Έρχονται σχέδια ύψους €110 εκ. - Μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρηματιών

9 Σχέδια που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης ετοίμασε το Υπουργείο Εμπορίου- Περιμένουν την εξαγγελία οι επιχειρήσεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Αγγίζουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ τα σχέδια που εξήγγειλε ή και θα εξαγγείλει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και τα οποία σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Το Υπουργείο ετοίμασε συνολικά εννιά σχέδια τα οποία απευθύνονται μεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις, γεωργούς, νοικοκυριά, φορείς τοπικών αρχών και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέχρι και οδηγούς.

Όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι του υπουργείου από παρουσιάσεις των σχεδίων που έκαναν την προηγούμενη βδομάδα, το ενδιαφέρον κυρίως των επιχειρηματιών για να επωφεληθούν από τα συγκεκριμένα σχέδια είναι πολύ μεγάλο και αναμένεται η επίσημη εξαγγελία τους, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή  των αιτήσεων.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας ετοίμασε εννιά σχέδια τα οποία σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τα οποία προορίζονται να βοηθήσουν κυρίως επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κατ’ αρχήν ετοιμάστηκε το σχέδιο ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με προϋπολογισμό στα €7 εκατ. Ακολούθως υπάρχει το σχέδιο για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό στα €5 εκατ. Το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία έχει προϋπολογισμό €13,3 εκατ. Το σχέδιο εξοικονομώ, αναβαθμίζω επιχειρήσεις έχει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό με ένα ποσό της τάξης των €40 εκατ. Ακολουθεί το σχέδιο χορηγιών για μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με ένα ποσό της τάξης των €25 εκατ. για το οποίο το υπουργείο ήδη δέχεται αιτήσεις.

Πέραν των πιο πάνω, υπάρχει ακόμα το σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες με προϋπολογισμό €7,3 εκατ. Ακολουθεί το σχέδιο για εγκατάσταση ή και αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων με προϋπολογισμό που κυμαίνεται στις €600.000. Υπάρχει ακόμα το σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της ενεργειακής αναβάθμισης που απευθύνεται σε τοπικές αρχές αλλά και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με προϋπολογισμό €9 εκατ. Τέλος, υπάρχει το σχέδιο χορηγιών για φωτοβολταϊκά συστήματα για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος με προϋπολογισμό €1,5 εκατ. Μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο εγκρίθηκε προ ημερών από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Σχέδιο, που θα εφαρμοστεί από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, έχει αναδρομική ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2022 και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι 20/12/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου το επόμενο διάστημα.

Όπως έχει αναφερθεί, ορισμένα σχέδια έχουν ήδη εξαγγελθεί ενώ κάποια άλλα αναμένεται να εξαγγελθούν αργότερα μέσα στο χρόνο. Πάντως, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά για να επωφεληθούν των σχεδίων αυτών του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου ανέρχεται στα €1,206 δις, ποσό το οποίο κατανέμεται ανάμεσα σε χορηγία ύψους €1,006 δις και σε πρόσθετη χρηματοδότηση, από τον μηχανισμό, ύψους περίπου €0,2 δις υπό τη μορφή δανείου, για το οποίο θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ μέσω του ΣΑΑ.

Πέραν των δημόσιων πόρων και επενδύσεων, το Σχέδιο αναμένεται να κινητοποιήσει σημαντικά πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους περίπου €1,1 δις, κυρίως μέσα από την υλοποίηση των διαφόρων σχεδίων χορηγιών που θα στηρίξουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και δαπάνες στους επιμέρους τομείς προτεραιότητας του ΣΑΑ, με το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και όφελος που αυτό συνεπάγεται, ως προς τους συνολικούς επενδυτικούς πόρους και τον δυνητικό αντίκτυπο του Σχεδίου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ