Έρευνα: Τι αναμένουν οι κυπριακές επιχειρήσεις για το 2020

Τα κυριότερα ευρήματα της Πανευρωπαϊκής Έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων για το Επιχειρηματικό Κλίμα στην Ευρώπη

Το ΚΕΒΕ συμμετείχε για μια ακόμα φορά στη μεγάλη Πανευρωπαϊκή Οικονομική Έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων για το Επιχειρηματικό Κλίμα στην Ευρώπη που διεξάγεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο με τη συμμετοχή των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 53.000 επιχειρήσεις σε 28 χώρες και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, τα ευρήματα για την Κύπρο (όπου την τοπική έρευνα διεξήγαγε το ΚΕΒΕ) συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τα όχι τόσο αισιόδοξα ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας για το 2020, αν και βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τι αναμένουν οι κυπριακές επιχειρήσεις
Όπως αναφέρει το ΚΕΒΕ, τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αφορούν τις Κυπριακές επιχειρήσεις είναι:

  • Οι κυριότερες προκλήσεις που αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι Κυπριακές επιχειρήσεις το 2020 είναι η εσωτερική αλλά και η εξωτερική ζήτηση ενώ πολύ ψηλά στις προκλήσεις βρίσκονται και οι χρηματοδοτικές συνθήκες. Αναφέρεται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι κυριότερες προκλήσεις αφορούν την εσωτερική ζήτηση, το εργατικό κόστος και την έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι όσον αφορά την Κύπρο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit έχουν κερδίσει έδαφος σε σχέση με πέρσι, διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους.
  • 46% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες εγχώριες πωλήσεις το 2020 (επιδείνωση από το 57% της περσινής έρευνας για το 2019 αλλά 5η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).
  • 37% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες εξαγωγές το 2020 (επιδείνωση από το 43% της περσινής έρευνας για το 2019 και 17η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).
  • 47% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό το 2020 (ο μόνος δείκτης που παρουσιάζει αύξηση από το 36% της περσινής έρευνας για το 2019 και 2η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).
  • 44% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα προβούν σε αυξημένες επενδύσεις το 2020 (επιδείνωση από το 52% της περσινής έρευνας για το 2019 και 8η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).
  • 46% των Κυπριακών επιχειρήσεων εκφράζουν περισσότερη αισιοδοξία για το 2020 (επιδείνωση από το 54% της περσινής έρευνας για το 2019 και 10η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Τα πανευρωπαϊκά ευρήματα
Όσον αφορά τα πανευρωπαϊκά ευρήματα:

  • Οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στα έσοδα από εγχώριες πωλήσεις. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες που αναμένεται να επηρεάσει την αγοραστική δύναμη και κατά συνέπεια την εγχώρια ζήτηση.
  • Οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένουν σημαντική μείωση στα έσοδα από εξαγωγές, τη μεγαλύτερη από το 2010. Ο «δασμολογικόςπόλεμος» με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες εξελίξεις όπως το Brexit κάνουν τις επιχειρήσεις να είναι απαισιόδοξες.
  • Η απασχόληση στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2020 πιθανότατα σαν αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους εργασίας και της συνεχιζόμενης έλλειψης του εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες.
  • Οι επενδύσεις αναμένονται να μειωθούν περαιτέρω το 2020 σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω εξελίξεων.
  • Κατά συνέπεια η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει επίσης πτωτική τάση όσον αφορά το 2020.

Τι πρέπει να γίνει
«Τα πιο πάνω ευρήματα τόσο όσον αφορά τις πανευρωπαϊκές προβλέψεις αλλά και ιδιαίτερα τις προβλέψεις που αφορούν την Κύπρο δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε αφού υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί για να φτάσουμε στα προ της κρίσης επίπεδα», υποδεικνύει το ΚΕΒΕ και στην κατεύθυνση αυτή τονίζει ότι, «τη νέα χρονιά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να εξαλείψουμε τις εναπομείνασες πληγές που μας έχει κληροδοτήσει η οικονομική κρίση και κυρίως το πρόβλημα των μη εξυπηρετουμένων δανείων που επηρεάζει και τις χρηματοδοτικές συνθήκες, ενώ θα πρέπει παράλληλα να διαχειριστούμε σωστά τις εσωγενείς και εξωγενείς προκλήσεις και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει, «θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και να αναμορφώσουμε το οικονομικό μας μοντέλο, να απλοποιήσουμε το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, να προχωρήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας και την εντονότερη ενσωμάτωση της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στις παραγωγικές διαδικασίες, να προωθήσουμε και διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα και να δώσουμε έμφαση στους νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Πρωταρχική μας μέριμνα πρέπει επίσης να είναι η μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο ξένων επενδύσεων αξιοποιώντας περισσότερο τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για σκοπούς προσέλκυσης νέων επενδύσεων και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το σημαντικό γεωστρατηγικό μας ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Στην κατεύθυνση αυτή καίριας σημασίας είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις», αναφέρει περαιτέρω το ΚΕΒΕ.

«Γενικά θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Κυπριακή οικονομία που να περιλαμβάνει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζει μεν τους παραδοσιακούς τομείς (τουρισμό, ακίνητα, βιομηχανία, υπηρεσίες κ.λ.π.) αλλά θα ενισχύει και προωθεί και νέους τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, η ιδιωτική εκπαίδευση, η ιδιωτική ιατρική, η έρευνα και καινοτομία», επισημαίνει ακόμη και καταλήγει: «Το ΚΕΒΕ δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με όλους για αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και μέτρων για το καλό της οικονομίας και του τόπου».