Ερωτοκρίτου: Η Κύπρος μπορεί να είναι μέρος της λύσης ενέργειας

Η ενεργειακή αξιοποίηση της Κύπρου εν δυνάμει στρατηγικό πλεονέκτημα για ΕΕ, δήλωσε η Χ. Ερωτοκρίτου

Η ενεργειακή αξιοποίηση της Κύπρου δίνει ένα μοναδικό στρατηγικό πλεονέκτημα σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε η η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού Χριστιάννα Ερωτοκρίτου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Βουλευτής Λευκωσίας συμμετείχε ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 2022 και τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τρέχουσα Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέσω διαδικτύου

Όπως αναφέρεται, εκτός από την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού το Σώμα εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Καυκαλιάς και το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού Σάβια Ορφανίδου.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος «Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα διδάγματα που αναφύονται για το μέλλον», η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον ουκρανικό λαό, ενώ τόνισε πως «καμία ανάκαμψη και σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει στην Ευρώπη χωρίς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Ενημέρωσε επίσης πως το κυπριακό κοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του την εισβολή της Ρωσίας και έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις κυρώσεις που αποφάσισαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, η οποία ωστόσο, όπως τόνισε, «έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που οι οικονομίες των χωρών είναι ευάλωτες, καθώς προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας».  
 
Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης ή της άμβλυνσης των ενεργειακών προβλημάτων της και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ παρέχοντας πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα τρίτων χωρών της περιοχής μέσω των συμφωνιών που ήδη έχει συνάψει στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές της χώρες.  
 
«Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε, «ο συνδετικός κρίκος θα είναι απόλυτα ευρωπαϊκός και άρα στον έλεγχο της ίδιας της ΕΕ και όχι τρίτης χώρας, η οποία θα μπορεί ενίοτε να χρησιμοποιεί την στρόφιγγα της ενέργειας για να εκβιάσει, ανάλογα με τα συμφέροντά της, ολόκληρη την ΕΕ και τις οικονομίες των κρατών μελών».  
  
ΚΥΠΕ

 
23470