Έρχονται εξελίξεις για εργοδότηση προσωπικού στα ξενοδοχεία

Το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται να επεξεργάζεται νέο πλάνο για κάλυψη των αναγκών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Εξελίξεις αναμένονται τις αμέσως προσεχείς μέρες στο μέτωπο της απασχόλησης εργατικού δυναμικού στα ξενοδοχεία. Η προσπάθεια εργοδότησης Κυπρίων μέσα από συναντήσεις που οργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας μεταξύ ανέργων και ξενοδόχων δεν φαίνεται να έφερε ιδιαίτερα αποτελέσματα και έτσι πλέον όλες οι πλευρές φαίνεται να προσανατολίζονται προς άλλες λύσεις.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε ότι όπως εν πολλοίς αναμενόταν, η διαδικασία εργοδότησης ανέργων δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα από τους περίπου 1600 ανέργους που προσκλήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας στο διήμερο συναντήσεων με ξενοδόχους σε Λεμεσό και Πάφο, φαίνεται να προσήλθε μόλις το 30%. Από αυτούς, ένα ποσοστό επίσης γύρω στο 30% είτε εργοδοτήθηκαν είτε κλήθηκαν σε δεύτερη συνέντευξη για περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι φανερό ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από Κύπριους άνεργους για απασχόληση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μάλιστα όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι από αυτούς που προσήλθαν ήταν αλλοδαποί, ενδεχομένως πολιτογραφημένοι Κύπριοι. Πλέον, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα γίνει και αν θα γίνει η επόμενη συνάντηση ξενοδόχων και ανέργων, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την επαρχία Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, οι ξενοδόχοι δεν ανέμεναν ότι θα καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό από Κύπριους ανέργους, καθώς ανάλογη διαδικασία όπως είπε είχε γίνει και πριν από δυο περίπου χρόνια με απογοητευτικά αποτελέσματα. Σήμερα τόνισε, οι ανάγκες της βιομηχανίας ανέρχονται σε περίπου 7.000 θέσεις εργασίας και η μοναδική λύση για να καλυφθούν είναι να δοθούν άμεσα, έστω και προσωρινά, άδειες για εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Δεν λέμε όχι σε κοινοτικούς και δη Ελλαδίτες, ωστόσο και εκεί οι δυνατότητες πρόσληψης όπως ανέφερε είναι περιορισμένες, αφού μεγάλος αριθμός κοινοτικών έχει φύγει για την πατρίδα τους και δεν εξέφρασε ενδιαφέρον να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο.

Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι πλέον και η ίδια η υπουργός Εργασίας φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού και δεδομένου ότι η νέα τουριστική σεζόν είναι προ των πυλών, θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις άμεσα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στο Υπουργείο Εργασίας φαίνεται να επεξεργάζονται συγκεκριμένο πλάνο για εργοδότηση υπαλλήλων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και ενδεχομένως να είναι έτοιμο τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Πέραν των πιο πάνω, όπως έχει προαναφερθεί πλησιάζουμε στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, η οποία τοποθετείται την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες που αναμένονται. Οι ενδείξεις όσον αφορά στις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης. Αν και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε συγκεκριμένα νούμερα εντούτοις φαίνεται ότι οδεύουμε προς μια αρκετά υποσχόμενη τουριστική σεζόν ανέφερε. Ωστόσο και πάλι το θέμα επανέρχεται στο ζήτημα του προσωπικού, καθώς όπως έχει λεχθεί και στο παρελθόν, αν οι ξενοδόχοι δεν καταφέρουν να εργοδοτήσουν ικανοποιητικό αριθμό προσωπικού, ενδεχομένως να αναγκαστούν να κρατήσουν κάποια δωμάτια κλειστά αφού δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το σύνολο των επισκεπτών τους. Κάτι τέτοιο όπως αντιλαμβάνεται κάποιος θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην εικόνα της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός, ιδιαίτερα σε μια ιδιαίτερη και άκρως ανταγωνιστική σεζόν όπως αναμένεται το 2022.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ