Έρευνα Τρ. Κύπρου: Επηρεασμένα αλλά & πιο αισιόδοξα τα νοικοκυριά

Τι καταδεικνύει έρευνα της Τράπεζας Κύπρου σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στα νοικοκυριά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Λίγο πιο επηρεασμένα, αλλά ταυτόχρονα και πιο αισιόδοξα φαίνεται πως είναι τα νοικοκυριά σε σχέση με τα οικονομικά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Τράπεζας Κύπρου στην οποία συμμετείχαν 720 άτομα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 67% αναμένει επιδείνωση, σε σχέση με 89% που έφτανε το ποσοστό στην αρχή της κρίσης και 77% τον περασμένο χειμώνα. Ποσοστό το οποίο δείχνει σταδιακή βελτίωση του κλίματος, ωστόσο, αυτό παραμένει αρνητικό αφού τα 2/3 εκτιμούν πως η οικονομική συγκυρία θα χειροτερέψει

ΒΤΓΩΦΡΕΑΔΔςΔςΑΔ

Παράλληλα, στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι, ενώ μόλις το 2% των κυπρίων ανέμεναν πως το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί τον περασμένο Μάρτιο, σήμερα το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 16%. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η αύξηση αυτή δείχνει μια σταθερή τάση από τον Νοέμβριο, χωρίς αυτή να φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, να αντιστρέφεται από τα νέα μέτρα που λήφθηκαν τον Γενάρη.

55% των νοικοκυριών έχει επηρεαστεί από την πανδημία 

ΒΤΓΩΡΦΨΕΔΑΔΑςΔΑςΔ

Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών, ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μικρή επιδείνωση, αφού πλέον, το 55% των νοικοκυριών απαντούν πως η οικονομική τους κατάσταση έχει επηρεαστεί από την πανδημία, σε σχέση με 50% τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ενδεχομένως τα στοιχεία να αντικατοπτρίζουν και την επανέναρξη των δόσεων στα χρέη και υποχρεώσεις πολλών νοικοκυριών, αν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως δεν υπάρχει γενικευμένη αδυναμία αποπληρωμής στα νοικοκυριά. 

Θα πρέπει να αναφερθεί πως ταυτόχρονα με τα πιο πάνω φαίνεται να υφίσταται ακόμα ουσιαστική ανθεκτικότητα στα νοικοκυριά, καθώς το 42% δηλώνει πως δεν έχει επηρεαστεί, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις στην οικονομία.

 
13024
Thumbnail