Έρχονται δεκάδες Προαγωγές στην Εθνική Φρουρά–Οι θέσεις Προαγωγής

Τι αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο και το αίτημα προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<


Την αποπαγοποίηση δεκάδων θέσεων Προαγωγής στον Κυπριακό Στρατό και την Εθνική Φρουρά, ζητά με αίτημά του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το Υπουργείο Άμυνας.

Το αίτημα θα τεθεί προς συζήτηση κατά τη σημερινή (6/7) συνεδρία της Επιτροπής, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Άμυνας και του Κυπριακού Στρατού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που συνοδεύει το αίτημα, το Υπουργείο Άμυνας, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2020, ζητά την εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης 183 θέσεων Προαγωγής Αξιωματικών.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι κενές θέσεις αφορούν όλη τη δομή των Αξιωματικών στον Κυπριακό Στρατό και ανέρχονται σε 34, ενώ οι θέσεις που δύνανται να πληρωθούν με προαγωγές ανέρχονται σε 65.

Ωστόσο, προστίθεται ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020 αναμένεται να αφυπηρετήσουν λόγω ορίου ηλικίας 8 Αξιωματικοί, ενώ το τρέχον έτος τερματίζεται η υπηρεσία άλλων 15 Αξιωματικών, λόγω του ότι κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους, καθώς και η υπηρεσία 2 Αξιωματικών βαθμού Αντισυνταγματάρχη, λόγω του ότι έχουν εγκριθεί ήδη αιτήματά τους για πρόωρη αφυπηρέτηση στο πλαίσιο αξιοποίησης του κινήτρου για μη επιβολή αναλογιστικής μείωσης συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, προσθέτει το Υπουργείο Άμυνας, οι πλείστες θέσεις που περιλαμβάνει το αίτημα, αφορούν Υπολοχαγούς (58). Επίσης, το Υπουργείο ζητά την αποδέσμευση 35 θέσεων Λοχαγών, 34 θέσεων Ταγματαρχών, 32 θέσεων Αντισυνταγματαρχών, 19 θέσεων Συνταγματαρχών, 4 θέσεων Ταξιαρχών και 1 θέσης Υποστράτηγου.

Άλλα αιτήματα
Πέραν του αιτήματος του Υπουργείο Άμυνας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει και άλλα δύο σχετικά αιτήματα.

Το πρώτο προέρχεται από τη Δικαστική Υπηρεσία, η οποία ζητά την αποδέσμευση μίας θέσης Προαγωγής Ανώτερου Πρωτοκολλητή [Κλίμακα Α13 (ii)] και 3 θέσεων Προαγωγής Πρωτοκολλητή Α’ [Κλίμακας Α11 (ii)]. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Όπως τονίζεται στην επιστολή που συνοδεύει το αίτημα, η Μεταρρύθμιση στη Δικαστική Υπηρεσία, καθιστά την προώθηση του αιτήματος αδήριτη ανάγκη για την ομαλή λειτουργία της.

Το δεύτερο αίτημα προέρχεται από το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Αγίας Νάπας, το οποίο, με επιστολή του, ζητεί την αποπαγοποίηση μιας θέσης Προαγωγής για την κάλυψη των αναγκών του Συμβουλίου.
 

Μάριος Αδάμου
 
13694