Έργα εκατομμυρίων ευρώ στην Πάφο - Ποιά βρίσκονται σε εξέλιξη

Ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου, μίλησε στην Brief για τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Πάφο

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Για διάφορων ειδών επενδύσεις συστήνει την Πάφο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τον Διευθυντή του ΕΒΕ Πάφου, κ. Μαρίνο Στυλιανού να αναλύει στην Brief όχι μόνο τους τομείς που μπορεί κάποιος να επενδύσει πέραν του τουρισμού αλλά και τη μεγάλη πρόσκληση που αντιμετωπίζει τώρα η Πάφος και έχει να κάνει με την ανάγκη για ένα νέο πυλώνα οικονομίας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, πολλά έργα αξίας εκατομμυρίων είτε βρίσκονται σε εξέλιξη ή διατίθενται σε επενδυτές και έχουν το χαρακτηριστικό του να συνδικάζουνε παράλληλα διάφορες αναπτύξεις όπως ιατρικά κέντρα, παραθεριστικές κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολυθεματικά πάρκα, εκπαιδευτικά κέντρα και μαρίνες, τα οποία παρουσιάζονται και στον ιστότοπο του ΕΒΕ.

>>>>ΕΔΩ οι αναπτύξεις που προσφέρονται για επιχειρήσεις

Τα έργα που αναπτύσσονται ή προσφέρονται για ανάπτυξη

Ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε σε μερικά έργα, χωρίς όπως είπε να θέλουμε να στιγματίσουμε, όπως το Limni Resort που αποτελεί μιας σύνθετη ανάπτυξη που περιλαμβάνει ιατρικά και εκπαιδευτικά κέντρα, πολυθεματικά πάρκα, παραθεριστικές αναπτύξεις.

Ένα άλλο έργο είναι το Νeapolis, το οποίο διαθέτει Πανεπιστήμιο, συνεδριακό κέντρο και άλλες υπηρεσίες.

Σε εξέλιξη όπως ανέφερε βρίσκoνται τα:

 • Aphrodite Hills Resort

 • Eagle pine Resort

 • The Eden peninsula Resort

 • Limassol Del Mari

 • Zavos Cardea Provate LEalthcare and Rehabilitation Resort

 • Santa Barbara Hils Park Mixed - Use Resort PAphos

 • Cap. St. Georges

 • Neapolis Smart EcoCity

 • Minthis

 • Elea Estate

 • Limni Bay

 • The Continent Resort


Οι ευκαιρίες επενδύσεων στην Πάφο

Κληθείς να σχολιάσει ποιες είναι οι ευκαιρίες για να επενδύσει κανείς στην Επαρχία της Πάφου, ο κ. Στυλιανού σημειώνει ότι ενώ γενικότερα η Πάφος προσφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό, προσφέρεται και για άλλους τομείς, όπως της εκπαίδευσης, των αθλητικών εγκαταστάσεων, υψηλής τεχνολογίας, αλλά και για πρωτογενείς παράγοντες. 

«Ήδη η Μαρίνα και η υποδομή υποδοχής κρουαζιερόπλοιων είναι ένα αρκετά μεγάλο σχέδιο. Εκτιμώ ότι ο τομές της εκπαίδευσης  είναι επίσης ένας τομές που μπορεί κάποιος να επενδύσει και καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από το Επιμελητήριο όσο και από τις τοπικές αρχές για να ενισχυθεί ο τομέας αυτός στην Πάφο. Ήδη υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Πάφο αλλά επίκεινται και άλλες ιδιωτικές προτάσεις, ώστε σιγά σιγά , ο πυλώνας της εκπαίδευσης στην Πάφο να ενισχυθεί περισσότερο. Η Πάφος, να θυμίζω είναι γνωστό ότι έχει τα περισσότερα γήπεδα golf και προσφέρεται για επενδύσεις Golf Resorts.  Επίσης , ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας προσφέρεται για επένδυση στην Πάφο, αλλά και ο τομέας της υγείας με ιατρικές υπηρεσίες καθώς υπάρχουν πολλές κλινικές που ελκύουν το ενδιαφέρον από τη γύρω περιοχή. Ακόμη το αεροδρόμιο το οποίο διαθέτει η Πάφος αποτελεί ένα τομέας που μπορεί κάποιος να επενδύσει, όπως τόνισε, λαμβάνοντας υπόψιν την γεωγραφική θέση της πόλης αλλά και ως μέλος της ΕΕ».

Ο κ. Στυλιανού υπογράμμισε ότι υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τους πρωτογενείς τομείς, την γεωργία και κτηνοτροφία.

Προς αναζήτηση οικονομικού πυλώνα

Οι προκλήσεις μετά την πανδημία είναι αρκετές, σημειώνει ο κ. Στυλιανού τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

«Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν ψηφιακές ικανότητές και εργαλεία για να ανταποκριθούν», σημείωσε.
Η Πάφος ίσως και να έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνει καθώς έχει τον χαρακτήρα της τουριστικής πόλης. «Το πλήγμα είναι πολύ σοβαρό», διαπιστώνει ο κ. Στυλιανού .

Μάλιστα αυτό που υπογραμμίζει είναι ότι απαιτείται πια να κτίσουμε ένα άλλο πυλώνα οικονομίας για την Πάφο, χωρίς βέβαια να ατονήσει το τουριστικό κομμάτι.

«Κυβέρνηση και ιδιωτικός τομές πρέπει να αναζητήσουμε νέο πυλώνας για την οικονομία, ίσως σε σχέση με την εκπαίδευση, την παροχή υγείας και την τεχνολογία.

 
16363