Έρχεται καταναλωτική φρενίτιδα μετά το ξεκλείδωμα;

Τι ανέφερε στο Business Hour ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης / Τι είπε για οικονομία και τι να περιμένουμε

Στην εκπομπή της DigitalTv Business Hour, σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μετά και τις συνέπειες της πανδημίας, μίλησε o οικονομολόγος, Μιχάλης Φλωρεντιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεξήγησε πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων αναπτύσσοντας άλλους τομείς και πως η οικονομία μπορεί να ανθήσει πέραν του τουριστικού τομέα.

Ο κ. Φλωρεντιάδης αρχικά σημείωσε ότι η πανδημία φαίνεται πως θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί μέχρι το τέλος αυτού τους έτους και ίσως τα επόμενα 1-2 χρόνια, θα είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στον τρόπο ζωής μας.

Βάσει αυτού, το τοπίο παραμένει θολό και αβέβαιο για το πως θα εξελιχθεί η οικονομική ανάπτυξη, όταν φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας, με το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου να βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμη κρίση.

Ειδική αναφορά έκανε και στον τουρισμό, καθώς όπως χαρακτηριστηκά ανέφερε, είναι ένας από τους κύριους αιμοδότες της οικονομίας μας και υπόκειται σε δυσκολίες λόγω των περιορισμών που υπάρχουν.

Τα ερωτηματικά της αβεβαιότητας

Την ίδια ώρα ο κ. Φλωρεντιάδης παράθεσε τα εξής ερωτήματα που συντείνουν στην αβεβαιότητα και σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό:

  • Θα είναι εύκολο το ταξίδι μεταξύ των χωρών;

  • Οι χώρες που τα πάνε καλά με την πανδημία και τον τουρισμό θα αφήνουν τους πολίτες τους να κάνουν ταξίδια σε άλλες χώρες;

  • Υπάρχει ο κίνδυνος παρά το αρνητικό τέστ να υπάρξουν περιπλοκές αν βρεθεί θετικός ταξιδιώτης κατά τις επόμενες μέρες διαμονής του;

  • Πως θα τα πηγαίνει και η Κύπρος της περίοδο που θα ανοίξουν οι αερολιμένες;

Κληθείς να απαντήσει τι γίνεται με τις υπόλοιπες χώρες, σημείωσε πως για κάποιες όπως, η Αυστραλία και Ν.Ζηλανδία βρισκονται κοντά στην εξάλειψη του ιού, λαμβάνοντας υπόψη τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν εφαρμόσει καθώς δεν εξαρτάται τόσο η οικονομία τους από τον τουρισμό.

Η οικονομική στήριξη από ΕΕ και οι τομείς που προωθεί

Ταυτόχρονα, σημείωσε, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να καθυστερεί στην ΕΕ.

Ένας παράγοντας, όπως επεσήμανε είναι η ταχύτητα των εμβολιασμών που αν επισπευθούν η εικόνα θα καλυτερευσει.

Το δεύτερο που πρέπει να γνωρίζουμε, σημείωσε είναι το ότι η Κύπρος έχει μεγάλη οικονομική  στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΕ αγοράζει ομόλογα από κράτη μέλη της, διατηρεί χαμηλά το επιτόκιο και υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια που προγραμματίζονται να δοθούν. Εχει προωθηθεί μεγάλο πακέτο από την ΕΕ, σημείωσε, της τάξεως των 750 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου.

Αυτό το πακέτο αφορά κυρίως τον πράσινο τομέα και την τεχνολογία, θέλοντας την Κύπρο να στραφεί σε αυτούς τους τομείς, τόνισε.

Το καταναλωτικό «μπούμ»

Κληθείς να απαντήσει ποιοι τομείς θα δούν ανάτπυξη το επόμενο διάστημα, μετά και την χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε πως είναι αυτός του καταναλωτή, καθώς όπως εξήγησε, λόγω των περιοριστικών μέτρων και τις κλειστές επιχειρήσεις, δεν μπορούσε να ξοδέψει, αφού δεν μπορούσε να επισκεφθεί καταστήματα, καφτέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης. Την ίδια ώρα οι αγορές είχαν σχέση με τις κατ' οίκον δραστηριότητες (αγορά τηλεόραση,ηλεκτρονικά παιχνίδα, συνδρομή σε κανάλια, κ.α).

«Έχοντας αποταμιεύσει οι καταναλωτές, μιλώντας για αυτούς που δεν απώλεσαν την δουλειά τους ή δεν στηρίζονταν σε επιδόματα, αναμένουμε μικρό καταναλωτικό μπουμ λόγω των χρημάτων που κατάφερε να φυλάξει ο καταναλωτής κατά την πανδημία».
.
Άλλος τομέας που θα δούμε ανάπτυξη ανά το παγκόσμιο είναι αυτός της πράσινης τεχνολογίας με την συμβολή του Μπάιντεν ως ηγέτης υπέρ της πράσινης τεχνολογίας. 

Επενδύσεις σε νέους τομείς για την Κύπρο
Για την Κύπρο είναι με ερωτηματικό ποιοί τομείς, πέραν του τουρισμού, θα προωθηθούν και ποια μοντέλα ανάπτυξης θα υιοθετηθούν, σημείωσε αλλά υπογράμμισε κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα συντείνουν στην προσέλκυση επενδυτών όπως:

  • Εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, απαλλαγή από θέματα γραφειοκρατίας, 

  • Μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης για πιο γρήγορη απονομή της,

  • Να προωθήσουμε την καινοτομία και την παραγωγικότητα και να απομακρυνθούν τα κόμματα από τον ρόλο που παίζουν στην οικονομική ζωή και να πάνε πίσω στις πολιτικές τους.

  • Υπάρχει το πρόβλημα με το θέμα της διαφθοράς και είναι καθήκον μας να το βελτιώσουμε, υπογράμμισε.

Απο πού μπορούμε να περιμένουμε επενδύσεις και τι είδους

Με τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος θα προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, σχολίασε ο κ Φλωρεντιάδης σε σχετική ερώτηση, εξηγώντας πως πρέπει να βασιζόμαστε λιγοτερο στα φορολογικά κίνητρα ως πόλο έλξης των επενδυτών. Όπως τόνισε, να δοθούν κίνητρα ώστε να επιλέγουν την Κύπρο λόγω του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της μικρής γραφειοκρατίας και να υπάρχουν δικαστήρια που να εκδικάζουν γρήγορα, αποτελεσματικά και δίκαια τις υποθέσεις τους, διαθέτουμε καταρτισμένο προσωπικό και έχουμε και χώρο για βελτίωση του.

Δείτε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour: 

Ξ.Π