Ερωτοκρίτου: Μη πληθωριστική η πρόταση μας - Έχει κόστος €44 εκ.

Η δέσμη προτάσεων νόμου των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ δεν είναι πληθωριστική, είπε η Αναπληρώτρια Προέδρος του ΔΗΚΟ

Στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε τη Δευτέρα (6/6) όπως αναφέρει στην δήλωση της η Αναπληρώτρια Προέδρου του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η δέσμη προτάσεων νόμου ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ.

Η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι οι μειώσεις φόρων άμεσων ή έμμεσων, ΦΠΑ ή Φόρων Κατανάλωσης είναι πληθωριστικές.

Μάλιστα η κα. Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε πως η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% δεν θεωρείται πληθωριστική από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά οι προτάσεις νόμου που έχουν τον ίδιο στόχο θεωρούνται πληθωριστικές.

>>> Διαβάστε επίσης: Πετρίδης: €300 εκ. το κόστος για προτάσεις ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ <<<

ΔΗΚΟ: €44 εκ. στοιχίζει στο κράτος η πρόταση του ΔΗΚΟ

Ταυτόχρονα, το ΔΗΚΟ απάντησε στην τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος σημείωσε ότι το κόστος όλων των προτάσεων ανέρχεται στα €300 εκ, κατά την παρουσία του στη συνεδρία της Δευτέρα 6/6/.

Με βάση τα όσα αναφέρει το ΔΗΚΟ η δική του πρόταση κοστολογείται στα €44 εκ.

>>> Διαβάστε επίσης: Πόσα κοστίζουν στα δημοσιονομικά οι προτάσεις ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ <<<

Τι αφορούν οι προτάσεις νόμου

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Αλέκος Τρυφωνίδης και Μιχάλης Γιακουμή εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης αφορά την υπαγωγή για περίοδο έξι μηνών της παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των υπηρεσιών εστιατορίων και επισιτισμού στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% και επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για το μέρος των τελικών λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την συγκεκριμένη πρόταση εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως το κόστος της ανέρχεται στα €50 εκ. για έξι μήνες.
Η δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αφορά την μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή. Για την συγκεκριμένη πρόταση δεν ήταν σε θέση το ΥΠΟΙΚ να αναφέρει το κόστος.

Τέλος, η τρίτη πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αφορά την υπαγωγή, μέχρι το τέλος του έτους 2022, στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων, η οποία είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων.

Για αυτή την πρόταση εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κόστος θα ανέλθει σε 7 εκ. ευρώ μηνιαίως.

Να σημειώσουμε πως οι πιο πάνω αριθμοί αναφέρθηκαν από Εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα (30/5).

Διαβάστε αυτούσια την δήλωση της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου:

«Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών μια δέσμη προτάσεων νόμου. 

Η πρώτη πρόταση νόμου αφορά εισήγηση του ΑΚΕΛ για μείωση στους Φόρους Κατανάλωσης στις τιμές των καυσίμων. 

Η δεύτερη του Δημοκρατικού Κόμματος για μείωση του ΦΠΑ στη τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος σε συγκεκριμένους τομείς και η τρίτη της ΔΗΠΑ για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα το ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα.

Η θέση του ΥΠΟΙΚ όπως επεξηγήθηκε και στην Επιτροπή αλλά όπως και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι μειώσεις φόρων άμεσων ή έμμεσων, ΦΠΑ ή Φόρων Κατανάλωσης είναι πληθωριστικές. 

Είναι άξιο απορίας πως η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% δεν θεωρείται πληθωριστική από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά οι προτάσεις νόμου που έχουν τον ίδιο στόχο θεωρούνται πληθωριστικές. 

Είναι δεδομένο ότι η ακρίβεια ιδιαίτερα στα θέματα της ενέργειας είναι ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες εβδομάδες και φαίνεται ότι θα έχουμε μια αυξανόμενη ένταση σε αυτή την τάση για τις επόμενες εβδομάδες. 

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνδυάσει ωφελήματα προς τους καταναλωτές είτε με  απευθείας καταβολή ποσών προς τους καταναλωτές είτε με μείωση φόρων, είτε με συνδυασμό και των δύο αυτών μέτρων. 

Όσoν αφορά την μείωση στο ΦΠΑ στο Ηλεκτρικό ρεύμα είναι η θέση μας ως ΔΗΚΟ ότι αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο δημοσιονομικά υπεύθυνο και χωρίς να ενθαρρύνει την οποιαδήποτε πληθωριστική τάση. 

Άλλωστε η κυβέρνηση με πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το φθινόπωρο του 2021 προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα και θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει περαιτέρω με μείωση στο κόστος των ρύπων, στο κόστος εξαγοράς καυσίμων από την ΑΗΚ αλλά και στο κόστος αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων. 

Θα είναι μια σημαντική φορολογική ελάφρυνση που θα βοηθήσει τους καταναλωτές και έτσι θα ελαφρύνει το κόστος που καταβάλλουν κάθε διμηνία για το ρεύμα το οποίο πληρώνουν.

Θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Εμείς θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε το διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών γιατί είμαστε βέβαιοι ότι εάν υπάρχει θέληση, ο τρόπος επίσης υπάρχει. 

Αν δεν υπάρχει θέληση, μπορούμε να βρίσκουμε κάθε λογής δικαιολογίες για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών. Εν πάση περίπτωσή αυτά τα θέματα θα επιδιώξουμε και θα τα ξανασυζητήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και με άλλα Κόμματα ώστε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη για αυτά τα νομοθετήματα ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, βεβαίως και η κυβέρνηση.»

 
23499