Εργοδότες: Αναχρονιστική η ΑΤΑ και πρέπει να καταργηθεί

Οι εργοδότες θα καταβάλουν την ΑΤΑ αλλά εμμένουν στη θέση για κατάργηση της

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Όχι απλά εμμένει στη θέση της για κατάργηση της ΑΤΑ εφόσον υιοθετηθεί τελικά ο κατώτατος μισθός, αλλά η ΟΕΒ προτίθεται να εντείνει την επιχειρηματολογία της μόλις ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση του θέματος. Την ίδια ώρα, το ΚΕΒΕ δεν συνδέει το θέμα της ΑΤΑ με τον κατώτατο μισθό, αλλά θέση του παραμένει πως η ΑΤΑ είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός που πρέπει να καταργηθεί.

Αναλυτικότερα, κληθείς να σχολιάσει την ανακίνηση του θέματος της ΑΤΑ από τις συντεχνίες με αφορμή την καταβολή της στους μισθούς στο τέλος του μήνα, ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε στην Brief ότι η ΑΤΑ θα καταβληθεί κανονικά στο τέλος Ιανουαρίου όπως προβλέπει η συμφωνία πλαίσιο των κοινωνικών εταίρων και της υπουργού Εργασίας.

Ερωτηθείς ωστόσο κατά πόσο η ΟΕΒ εμμένει στη θέση της για κατάργηση της ΑΤΑ εφόσον υιοθετηθεί ο κατώτατος μισθός, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι η Ομοσπονδία όχι απλά εμμένει, αλλά θα εντείνει την επιχειρηματολογία της για το συγκεκριμένο θέμα όταν θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για τον κατώτατο μισθό.

Από πλευράς ΚΕΒΕ παρά το ότι δεν συνδέεται το θέμα της ΑΤΑ με τον κατώτατο μισθό, εντούτοις υποστηρίζεται και από το Επιμελητήριο η κατάργηση της. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Brief ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σημείωσε ότι το Επιμελητήριο θεωρεί πως η ΑΤΑ είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός και θα πρέπει να καταργηθεί και οι αυξήσεις στους μισθούς να δίδονται στη βάση της ικανότητας και της παραγωγικότητας του κάθε υπαλλήλου. Πάντως το ΚΕΒΕ τόνισε στα μέλη του πως όποιες εταιρείες κατέβαλλαν ΑΤΑ θα πρέπει να την δώσουν στο τέλος του μήνα.
Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι αναμένουμε από την υπουργό Εργασίας τις λεπτομέρειες όσον αφορά στις παραμέτρους που θα τον διέπουν και τον μηχανισμό που θα αναθεωρείται ώστε να τοποθετηθούμε.

Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακίνησαν χθες το θέμα της ΑΤΑ σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουν στους εργοδότες τη συμφωνία για καταβολή της στο τέλος Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η συμφωνία. Τόσο η Εργατική Φωνή, εκφραστικό όργανο της ΣΕΚ, όσο και το Εργατικό Βήμα, εκφραστικό όργανο της ΠΕΟ είχαν χθες στα πρωτοσέλιδα τους θέμα της ΑΤΑ. 

Ειδικότερα, στην Εργατική Φωνή αναφέρεται ότι οδεύουμε σιγά – σιγά προς το τέλος του μήνα και οι εργοδότες, με βάση και τη δική τους υπογραφή και σύμφωνη γνώμη, θα πρέπει να καταβάλουν στο προσωπικό τους την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ). Ήδη, για την καταβολή του συγκεκριμένου τιμαριθμικού επιδόματος, (που αυξήθηκε από το 1.27% στο 2.56% πάνω στους βασικούς μισθούς), υπάρχει υπογραμμένη συμφωνία ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, που αυτή την ώρα αποτελεί τον πιο έμπιστο και ασφαλή θεματοφύλακα για εφαρμογή της συμφωνίας και προστασία του θεσμού της ΑΤΑ, σημειώνεται.

Και προστίθεται ότι η σημερινή αύξηση του πληθωρισμού επιβεβαιώνει την αξία της ΑΤΑ, η οποία συμβάλλει – σύμφωνα με τη φιλοσοφία της – στην αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών. Αυτή την αξία και αυτή την ωφελιμότητα, η ΣΕΚ θα την προστατεύσει έναντι κάθε τιμήματος, προειδοποιεί η συντεχνία.

Στο Εργατικό Βήμα, επαναδημοσιεύονται οι δηλώσεις της ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο ΚΥΠΕ. Η κ. Χαραλάμπους, τόνισε τη σημασία που έχει η ΑΤΑ για τους εργαζομένους ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που παρατηρούνται φαινόμενα ακρίβειας και σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να αποδίδεται ολόκληρη και όχι στο 50%. 

Όπως προστίθεται, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι το 2018 επανεκκίνησε ο θεσμός της ΑΤΑ και τέλος του 2021 έχει λήξει η μεταβατική συμφωνία κυβέρνησης – συντεχνιών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 η ΑΤΑ θα αποδοθεί σε όσους εργαζόμενους τη λαμβάνουν με βάση την μεταβατική συμφωνία. «Στόχος μας με τη λήξη της μεταβατικής συμφωνίας όπως προνοείται και στη συμφωνία είναι να ξεκινήσει διάλογος», ανέφερε και πρόσθεσε πως βασική προτεραιότητα της ΠΕΟ είναι «να επανέλθει η ΑΤΑ σε αυτό που είναι ο χαρακτήρας και ο στόχο της, δηλαδή να αναπληρώνει πλήρως την απώλεια που έχουν οι μισθοί από τη διάβρωση που δέχονται από την αύξηση των τιμών, από τον πληθωρισμό».

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom: