλογής των ενοίκων. Καθώς και ποια είναι τα κριτήρια που ισχύουν για την εισδοχή των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες. Πόσες κλίνες υπάρχουν και τι παρέχουν στους φοιτητές; Τέλος ποιο το κόστος διαμονής ενός φοιτητή σ΄αυτές. 

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες στην πανεπιστημιούπολη του με αρκετές υπηρεσίες για τους ενοίκους αλλά και κριτήρια για εισδοχή κάποιου φοιτητή σε αυτές. Το καλοκαίρι οι φοιτητικές εστίες επιστρέφουν για χρήση  από το πανεπιστήμιο.

Κλίνες 
Αποτελείται από 14 κτήρια και 208 κλίνες

Ενοίκιο
Το ενοίκιο είναι αναλόγως της κατηγορίας του δωματίου. 
Υπάρχουν δυο κατηγορίες δωματίων: Η πρώτη, στην οποία εμπίπτουν τα δωμάτια όπου οι παροχές (μπάνιο, τουαλέτα) βρίσκονται εντός του δωματίου και η δεύτερη, στην οποία εμπίπτουν τα δωμάτια με κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους. 
Το ενοίκιο για την πρώτη κατηγορία δωματίου ανέρχεται στα 160 ευρώ τον μήνα. 
Το ενοίκιο για την δεύτερη κατηγορία ανέρχεται στα 120 ευρώ τον μήνα.

 
Υπηρεσίες 

Παράλληλα σε όλους τους ενοίκους, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει σειρά υπηρεσιών, όπως το Κέντρο Εκδηλώσεων, το ταχυδρομείο, χώρος πλυντηρίων, καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων και σύνδεση στο διαδίκτυο. 
Σημειώνεται ότι όλα τα δωμάτια είναι επιπλωμένα. 

Ποιοι δικαιούνται - Κριτήρια

Για να συμπεριληφθεί κάποιος φοιτητής στη διαδικασία επιλογής ενοίκων στη Φοιτητική Εστία, θα πρέπει να ικανοποιεί τις εξής προϋποθέσεις:
•    Να έχει υποβάλει την αίτηση διαμονής στη Φοιτητική Εστία μαζί με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εντός των καθορισμένων προθεσμιών υποβολής αιτήσεων.
•    Να έχει την ιδιότητα του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
•    Το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας να μην ξεπερνά τις €12.000
•    Να μην έχει οικονομικές εκκρεμότητες από τη διαμονή του στην Φοιτητική Εστία (σε περίπτωση που διέμενε παλαιότερα)

Η αξιολόγηση των αιτήσεων διαμονής από το Γραφείο Στέγασης γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
•    Οικονομική κατάσταση οικογένειας ενδιαφερομένου
•    Κοινωνικοοικονομικά προβλήματα
•    Απόσταση μόνιμης κατοικίας της οικογένειας του ενδιαφερομένου από την πόλη της Λευκωσίας.

Δίκτυο ιδιωτών συνεργατών

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν διαθέτει δίκτυο ιδιωτών συνεργατών για διευθέτηση δωματίων / διαμερισμάτων για τους φοιτητές που δεν πληρούν τα κριτήρια για τις φοιτητικές εστίες. Συνεπώς, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα πρέπει να μεριμνήσει από μόνος του για να ενοικιάσει δωμάτιο ή διαμέρισμα.  

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (ΤΕΠΑΚ)

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες. Ωστόσο, έχει ενοικιάσει αριθμό κτιρίων στο κέντρο της Λεμεσού, πολύ κοντά στα κτίρια του Πανεπιστημίου, με διαφορετικούς τύπους διαμερισμάτων, τα οποία αξιοποιεί για τις ανάγκες στέγασης φοιτητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες, ενώ τους θερινούς μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος) για άλλες ανάγκες του Πανεπιστημίου.

Κλίνες

Το Πανεπιστήμιο διαχειρίζεται 7 κτήρια στο κέντρο της Λεμεσού, τα οποία περιλαμβάνουν 127 διαμερίσματα/δωμάτια με 154 κλίνες. 

Συγκεκριμένα, 
•    59 δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα, 
•    26 στούντιο, 
•    18 μονάρια, 
•    21 δυάρια και 
•    3 τριάρια

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει τα διαμερίσματα/δωμάτια στους φοιτητές, με επιδοτημένο ενοίκιο που καλύπτει γύρω στο 50% της δαπάνης ενοικίασης.

Ενοίκιο

Δωμάτιο (με κοινόχρηστη κουζίνα) - ένας ένοικος €180 / μήνα
Στούντιο - ένας ένοικος €200
Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου (μονάρι) - ένας ένοικος €220/μήνα
Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων (δυάρι) - δύο ένοικοι €300 (€150/δωμάτιο)/μήνα
Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων (τριάρι) - τρεις ένοικοι €390 (€130/δωμάτιο)μήνα

Υπηρεσίες

Στις τιμές ενοικίου συμπεριλαμβάνονται: 
•    η κατανάλωση ρεύματος (μέχρι 40 ευρώ), 
•    νερού (μέχρι 40 ευρώ), 
•    η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, 
•    η σύνδεση με το διαδίκτυο καθώς και 
•    η βασική επίπλωση των δωματίων

Κριτήρια

•    Οικογενειακή κατάσταση οικογένειας αιτητή 
•    Οικονομική κατάσταση οικογένειας αιτητή

Δίκτυο συνεργατών

Δίκτυο Συνεργαζομένων Υποστατικών με το ΤΠΚ. Πρόκειται για διαμερίσματα που διαχειρίζονται ιδιώτες, που αποδέχτηκαν να συνεργαστούν με το Πανεπιστήμιο (βάσει μνημονίου συνεργασίας) για τη διάθεση των διαμερισμάτων τους σε φοιτητές.

Στο «Δίκτυο» έχουν ενταχθεί πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα τα οποία έχουν αξιολογηθεί από το Πανεπιστήμιο και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας για τους φοιτητές ποιότητα στη διαμονή και καθορισμένο ύψος ενοικίου. 

Οι φοιτητές που επιλέγουν να ενοικιάζουν διαμερίσματα του «Δικτύου» οφείλουν να είναι συνεπείς με τους όρους του συμβολαίου που υπογράφουν με τους ιδιοκτήτες. 

Η σύμβαση ενοικίασης είναι απευθείας ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και στους φοιτητές ενοίκους και ρυθμίζεται από Κανόνες (εδώ).

Υπάρχουν πλαφόν στις τιμές και καθορίζονται από τον πιο κάτω πίνακα

Τύπος

Μηνιαίο ενοίκιο

***

Μηνιαίο ενοίκιο

**

Μηνιαίο ενοίκιο

*

Δωμάτιο (τύπου ξενοδοχείου)

€320

€300

€280

Στούντιο

€380

€360

€340

Ενός υπνοδωματίου (μονάρι)

€420

€400

€380

Δύο υπνοδωματίων (δυάρι)

€530

€510

€490

Τριών υπνοδωματίων (τριάρι)

€630

€610

€590

Κατοικίες με περισσότερα από 3 υπνοδωμάτια

Αναλόγως μεγέθους και κατάστασης

Δεν υπάρχουν ποσοτικά σταθερές κλίνες ανά χρονιά. Για την φετινή χρονιά υπάρχουν στο δίχτυο συνεργατών 9 κτήρια με συνολικά 88 κλίνες.

Το ΤΕΠΑΚ διαθέτει επίσης χώρος στην ιστοσελίδα του που αφορά ιδιώτες που μπορούν να διαφημιστούν με ένα μικρό αντίτιμο. Όμως χωρίς να είναι υποχρεωμένοι οι ιδιώτες να ακολουθήσουν τα κριτήρια του «Δικτύου» και δεν έχει εμπλοκή το πανεπιστήμιο στην συμφωνία ενοικιαστή και φοιτητή.  Πρόκειται ουσιαστικά για «βοηθητικό εργαλείο» προς τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου, που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια για φοιτητική εστία, να εντοπίσουν διαμερίσματα, χωρίς όμως να φέρει το Πανεπιστήμιο κάποια ευθύνη. 

Από πλευράς ΤΕΠΑΚ, μας λέχθηκε ότι γίνονται προσπάθειες για να ανεγερθούν φοιτητικές εστίες, ιδιόκτητες, σε χώρο του οικισμού Βερεγγάρια στην επαρχία Λεμεσού.

Ούτε μείωση, ούτε ιδιαίτερη άνοδος στα ενοίκια φέτος στη Λευκωσία

 Ζητώντας και μια γενική τοποθέτηση για το θέμα των ενοικίων γύρω από τα  πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, στην επαρχία Λευκωσίας μιλήσαμε με μια επαγγελματία του χώρου.

Φώφη Ιωάννου 
(Λειτουργός για ενοικιαζόμενα δωμάτια της κτηματομεσιτικής εταιρείας G.P lazarou)

ΟΙ φοιτητικές εστίες δεν έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην διαμόρφωση των ενοικίων γενικά στην Λευκωσία, μας ανέφερε. Οι τιμές στα ενοίκια στην εν λόγω χρονική περίοδο έχουν επανέλθει στις τιμές της προ-κρίσης εποχής. 

Οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες αλλά και οι εστίες των πανεπιστήμιων που κατασκευάστηκαν το τελευταίο διάστημα καλύπτουν την ουσιαστική αύξηση των φοιτητών αλλά χωρίς να καθορίζουν την ζήτηση για ιδιωτικά διαμερίσματα. 

Υπάρχει αρκετή προσφορά από ενοικιαζόμενα δωμάτια στην αγορά και οι τιμές συγκρατούνται ιδιαίτερα στην επαρχία Λευκωσίας. 

Ούτε πτώση υπάρχει φέτος στις τιμές αλλά ούτε και ιδιαίτερη άνοδος. 

Τα φοιτητικά συμβόλαια είναι ελαφρώς πιο φθηνά από τα υπόλοιπα συμβόλαια ενοικίου στις πλείστες των περιπτώσεων, κατέληξε.


 

Ευαγόρας Προκοπίου