Έρχονται νέα μέτρα στήριξης / Πάνε Υπουργικό

Διαβεβαιώσεις Ζέτας για περαιτέρω στήριξη εργαζομένων σε ξενοδοχεία-Στόχος να παραμείνουν ανοιχτά την χειμερινή περίοδο

Πεπεισμένοι ότι η τουριστική βιομηχανία, παρά τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται σήμερα λόγω της πανδημίας, θα ανακάμψει και θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας δηλώνουν οι Κύπριοι ξενοδόχοι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο καθώς και τα επόμενα βήματα με στόχο την ανάκαμψή του, απασχόλησαν την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/10) στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, και του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Πέρδιου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρη Λοϊζίδη, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, η μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 υπολογίζεται στο 88,5%, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να εργάζεται για να μην χαθεί εντελώς η χρονιά, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. 

>>> Διαβάστε επίσης: Όλες οι πληροφορίες για τα 9 Σχέδια για άνεργους και επιχειρήσεις <<<

Όπως είπε, «σε αυτήν τη συγκυρία η στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι εκ των ων ουκ άνευ», ενώ υπενθύμισε ότι διαχρονικά λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος τους τελευταίους μήνες με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και την ενίσχυση των προσπαθειών του κράτους για διαχείριση της πανδημίας. 

Ειδικότερα υπενθύμισε ότι:

  • Ο Σύνδεσμός κατέθεσε ποσό ύψους €100.000 στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, για ενίσχυση των προσπαθειών της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
  • Συνομολόγησε συμφωνία με το Yφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Υγείας ώστε ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργήσουν ως κέντρα καραντίνας για επαναπατρισθέντες μόνιμους κατοίκους κ.ά.
  • Mέλη του Συνδέσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για φιλοξενία ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στα ξενοδοχεία τους, για προστασία των οικογενειών τους, αλλά και της κοινότητας 
  • Ο Σύνδεσμος συνέβαλε με εποικοδομητική διάθεση στη λήψη συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και μέτρων για τη στήριξη της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας από το κράτος
  • Εγκαινίασε διάλογο με την Κεντρική Τράπεζα και τις Εμπορικές Τράπεζες για την προώθηση μέτρων που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα 
  • Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια άρσης των περιοριστικών μέτρων στα αεροδρόμια και για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων
  • Προχώρησε σε διάβημα προς την Επίτροπο Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ κ. Στέλλα Κυριακίδου με στόχο να δοθεί εύκολη πρόσβαση στους Ευρωπαίους πολίτες σε covid-19 test ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα
  • Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης ο Σύνδεσμος λειτούργησε υποστηρικτικά προς τα μέλη του με σκοπό τη διαχείριση της κατάστασης. 

Διαβεβαιώσεις από Ζέτα
Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναγνώρισε ότι ο ξενοδοχειακός τομέας και η τουριστική βιομηχανία εν γένει είναι ο πνεύμονας της οικονομίας, αφού πολλές είναι οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από τα ξενοδοχεία. 

Η Υπουργός Εργασίας περιέγραψε, επίσης, ως άριστη τη συνεργασία της με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ, ανακοινώνοντας ότι στις 3 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία μέχρι τον Μάρτιο, με στόχο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Πέρδιος, εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος να διατηρηθούν οι αφίξεις στο 30 ή στο 20% ήταν εφικτός, αλλά δεν επετεύχθη λόγω της κατηγοριοποίησης των χωρών, την οποία περιέγραψε ως την αυστηρότερη της Ευρώπης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τον κ. Πέρδιο κανένας δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη χρονιά όπως τη φετινή, εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθηθεί μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της κατηγοριοποίησης. 

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ προσκλήθηκε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Πανίκος Νικολάου, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες μπορούν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

 
17337