Έρχονται κι άλλες μειώσεις στις τιμές των τροφίμων

Πού θα κυμανθούν οι τιμές χριστουγεννιάτικων προϊόντων - Δηλώσεις Συντονίστριας Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Καταναλωτή

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Μεγάλες αυξήσεις κατέγραψαν οι τιμές σε φρέσκα ψάρια, δημητριακά, όσπρια αλλά και στον καφέ κατά τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, το οποίο πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την κ. Αλίκη Ιορδάνου, Συντονίστρια Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Καταναλωτή, η οποία φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Business Hour by Brief, από τις 17 κατηγορίες προϊόντων, οι 10 παρουσιάζουν μείωση. Μεταξύ άλλων μείωση τιμών σημειώθηκε στο αλεύρι, τα τυριά, στα λαχανικά αλλά και στα ζυμαρικά.

Ερωτηθείς η κ. Ιορδάνου, επεσήμανε πως το επόμενο διάστημα δε θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στις τιμές, αλλά θα δούμε περαιτέρω μειώσεις.

Σε σχέση με τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα η κ. Ιορδάνου επεσήμανε πως «οι αρτοποιοί όπως και όλος ο τομέας προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει νέος έλεγχος των τιμών και θα εκδοθεί νέο Παρατηρητήριο Τιμών.  

Διαβάστε αυτούσια όλα όσα δήλωσε η κ. Ιορδάνου

- Κ. Ιορδάνου, την περασμένη Παρασκευή είχαμε νέο Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών. Αρχικά θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα ευρήματα, σε σύγκριση και με τον Νοέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά που από τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Δείκτης Μέσων Τιμών Βασικών Προϊόντων παρουσιάζει μείωση. Παρουσιάζει μείωση και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 5 μονάδες. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 καταγράφεται αύξηση 55% έναντι 60% που ήταν ο προηγούμενος μήνας, μετά και από συνεχή ανοδική πορεία.

- Έχουμε σκαμπανεβάσματα στις τιμές. Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση και πού η μεγαλύτερη μείωση;

Από τις 17 κατηγορίες προϊόντων, οι 10 παρουσιάζουν μείωση κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει τη συγκράτηση του ρυθμού του πληθωρισμού. Σε μια κατηγορία υπάρχει σταθεροποίηση και σε 6 κατηγορίες μικρή αύξηση.

Η πιο μεγάλη αύξηση που είναι γύρω στο 5% παρουσιάζεται στα φρέσκα ψάρια και η πιο μικρότερη αύξηση, κοντά στο 1% στα φρέσκα ντόπια κρέατα. Ο λόγος που υπάρχει αύξηση, είναι λόγω της περιορισμένης προσφοράς των αμνοεριφίων και του βοδινού και πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω. Στα φρέσκα ψάρια υπάρχει αύξηση αλλά υπάρχει και πληθώρα τιμών σε διάφορα είδη ψαριών.

Αύξηση καταγράφεται επίσης στα δημητριακά, στα κατεψυγμένα και στον καφέ.

- Ποια είναι η τάση που καταγράφεται; Θα συνεχίσει το σκαμπανέβασμα ή το επόμενο διάστημα να αναμένουμε μείωση των τιμών;

Το επόμενο διάστημα δε θα έχουμε τόσα σκαμπανεβάσματα στις τιμές, αλλά θα δούμε περαιτέρω μειώσεις. Ήδη έχουμε σημαντικές μειώσεις στα λαχανικά γιατί υπάρχει εποχιακή στενότητα. Τώρα έχει αυξηθεί η προσφορά στις ντομάτες, τα αγγουράκια, τις πατάτες λόγω της νέας σοδειάς με τις τιμές να έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60%. Υπάρχει και μείωση στην τιμή των προϊόντων αρτοποιίας, στο λάδι, στο αλεύρι.

Όσο διατηρείται η σταθεροποίηση μείωσης της τιμής των καυσίμων και η μείωση στην τιμή των σιτηρών, παράλληλα με τις ανάλογες επιπτώσεις μείωσης στο ρεύμα, θα βλέπουμε περαιτέρω μειώσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

- Είμαστε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Όλοι θα σπεύσουν να αγοράσουν κουραμπιέδες, μελομακάρονα, γαλοπούλες… Έχουμε ενδείξεις για τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα;

Οι αρτοποιοί όπως και όλος ο τομέας προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ελπίζουμε ότι θα απορροφήσουν κάποιες αυξήσεις, έτσι ώστε να μην είναι αισθητά μεγάλη η αύξηση στις τιμές των χριστουγεννιάτικων προϊόντων. Στις 21 Δεκεμβρίου θα ελέγξουμε ξανά τις τιμές και στα κρεοπωλεία, στα ζαχαροπλαστεία κυρίως για τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα.

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε η κ. Αλίκη Ιορδάνου, Συντονίστρια Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Καταναλωτή

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
24936