Έρχονται Διαμερίσματα με 25% χαμηλότερο ενοίκιο στη Λεμεσό– Έπεσε το κόστος, ξεκινά ο ΚΟΑΓ

Η τελευταία πράξη Νουρή πριν φύγει από το ΥΠΕΣ βοήθησε τον ΚΟΑΓ να ρίξει το κόστος του έργου των €100 εκατ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Προχωρά και μάλιστα με μειωμένο κόστος από ότι φαίνεται το μεγαλεπήβολο έργο, ύψους €100 εκατ. που θα προσφέρει σε βάθος 5ετίας 600 διαμερίσματα με προσιτό ενοίκιο στη Λεμεσό, καθώς όπως πληροφορείται η Brief απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου βοήθησε τον ΚΟΑΓ προς αυτό τον σκοπό.

Αν και παρατηρήθηκε καθυστέρηση, λόγω του όγκου του έργου, των διαφόρων μελετών που έπρεπε να γίνουν, την απρόσμενη αύξηση στα κατασκευαστικά υλικά και των διεθνών εξελίξεων, καθότι η Α’ φάση του έργου αναμενόταν να προσφοροδοτηθεί για κατασκευή το Α’ εξάμηνο του 2022, το όλο ζήτημα φαίνεται να αποκτά δυναμική μετά από την προαναφερόμενη απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του τέως Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, για αλλαγή στα ειδικά στεγαστικά κίνητρα.

Μια αλλαγή που όπως πληροφορείται η Brief, όχι μόνο έχει ήδη βοηθήσει στις εργασίες του έργου και θα συνεχίσει, αλλά μάλιστα ρίχνει και το κόστος κατασκευής. Ενδεικτικά, σύμφωνα με αρχικούς  υπολογισμούς για την Α’ Φάση (περίπου 140 διαμερίσματα) το κόστος θα πέσει από τα €27 εκατ. των αρχικών σχεδιασμών σε περίπου €22 εκατ, όπως ελπίζουν στον ΚΟΑΓ.

Μιλώντας στην Brief, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Οργανισμός για την υλοποίηση αυτού του έργου, καθώς οι αυξήσεις στα υλικά δεν θα επέτρεπαν στον ΚΟΑΓ να ενοικιάσει αυτές τις κατοικίες σε προσιτές τιμές.

Όπως επεξήγησε η κα. Κούσιου τα ποσά τα οποία θα επενδύονταν σε αυτό το έργο από τον ΚΟΑΓ δεν θα ήταν εύκολο να αποσβεστούν, αφού το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 5 χρόνια, προκαλώντας έτσι δυσκολίες στην υλοποίηση του, εφόσον ο ΚΟΑΓ δεν λαμβάνει οποιαδήποτε χορηγία και είναι αυτοχρηματοδοτούμενος.

Σύμφωνα με την κα. Κούσιου μετά τα πιο πάνω, η ανάπτυξη της Α’ φάσης του έργου είναι έτοιμη να ξεκινήσει εφόσον ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει από τα Μέρη και τις κρατικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως η ανάπτυξη θα γίνει σε τρία τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο,στον Άγιο Ιωάννη και σε ένα τεμάχιο στον Άγιο Αθανάσιο συνολικού εμβαδού 31.000 τ.μ.., σε οικόπεδα που παραχώρησε ο Δήμος Λεμεσού, με τον ΚΟΑΓ, όπου σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, να επενδύει κοντά στα €65 εκατ. ενώ ο Δήμος Λεμεσού την αξία της γης που υπολογίζεται κοντά στα €35 εκατ. Πλέον με την αλλαγή στα στεγαστικά κίνητρα, λόγω της άμεσης δράσης του τέως Υπουργού Εσωτερικών, αυτό το κόστος αναμένεται πως θα μειωθεί.

Χαράλαμπος Ζάκος