Έρχεται δικαστική ρύθμιση για εκποιήσεις – Ίσως αυξηθεί το εμβαδόν για ΦΠΑ 5% Α’ Κατοικίας

Ετοίμασε νομοσχέδιο για εκποιήσεις η κυβέρνηση – Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στην Α’ Κατοικία

Οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών  Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, για τα θέματα των εκποιήσεων και του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Εκποιήσεις:

«Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών η δέσμη όλων εκείνων των προτάσεων που κατατέθηκαν από διάφορα κόμματα του αφορούν τις εκποιήσεις. Αυτές οι προτάσεις μπορούν να συνοψιστούν ως μια δέσμη οποία αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη από τους δανειολήπτες και η άλλη δέσμη αφορά την αναστολή των εκποιήσεων.

Όσον αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχουμε ακούσει από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών ότι ετοιμάστηκε νομοσχέδιο που αφορά την δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας εντός της υφιστάμενης δικαιοδοσίας των επαρχιακών δικαστηρίων που θα μπορούν να εκδικάσουν με συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν ευάλωτους δανειολήπτες που θα μπορούν να εξετάζουν την διαδικασία των εκποιήσεων για ακίνητα που αφορούν την πρώτη κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ.

Είναι δική μας θέση και άποψη ως Δημοκρατικό Κόμμα ότι οφείλουμε ως πολιτεία να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες και τις ευάλωτες ομάδες και σίγουρα δεν μπορούμε να νομοθετούμε οριζόντια για όλους. Άλλωστε αυτό δεν θα γινόταν αποδεκτό από τις όποιες ευρωπαϊκές αρχές.  Πλην όμως η δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι μέχρι τη λήξη της παρούσας βουλευτικής περιόδου δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο, θα μπορέσουμε να έχουμε νομοσχέδιο ενώπιον μας είτε στην επιτροπή οικονομικών είτε στην επιτροπή νομικών ενδεχομένως και σε μια κοινή συνεδρία και των 2 επιτροπών για να δούμε πώς μπορούμε να βάλουμε σε εφαρμογή άμεσα αυτή τη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή εξετάστηκαν και άλλες προτάσεις νόμου αλλά είναι πασιφανές ότι η αναστολή των εκποιήσεων δεν είναι δυνατή σε αυτό το χρονικό σημείο και δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.»

ΦΠΑ στα ακίνητα

«Στη συνέχεια συνεχίσαμε την συζήτηση για το θέμα του ΦΠΑ πάνω στα ακίνητα.

Είναι με επίσης ιδιαίτερη ικανοποίηση που υπήρξε μια κοινή η αντίληψη ότι το χρονικό περιθώριο μεταξύ της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι και τη συζήτηση του σήμερα στην επιτροπή οικονομικών έχει τύχει τέτοιας καλώς νοούμενης εκμετάλλευσης που έχει επιφέρει πολύ σημαντικές βελτιώσεις στις πρόνοιες του νομοσχεδίου και έχει διευρύνει πάρα πολύ τον αριθμό και το εύρος των ατόμων και των δικαιούχων κάτω από αυτό το νομοσχέδιο.

Είναι επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ακούσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι οι αξίες των ακινήτων όσον αφορά τις κατοικίες έχει διευρυνθεί στις 385.000 με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις οικίες και στο ποσό των 220.000 που αφορά τις αξίες των διαμερισμάτων, λαμβανομένης υπόψη της αύξησης στα υλικά οικοδομής και της ενέργειας, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Συζητήσαμε και κάποιες άλλες εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν το θέμα του ΦΠΑ. Νομίζω ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχουμε κατάληξη γιατί αυτό το νομοσχέδιο εκκρεμεί για πάρα πολύ καιρό όμως πρέπει να πω ότι αυτό το χρονικό περιθώριο μεταξύ κατάθεσης και επαναλαμβανόμενης συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών έχει χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να διευρυνθούν με ασφάλεια οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για να περιλαμβάνουν όσο το δυνατό περισσότερους αιτητές.

Υπάρχει μια σκέψη για μια μικρή αύξηση των τετραγωνικών αλλά έχει αυξηθεί η αξία από 350.000 σε 385.000 ευρώ ως το ανώτατο όριο σε κατοικίες και σε 220.000  από 200.000 ευρώ για τα διαμερίσματα. Ενδεχομένως να μπορεί να επέλθει ακόμα μια μικρή αύξηση σε αυτές τις αξίες στο νομοσχέδιο το οποίο θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας.

Επαναλαμβάνω γιατί είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας: οτιδήποτε εισηγηθούμε ή νομοθετήσουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να τύχει έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι μόνο το η δική μας επιθυμία -μακάρι να ήταν μόνο αυτή-, πλην όμως έχουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιμένει για ενδείξεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ.»