Εργοδότες: Έτσι θέλουν τον νέο Υπ. Οικονομικών

Με αυτά τα 3 χαρακτηριστικά θέλει η ΟΕΒ το πρόσωπο που θα αναλάβει την Οικονομία του τόπου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου,
παρατείνοντας τη ψιθυρολογία σχετικά με τα ονόματα και τις επιλογές του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώ την ίδια ώρα επιχειρηματικοί κύκλοι αναμένουν τον εκλεκτό του Ν. Χριστοδουλίδη στην Οικονομία. Εξάλλου, το ζήτημα της Οικονομίας βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής με τους υποψήφιους να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι, καθώς πολλοί ψηφοφόροι αποφάσισαν βάσει τούτου ποιον θα υποστήριζαν στις Προεδρικές. 

Δημοσιογραφικοί κύκλοι κάνουν λόγο για 3 άτομα τα οποία φιγουράρουν στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, εντούτοις, καμία μέχρι στιγμής αναφορά δεν επιβεβαιώνει, είτε πως η θέση έχει κλειδώσει, είτε πως αυτά τα ονόματα βρίσκονται πραγματικά στη λίστα του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

>>> Διαβάστε επίσης: Πρώτο τεστ για Νίκο στις 3 Μαρτίου από τους Οίκους <<<

Αν και το όνομα του νέου Υπουργού Οικονομικών σίγουρα παίζει ρόλο, την ίδια ώρα αυτό που στην τελική έχει πραγματική σημασία είναι το κατά πόσον το προφίλ του Υπουργού Οικονομικών θα αντανακλάται και στις αποφάσεις του σε φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας. 

Ποια 3 χαρακτηριστικά πρέπει να έχει 

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σκιαγράφησε το προφίλ του νέου Υπουργού Οικονομικών στην Brief, βάσει 3 χαρακτηριστικών που οι Εργοδότες θεωρούν ως σημαντικότερα. 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου λοιπόν, ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να διακρίνεται από Ορθολογισμό, Πειθαρχία και να έχει Αναπτυξιακό Προσανατολισμό ώστε να ενισχύσει την Κυπριακή Οικονομία. 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρώτο χαρακτηριστικό, ο ΓΔ της ΟΕΒ επεξήγησε πως χρειάζεται ορθολογισμός σε ότι αφορά τις πραγματικότητες, τις απειλές, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί το οικονομικό περιβάλλον. Ο Υπ. Οικονομικών όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου θα πρέπει να μείνει μακριά από οποιεσδήποτε πειρασμούς που έχουν να κάνουν με ικανοποίηση μη παραγωγικών αιτημάτων και υλοποίηση προσεγγίσεων οι οποίες μπορεί να φαίνονται αρεστές αλλά στην πραγματικότητα είναι βλαπτικές για το μακροπρόθεσμό καλό του τόπου στο σύνολο του. 

Σχετικά με την Πειθαρχία, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος τονίζοντας πως θα πρέπει σταδιακά να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα δημιουργήσουν, θα συγκρατήσουν και θα κρατήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να φτάσει το χρέος εκεί που προβλέπεται από τη Συνθήκη Ανάπτυξης και Σταθερότητας της ΕΕ. 

Αναφορικά με το 3ο χαρακτηριστικό - αυτό του Αναπτυξιακού Προσανατολισμού - ο ΓΔ της ΟΕΒ σημείωσε πως η Κύπρος έχει απεριόριστες δυνατότητες για να μεγαλώσει κατακόρυφα το ΑΕΠ και μαζί με το ΑΕΠ και τον πλούτο αλλά και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Όπως επεξήγησε ο κ. Αντωνίου οι δυνατότητες είναι απίστευτες, φτάνει να «τρέξουμε» γρήγορα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες που θα φέρουν φρέσκο χρήμα και επενδύσεις και πραγματική παρουσία οικονομικών οντοτήτων στην Κύπρο που αναζητούν ασφαλή, ποιοτικό και αποδοτικό επενδυτικό προορισμό, καθώς όπως υπογραμμίζει αυτά μπορούν σε μια 5ετία μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατακόρυφα σε αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023 και του 2024. 

«Εάν έχει αυτά τα 3 χαρακτηριστικά η πολιτική που θα εφαρμοστεί από το Υπουργείο Οικονομικών ο τόπος μπορεί να κάνει θαύματα», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αντωνίου. 
 

Χαράλαμπος Ζάκος