Έρχεται νέο Σχέδιο για μη βιώσιμους δανειολήπτες / Τι προνοεί

Στο Σχέδιο θα ενταχθούν όλοι οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο «ΕΣΤΙΑ»

Σε κατηγοροποίηση των περίπου 700 μη βιώσιμων οικονομικά δανειοληπτών του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ τους οποίους έχει μέχρι στιγμή ενώπιον του, έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περιπτώσεις αυτές έχουν κατηγοροποιηθεί από το ΥΠΟΙΚ με βάση τους λόγους που δεν δύναται να είναι βιώσιμοι οι δανειολήπτες, έτσι ώστε στην συνέχεια να τύχουν ομοιόμορφου χειρισμού, αναλόγως της περίπτωσης του καθενός.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ακολούθως, θα γίνει απομείωση δανείου από την τράπεζα για κάθε περίπτωση χωριστά, ανάλογα πάντα με τα εισοδήματα του κάθε δανειολήπτη και με την δυνατότητα της τράπεζας, με το ποσοστό της απομείωσης του δανείου να μπορεί να φθάσει μέχρι και το 60%.
 
Την εξόφληση του υπόλοιπου του ποσού του δανείου που θα παραμείνει μετά την απομείωση, θα την επιφορτιστούν από 50% ο δανειολήπτης και το κράτος.
 
Σημειώνεται ότι απομείωση δανείου μέχρι 30% ισχύει σήμερα για όσους δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση και πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και παράλληλα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό του δανείου τους. Το ΕΣΤΙΑ δίνει την ευκαιρία για αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεων δικαιούχων δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους που έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
 
Επιπλέον, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το ΥΠΟΙΚ, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ σε πρώτο λόγο από τις τράπεζες και σε δεύτερο λόγο από την αρμόδια Υπηρεσία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξετάσει και τι μπορεί να γίνει και στις περιπτώσεις δανείων που οι οφειλέτες δεν μπορούν να συνεισφέρουν έστω και ένα μικρό ποσό δόσης.
 
«Όλα θα εξαρτηθούν και από τον αριθμό στον οποίο θα ανέλθουν τελικά οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, τονίζοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία φέρουν τους μη βιώσιμους δανειολήπτες γύρω στους 700, «είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».
 
Σημείωσε ότι θα διαφοροποιηθεί η σημερινή κατάσταση στην περίπτωση που αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των μη βιώσιμων δανειοληπτών, μετά και την εξέταση και των τελευταίων περίπου 2.000 αιτήσεων του ΕΣΤΙΑ που βρίσκονται υπό εξέταση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
«Όταν θα έρθει όλη η πληροφόρηση θα μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε το τελικό σχέδιο», σημείωσε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ η Κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα μπορούσε, σύμφωνα και με τις δυνατότητες της, να παραχωρήσει 33 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, όταν αναμένετο πως οι δανειολήπτες που θα πληρούσαν τα κριτήρια του σχεδίου και θα έκαναν αίτηση θα ανέρχονταν γύρω στις 13.000.
 
Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΠΕ από το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για το ΕΣΤΙΑ που κατατέθηκαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν γύρω στις 6.380 (αξίας περίπου €1,9 δισεκατομμυρίων).

(ΚΥΠΕ)
 

 
19954