Έργα μισού δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για ανάπτυξη περιοχής Τροόδους

Ο ΠτΔ θα ανακοινώσει τη Δευτέρα τα έργα και τις δράσεις της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Πέραν των 350 δράσεων περιλαμβάνονται στην εμπλουτισμένη Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) μέχρι το 2030. Μιλώντας στην Brief μετά τη χθεσινή σύσκεψη της Δευτέρας της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με τη μέχρι τώρα πορεία της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε ότι το συνολικό κόστος των δράσεων αυτών ξεπερνά το μισό δις, κάτι που όπως είπε δείχνει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κ. Χαμπιαούρης δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω σε σχέση με συγκεκριμένα έργα που περιλαμβάνονται στην συνεχώς ανανεωμένη εθνική στρατηγική, καθώς όπως είπε την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς και τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Όπως ανέφερε ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κυβέρνηση υιοθετεί Ολοκληρωμένη Πολιτική Ανάπτυξης για την Ορεινή Κύπρο. Η στρατηγική εκπονήθηκε το 2019 και από τότε συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με νέα έργα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κοινοτήτων και περιοχών, σημείωσε. Παράλληλα, ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε ότι η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (ΕΣΑΟΚ), προς το παρόν αφορά στις ορεινές κοινότητες της κεντρικής οροσειράς (επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού). Ωστόσο ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να συμπεριλάβει και να καλύψει και τις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Πάφου.

Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η εθνική στρατηγική θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί κανονικά, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων. Όπως είπε, περιλαμβάνει σημαντικά έργα, ορισμένα από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, κάποια είναι σε εξέλιξη και άλλα θα ξεκινήσουν σύντομα. Υπάρχουν προοπτικές συμπλήρωσε τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε να μην αφήσουμε τα χωριά της ορεινής Κύπρου να εγκαταλειφθούν.

Μεταξύ άλλων, η στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους που εκπονήθηκε το 2019, έκανε λόγο για πληθυσμό 27.695 κατοίκων με σταθεροποίηση στο εσωτερικό του Τροόδους, αλλά μείωση του ειδικού του βάρους στο σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου. Παράλληλα, είχε κτυπήσει καμπανάκι σε σχέση με την πληθυσμιακή γήρανση, η οποία διαμορφώνει δυσοίωνες προοπτικές για τη δημογραφική εξέλιξη της περιοχής μέχρι το 2030 με επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή (έλλειψη κρίσιμη μάζας στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες, στην παραγωγή). Χαρακτηριστικά, αναφερόταν ότι με βάση τις ηλικιακές προβολές προκύπτει ότι ο πληθυσμός του Τροόδους θα συνεχίσει να αυξάνει τους δείκτες γήρανσής του μέχρι το 2030. Πιο συγκεκριμένα προκύπτει ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών, θα αυξηθεί από 27% που ήταν το 2011 σε 35% του συνολικού πληθυσμού το 2030. Το νότιο Τρόοδος εμφανίζει πληθυσμιακή ανάκαμψη (Κρασοχώρια), ενώ η Μαραθάσα και η Πιτσιλιά Λευκωσίας συνεχίζουν να χάνουν τον πληθυσμό τους. Γίνεται ακόμα λόγος για δυσκολίες στην προσέλκυση νέων ζευγαριών.

Στον τομέα απασχόληση, γίνεται λόγος για αριθμό απασχολούμενων της τάξης των 9.972 ατόμων. Το εργατικό δυναμικό στο Τρόοδος είναι περιορισμένο και συγκεντρωμένο σε τρεις κυρίως περιοχές (Νότια Πιτσιλιά, Σολέα και Κρασοχώρια). Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό αντισταθμίζονται εν μέρει από την εγκατάσταση μεταναστών.
Οι θέσεις απασχόλησης στο εσωτερικό της περιοχής παραμένουν μη ελκυστικές, γεγονός που προκαλεί την αναζήτηση θέσεων εργασίας στις πόλεις. Αυτό περιορίζει τη συγκράτηση των νέων και δυσκολεύει την προσέλκυση νέου πληθυσμού. Προοπτικές απασχόλησης διαφαίνονται μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών πόρων με εστίαση στην μεταποίηση, στον τουρισμό και μεσομακροπρόθεσμα, στο περιβάλλον και στις ανάγκες του πλαισίου ζωής.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:   

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ