Έρχεται και Κύπρο η τετραήμερη εργασία; Τι απαντούν οι συντεχνίες

Υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί στην Κύπρο; Τι αναφέρουν οι συντεχνίες ΟΕΒ, ΣΕΚ και ΠΕΟ στην Brief

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Έδαφος φαίνεται να κερδίζει σιγά σιγά η τετραήμερη εργασία σε διεθνή επίπεδο.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, το πείραμα της Ισλανδίας για την εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με αποδοχές πενθήμερου και του μειωμένου χρόνου εργασίας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και ένιωθαν ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εξάντλησης από τη δουλειά σε αντίθεση με την πενθήμερη εργασία.

Αν και όπως όλα δείχνουν η τετραήμερη εργασία έχει πολλά προτερήματα, μπορεί να εφαρμοστεί στην χώρα μας; Υπάρχουν σκέψεις για να εφαρμοστεί στην Κύπρο ή έστω να δοκιμαστεί πειραματικά; 

Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, η Brief ήρθε σε επαφή με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου, τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα και τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ΓΔ ΟΕΒ: Δεν υπάρχουν σκέψεις για εφαρμογή της ως μόνιμη ρύθμιση 

Δεν υπάρχουν σκέψεις για εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας ως μόνιμη ρύθμιση, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου ενώ τόνισε ότι στην Κύπρο η 4ημερη εργασία εφαρμόστηκε ως λύση σε περιόδους στις οποίες υπήρξε πρόβλημα απασχόλησης του συνόλου του προσωπικού αλλά με αντίστοιχη μείωση των απολαβών. 

«Στην κρίση του 2011-2014, μειώσαμε τον χρόνο όλων για να μπορούν όλοι να έχουν απασχόληση χωρίς να απολυθεί κόσμος ή μειώνοντας τον αριθμό απολύσεων. Κάπου δούλευαν 3 μέρες αλλού τέσσερις κτλ. Αλλά ως μόνιμη λύση είναι εκτός συζήτησης», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, τονίζοντας ότι όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν υπάρχει καμιά βάση ή έδαφος για οποιαδήποτε συζήτηση. 

Αν μια επιχείρηση θέλει να το δοκιμάσει είναι δικαίωμα της φυσικά, δήλωσε ο ΓΔ της ΟΕΒ αλλά υπάρχουν εμπόδια όπως οι σοβαρότατες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. «Δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος δουλεύει 4 μέρες, η επιχείρηση έχει ανάγκες μόνο για 4 μέρες. Οπότε δημιουργούνται ανάγκες σε πρόσθετο εργατικό δυναμικό. Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει η οικονομία αυτή την στιγμή και που θα επιδεινωθεί με την επιστροφή στην κανονικότητα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας θα επιδεινώσει το πρόβλημα», εξήγησε.

ΓΓ ΣΕΚ: Δεν υπάρχει η ανάγκη για να ανοίξει διάλογος για τετραήμερη εργασία

Δεν υπάρχει κάτι αυτή την στιγμή που να δημιουργεί ανάγκη για να ανοίξει διάλογος σχετικά με την 4ημερη εργασία είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας , ενώ ανέφερε ότι είχε γίνει μια συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν είναι κάτι που συζητείτε στην Κύπρο.

Υπάρχουν και πιο σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα όπως η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, ρύθμιση της τηλεργασίας, το συνταξιοδοτικό, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, ανέφερε ο ΓΓ της ΣΕΚ. «Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια άμεση ανάγκη για να τεθεί προς συζήτηση η τετραήμερη εργασία».

Όπως τόνισε ο κ. Μάτσας, οι οποιεσδήποτε προσαρμογές γίνονται χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι προς επεξεργασία και συζήτηση ενώ πρόσθεσε ότι έχουμε ήδη δει κάποιες πρακτικές σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποιες επιχειρήσεις τα δεδομένα που προέκυψαν στο μεταβατικό στάδιο από την πανδημία αλλά κάποιες όπως πχ σε περίπτωση 4ημερης εργασίας, δεν μπορούν να είναι μόνιμες ρυθμίσεις ή να επιβάλλονται από την μεριά του εργοδότη χωρίς να προηγηθεί διάλογος και χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη προσέγγιση.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ΓΓ ΠΕΟ: Δεν συζητήθηκε στην Κύπρο – Στοχεύουμε στο 35ωρο

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι δεν υπάρχει καμιά σκέψη για εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας αφού δεν συζητήθηκε στην Κύπρο, αλλά από μέρους της ΠΕΟ υπάρχει η γενική διαχρονική θέση για την μείωση των ωρών εργασίας, στις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

«Προς το παρόν όμως αυτά τα θέματα δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, υπάρχουν πιο σημαντικά ζήτημα», τόνισε ενώ ανέφερε επίσης ότι ακόμα δεν μελετήθηκε καν το τι αποφάσισαν στην Ισλανδία για να υπάρξει μελέτη και να απαντηθούν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Κυπριάνα Σταύρου