Έρχεται Σχέδιο Κατοικίας για παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές

Μετά το Σχέδιο για ορεινές και ακριτικές περιοχές, το ΥΠΕΣ φέρνει καινούργιο και για τις υπόλοιπες περιοχές-Λεπτομέρειες

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Ένα νέο Στεγαστικό Σχέδιο είναι έτοιμο και βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων, στο Πλαίσιο της Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, με σκοπό να προσελκύσει ακόμα περισσότερους πολίτες που επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, το οποίο, μάλιστα, είναι ακόμα πιο διευρυμένο από το υφιστάμενο «Σχέδιο Αναζωογόνησης Ακριτικών και Ορεινών Περιοχών».

Πρόκειται για ένα καινούργιο σχεδιασμό, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στην αναμονή για να συζητηθεί με την Ένωση Δήμων, τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε μετά να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Με βάση τον νέο σχεδιασμό αυξάνονται στο διπλάσιο σχεδόν οι κοινότητες τις οποίες θα μπορεί ο δυνητικά δικαιούχος να επιλέξει για να αγοράσει ή να κτισει την πρώτη του κατοικία.

Για το συγκεκριμένο σχέδιο μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής το Σάββατο (4/7) σε εκπομπή στο ΡΙΚ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πλεόν δεν θα απαιτείται κατανάγκη να επιλεγεί ορεινή περιοχή για ανάπτυξη κατοικίας ώστε να μπορέσει κάποιος να αιτηθεί της χορηγίας, αλλά θα συμπεριληφθούν οι εξαιρετικά πεδινές περιοχές, ακόμα και παραθαλάσσιες.

Οι αλλαγές που προωθούνται
Η Brief επικοινώνησε με την Υπεύθυνη του Υπουργείου Εσωτερικών για το σχεδιασμό του υφιστάμενου αλλά και νέου Σχεδίου, Ανθούλλα Σαββίδη, για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφόρηση ως προς το ποιους θα αφορά και πότε θα είναι έτοιμο το εν λόγω σχέδιο.

Η κα Σαββίδη είπε στην Brief ότι, ετοιμάστηκε ένα νέο σχέδιο διαφοροποιημένο από το υφιστάμενο. Το υφιστάμενο Σχέδιο, υπενθύμισε, συμπεριλαμβάνει 110 ορεινές κοινότητες με 600 μέτρα υψόμετρο και περισσότερο και 18 κοινότητες που ανήκουν στις ακριτικές περιοχές.

Ειδικότερα, εξήγησε, αφού εξετάστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο και έγιναν οι απαραίτητες συζητήσεις στο Προεδρικό τον Ιανουάριο, έγινε μια συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δούμε το κομμάτι που αφορούσε τις ορεινές περιοχές και γιατί δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση.

Επομένως το Σχέδιο διαφοροποιείται και προστίθεται ο όρος μειονεκτικές περιοχές, σημείωσε η κα Σαββίδη. Συναφώς τώρα στα σκαρία βρίσκετα το Σχέδιο Αναζωογόνησης Ακριτικών, Ορεινών & Μειονεκτικών Περιοχών.

>>>Διαβάστε επίσης: Σχέδιο Στέγασης: Χορηγίες πέραν των €600.000 μέχρι στιγμής <<<

Τι αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο
«Μπήκαν διάφοροι παράμετροι και έχει οριστικοποιηθεί και παρουσιαστεί στον Υπουργό Εσωτερικών, αφού εξετάστηκαν διάφορα σενάρια για να καθοριστούν, οι μειονεκτικές περιοχές», τόνισε η κα Σαββίδη. «Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβούλευση με την Ένωση Δήμων και τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών και έπειτα να εγκριθεί από το Υπουργικό», υπογράμμισε.

Οι νέοι παράμετροι
Διαφοροποιήθηκαν οι παράμετροι ούτως ώστε να προστεθούν περισσότερες περιοχές:

1/ λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση από το αστικό κέντρο, με βάση την απόσταση οδικού δικτύου και όχι ακτίνα,

2/ λήφθηκε υπόψη η απόσταση σε σχέση με τον πληθυσμό


Σε σχέση με πριν προστέθηκαν ακόμα τρεις με τέσσερις παράμετροι και όχι μόνο η ορεινότητα, ξεκαθάρισε.

Πέραν τούτου, ενισχύονται και οι πολιτικές, σημείωσε η κα Σαββίδη, όπως για παράδειγμα η πρόσθετη βοήθεια αναλογικά, για νεαρά ζευγάρια ή για πολύτεκνους. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπλέον, εξήγησε ότι, κάποιες από αυτές τις περιοχές που θα προστεθούν στο σχέδιο και θα ανήκουν στην κατηγορία εξόχως ορεινές/απόμακρες περιοχές, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερο νεαρά ζευγάρια για κατοίκηση και περισσότερο πληθυσμό γενικότερα, θα δοθεί πρόσθετο κίνητρο.

    Αντί χρονοδιαγράμματος
    Ενδείκνυται να εξαγγελθεί από τώρα το Νέο Σχέδιο, για σκοπούς διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης για να γνωρίζει ο κόσμος τι θα ακολουθήσει, αλλά η υλοποίηση του θα ξεκινήσει αφού λήξει η ισχύς του υφιστάμενου, δηλαδή 31 Δεκεμβρίου του 2020, ανέφερε καταληκτικά στην Brief η κα Σαββίδη.

    Ξένια Προδρόμου