Έρχεται νομοθεσία που θα επιτρέπει σε εργαζόμενους να κάθονται εν ώρα εργασίας

Αφορά κυρίως πωλητές, πωλήτριες, ταμίες και εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Χωρίς καθίσματα και με αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία αφήνουν επιχειρήσεις τους εργαζομένους τους, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο ΑΚΕΛ. 

Λόγω των πιο πάνω ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, κατάθεσε 2 προτάσεις νόμου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας για ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν την δυνατότητα στους εργαζομένους να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους και οι οποίες θα συζητηθούν κατά τη σημερινή 25/4 συνεδρία της Επιτροπής. 

>>> Διαβάστε επίσης: Θα πληρώνεις τις κοινωνικές ασφαλίσεις με δόσεις έως και 10 χρόνια <<<

Ειδικότερα, μιλώντας στην Brief ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε πως από τον περασμένο Οκτώβρη το ΑΚΕΛ άρχισε μια πρωτοβουλία για το φαινόμενο της εργοδοτικής πρακτικής να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι σε αδιάκοπη ή παρατεταμένη ορθοστασία καθ’ όλο τον εργάσιμο χρόνο τους.

Όπως σημειώνει ο κ. Κουκουμάς, αρχικά είχαν φτάσει κοντά τους ορισμένες ανώνυμες καταγγελίες για τέτοια φαινόμενα. Υπήρξε επίσης το 2019 και συγκεκριμένη καταγγελία από συντεχνία. Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας του ΑΚΕΛ, όπως συμπληρώνει ο κ. Κουκουμάς, δεκάδες εργαζόμενοι έγραψαν στο διαδίκτυο τη δική τους εμπειρία από αυτή την πρακτική. 

«Σε αρκετούς χώρους εργασίας -φούρνους, φρουταρίες, υπεραγορές, καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, εργοστάσια, υποδοχές ξενοδοχείων, φρουροί ασφαλείας- οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είναι υποχρεωμένοι να είναι όρθιοι, για πολλές ή και για όλες τις ώρες του εργάσιμου χρόνου τους. Έχουμε μάλιστα καταγγελίες, ότι εργοδότες φροντίζουν να μην υπάρχουν καν καρέκλες ή σκαμπό στον χώρο του καταστήματος για ολιγόλεπτη έστω ξεκούραση των εργαζομένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Μάλιστα, τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται ακόμα κι αν δεν απαιτείται καν από τη φύση της εργασίας, αφού όπως επεξηγεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος και δεν επηρεάζεται με κανένα τρόπο η εξυπηρέτηση των πελατών αν υπάρχουν σκαμπό στα ταμεία φούρνων και υπεραγορών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουκουμάς εργοδότες ελέγχουν ακόμη και από το κλειστό σύστημα παρακολούθησης αν οι εργαζόμενοι κάθονται και γίνονται συστάσεις και προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά αν και σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ΑΚΕΛ, το Υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι ελάχιστες -κυρίως ανώνυμες- καταγγελίες υποβλήθηκαν στο αρμόδιο Τμήμα για θέματα ορθοστασίας. Αυτό, όπως συμπληρώνει, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει αυτή πρακτική. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά καταδεικνύει την ανασφάλεια και τις εργοδοτικές πιέσεις που υφίστανται σε χώρους δουλειάς που εμποδίζουν πολλούς εργαζόμενους να καταγγείλουν επίσημα. 

Κακή πρακτική για την υγεία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων 

Όπως σημειώνει ο κ. Κουκουμά αυτή η πρακτική έχει να κάνει με την υγεία και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. Η καταπόνηση και η εξάντληση των εργαζομένων από την 8ωρη –τουλάχιστον-ορθοστασία είναι προφανής, καθώς σημειώνει πως πανευρωπαϊκά και σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το 2019, καταγράφεται ότι το 75% των αντρών και το 69% των γυναικών οι οποίοι στέκονται τουλάχιστον το 1/4 του εργάσιμου τους χρόνου αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικές διαταραχές.

Τι προτείνει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου που τροποποιούν δύο σχετικούς νόμους (τον περί Οργάνωσης του χρόνου εργασίας νόμων του 2022 έως 2023 και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2023) επειδή, όπως σημειώνει ο κ. Κουκουμά έκριναν ότι οι υφιστάμενες αναφορές στο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ενισχυθούν.

Οι δύο τροποποιήσεις που προτείνουν θεσπίζουν υποχρέωση του εργοδότη να οργανώνει τον χρόνο εργασίας με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η συνεχής και παρατεταμένη ορθοστασία των εργαζομένων. Για παράδειγμα, να ρυθμίζεται η εναλλαγή των εργαζομένων στα διάφορα πόστα, να διασφαλίζονται ικανοποιητικά διαλείμματα, να γίνεται εργονομική σχεδίαση των χώρων εργασίας (πχ όπως λέχθηκε στο ΑΚΕΛ από εργαζόμενες σε συσκευαστήριο πατατών ότι αν οι πάγκοι διαλογής ήταν χαμηλότεροι θα μπορούσαν να εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία καθήμενες). Παράλληλα, το ΑΚΕΛ εισάγει μια διαφορετική διατύπωση στον ένα νόμο που προνοεί ότι «επαρκή και κατάλληλα καθίσματα θα πρέπει να παρέχονται στους εργαζομένους και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εύλογη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία». 

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι ρομπότ κι αν οι εργοδότες δεν το κατανοούν θα πρέπει να τους υποχρεώσουμε να το κατανοήσουν», υπογράμμισε ο κ. Κουκουμάς. 

Χαραλαμπός Ζάκος