Ερωτοκρίτου: Πιέσαμε για ΦΠΑ ακινήτων και αυξήθηκε το εμβαδόν

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

H Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, βρέθηκε φιλοξενούμενη στην εκπομπή Business Hour by Brief  και μίλησε ανάμεσα σε άλλα, για τα ανοικτά ζητήματα στο νομοσχέδιο για το Συνταξιοδοτικό Δημοσίων Υπαλλήλων, για το ΦΠΑ στα ακίνητα και πώς φτάσαμε στα 170 τ.μ., αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό 2023.

Ειδικότερα, κατά την παρέμβαση της η κα. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στον ΦΠΑ στα ακίνητα, σχολιάζοντας πως αν και συμφωνεί με την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών «ότι μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας» (στην παρέμβαση του στην εκπομπή Business Hour By Brief Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ), εντούτοις την ίδια ώρα σημειώνει πως ο Υπουργός Οικονομικών στη δήλωση του εννοεί διαφορετικά άτομα από τους υπαίτιους που θεωρεί η ίδια και το ΔΗΚΟ. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της η κα. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Επιτροπής Οικονομικών και στα θέματα που βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα.

Ακόμη, κληθείσα να αναφερθεί στον προϋπολογισμό του 2023, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα περιλαμβάνει περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και καλύτερη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<


Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της κας Ερωτοκρίτου στην εκπομπή Business Hour By Brief:

-    Τι γίνεται με το νομοσχέδιο για το Συνταξιοδοτικό Δημοσίων Υπαλλήλων; Υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα όπως αναφέρατε και η ίδια. Ποια είναι αυτά; 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για να έχουμε ένα πολύ καλύτερο, ακριβέστερο και πληρέστερο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις συντάξεις. Πρωτίστως αυτά αφορούν κάποιες ομάδες οι οποίες έμειναν άνευ λόγου και αιτίας εκτός των Σχεδιασμών και της εμβέλειας του νομοσχεδίου. 

Υπάρχουν κάποια θέματα που αφορούν ρυθμίσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επενδύσεων. Θέματα που αφορούν την λειτουργία του Ταμείου όσον αφορά την κατάθεση στοιχείων και την ενημέρωση της Βουλής για αναλογιστικές μελέτες κ.ο.κ. Άρα τόσο κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους ζήτησαν λίγες ημέρες ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν κάποιες διαβουλεύσεις που φαίνεται ότι ακόμα συνεχίζονται με το Υπουργείο Οικονομικών, για το αποτέλεσμα των οποίων θα ενημερωθεί η Επιτροπή Οικονομικών και αναλόγως θα προχωρήσει το νομοσχέδιο. Δεν βλέπω οποιαδήποτε ουσιαστική καθυστέρηση στην εξέταση του νομοσχεδίου.

Να ξεκαθαρίσω ότι το ν/σ αυτό ενώ συζητείτο για 9 χρόνια από το ΥΠΟΙΚ με τους ενδιαφερόμενους, κατατέθηκε στις 26 Ιουνίου και δεν μπορώ να πω ότι παρατηρείται η οποία καθυστέρηση ή δυστοκία.

Η προσπάθεια της Επιτροπής Οικονομικών με τις πολύ σωστές κατά την άποψη μου παρεμβάσεις και ερωτήματα όλων των συναδέλφων από όλα τα κόμματα, για να είμαι δίκαιη, είναι να μεγιστοποιήσει, βελτιστοποιήσει και να τελειοποιήσει – ας μου επιτραπεί ο όρος- τις πρόνοιες αυτού του νομοσχεδίου για να μην έχουμε το οποιοδήποτε ερώτημα ή νεφελώδη άρθρα στην πορεία. 


- Πάμε και σε ένα άλλο ζήτημα τώρα. ΦΠΑ στα ακίνητα. Είχαμε φιλοξενούμενο χθες στην εκπομπή τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος μας είπε πως «Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας». Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση κα. Ερωτοκρίτου; 

Πολύ σωστή η δήλωση που έχει κάνει ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ότι μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας, σε σχέση με το ΦΠΑ ακινήτων, όμως νομίζω ότι άλλους εννοεί ο ΥΠΟΙΚ και άλλους κατά την άποψη μου και του κόμματος μου, φωτογραφίζω ότι είναι οι υπαίτιοι. 
Είχαμε ένα πρόγραμμα πολιτογραφήσεων το οποίο χρησιμοποιήσαμε, κακοδιαχειριστήκαμε, εκμεταλλευτήκαμε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε διάφορα προβλήματα αλλά και επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζαμε το 5%. Το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο. 

Το 2016, η Βουλή και το Δημοκρατικό Κόμμα για να είμαι σωστή και δίκαιη, αποφάσισε ότι το κριτήριο των 275 τ.μ. ως ανώτατο όριο ως προϋπόθεση για την επιβολή του 5% του μειωμένου συντελεστή θα έπρεπε να διαγραφεί για λόγους, όπως αναφέρθηκαν το 2016, να μην προκαλούσε κάποια αδικία και να έχαναν αυτά το ωφέλημα κάποιοι γιατί υπερέβαιναν κατά 1 ή 2  ή 5 τετραγωνικά το υποστατικό τους.

Η αφαίρεση αυτής της οροφής όχι μόνο δεν κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγγράφως το 2021 όταν μας ζητήθηκαν στοιχεία, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε γραπτώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εξακολουθούσε να ισχύει το 275 τ.μ. ως ανώτατο όριο. Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακάλυψε ότι άλλη ήταν η πραγματικότητα και άλλα ενημέρωνε η Επιτροπή Οικονομικών μας απεύθυνε επιστολή, την οποία έχουν όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία αναφέρει ότι εξαιτίας της απόκρυψης της αλλαγής του νόμου του 2016 από το Υπουργείο Οικονομικών, η Κύπρος δεν είναι καλόπιστος εταίρος.

Αν περιγράφαμε την σωστή εικόνα και δεν λέγαμε άλλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προφανώς και θα μας έλεγε να το διορθώσουμε ή να επαναφέρουμε το όριο των 275 τ.μ. ως ανώτατο όριο και όχι ότι δεν είμαστε καλόπιστος εταίρος και ότι στην ουσία λέμε ψέματα.

Άρα έχει δίκιο ο Υπουργός Οικονομικών που λέει ότι μόνοι μας βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας. Η διαφορά είναι ότι άλλους εννοεί ο ΥΠΟΙΚ και άλλη είναι η πραγματικότητα. Όταν αποφασίσαμε ελαφρά τη καρδία να λέμε ψέματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας ή εγκυρότητας που μπορούμε να διεκδικούμε είτε στο εσωτερικό είτε στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Το αρχικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών πέρσι τον Δεκέμβριο, πριν από 9 μήνες, προνοούσε για εμβαδόν 140 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 175 τ.μ. για την επιβολή του μειωμένου συντελεστή 5% ΦΠΑ. Δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο πρότεινε όπως τα πρώτα 140 τ.μ. μιας οικοδομής να επωφελούνται με το 5% ΦΠΑ νοουμένου ότι όλη η οικοδομή δεν υπερέβαινε τα 175 τ.μ. σε δομήσιμο εμβαδόν. Όταν το κατέθεσε αυτό το ν/σ από το Υπουργείο Οικονομικών η άποψη του ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο αυτό αποδέχεται και δεν δέχεται την όποια αύξηση στα τετραγωνικά μέτρα.


-Σχετικά με το νομοσχέδιο τώρα του ΦΠΑ στα ακίνητα. Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες κυρίως με τα τετραγωνικά στα διαμερίσματα. Θα κατατεθούν τροπολογίες;

Πάντως ο κ. Πετρίδης μας είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναπέμψει ό,τι και αν ψηφίσει η Βουλή.

Η θέση της Επ. Οικονομικών, για να είμαι δίκαιη και όλων των κομμάτων, ήταν ότι έπρεπε να ξαναπάνε στην ΕΕ και να επαναδιαπραγματευθούν, καθώς είναι ένα πολύ χαμηλό εμβαδόν και δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς και των αγοραπωλητηρίων εγγράφων που καθορίζουν τον μέσο όρο εμβαδού οικιών ή διαμερισμάτων που αγοράζονται τα τελευταία χρόνια. Ξαναπήγε πίσω η Επιτροπή Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήρθε πίσω με αναθεωρημένα εμβαδά 170 τ.μ. και 220 τ.μ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης της Επιτροπής Οικονομικών προς το Υπουργείο να επαναδιαπραγματευτεί παραθέτοντας της περισσότερα και πιο έγκυρα στοιχεία για τον μέσο όρο του εμβαδού των διαμερισμάτων και του εμβαδού όχι των μεγάλων αλλά του μέσου όρου που στοχεύει μια μεσαία οικογένεια για να στεγάσει τις ανάγκες της.

Τώρα είμαστε στο σημείο των 170 τ.μ. και 220 τ.μ. με ανώτατο όριο αξίας τις 350 χιλιάδες ευρώ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής για ελαφριά αύξηση αυτών των συντελεστών για να ανταποκρίνονται καλύτερα στον μέσο όρο οικιών και διαμερισμάτων που πωλούνται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και της αξίας, επειδή εν μέρει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η αξία καθορίζεται και από το κόστος το οποίο έχει αυξηθεί συνεπεία της οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας αύξησης τους τελευταίους 9 μήνες του κόστους, των υλικών, εργατικών, της ύλης κ.ο.κ. Αυτό το οποίο θα διαμορφώσει η Επιτροπή Οικονομικών με δική της πρωτοβουλία προφανώς θα εγκριθεί αναμένω από την ολομέλεια και βεβαίως το Υπουργείο Οικονομικών θα το κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό.

-Ποια άλλα ζητήματα θεωρείτε ως τα πιο βασικά που απασχολούν την Επιτροπή σας κα. Ερωτοκρίτου; 

Το θέμα με το ΦΠΑ είναι υψηλά στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών και πρέπει να κλείσει γιατί η χώρα ήδη αντιμετωπίζει διαδικασία επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιοδήποτε πρόστιμο να επιβαρύνει τα ήδη επιβαρυμένα δημόσια οικονομικά αυτού του τόπου.

Επίσης το θέμα του Συνταξιοδοτικού, πρέπει να κλείσει τις επόμενες ημέρες. 
Πρέπει να ομολογήσω συνεπεία της συντονισμένης εργασίας που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε οποιαδήποτε εκπρόθεσμα ή καθυστερημένα  εναρμονιστικά σχέδια και είμαστε στον στόχο μας χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες που βασίζονται σε Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας.

Επίσης, δεν έχουμε το οποιοδήποτε νομοσχέδιο, έχει τελειώσει όλη η διαδικασία των νομοθετημάτων που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα είανι και οι προϋπολογισμοί και όποιες κυβερνητικές είτε πρωτοβουλίες πολιτικών κομμάτων που στόχο θα έχουν την διαχείριση της οικονομικής κρίσης και τον τρόπο και εργαλεία με τα οποία η κυβέρνηση μπορεί και η πολιτεία να βοηθήσει την οικονομία αλλά και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να ανταπεξέλθουν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Τους τελευταίους μήνες τα οικονομικά επιτελεία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων βρίσκονται σε μια συνεχή διαβούλευση και εγρήγορση καταθέτοντας συζητώντας και εφαρμόζοντας, διάφορες προτάσεις και μέτρα για την απάμβλυσνη του κόστους ενέργεια και καυσίμων, εμείς στην Κύπρο έχει τερματιστεί το 9% από 31 Αυγούστου και πάμε πίσω στο 19%.

Η θέση μας ως πολιτική παράταξη και Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει τουλάχιστον να συνεχίσει το 9 % στο ρεύμα. Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν 3-4 μέτρα, μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων, κατευθείαν επιδότηση, κουπόνια στον πληθυσμό για να μπορέσει να αγοράσει ενέργεια. Πρέπει και στην Κύπρο, πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια και δυνατότητες της χώρας, πρέπει οι ο κόσμος, ο τόπος, η οικονομία και οι επιχειρήσεις, να στηριχτούν περισσότερο για να αντέξουμε τους επόμενους μήνες και αν διατηρήσουμε όλες τις επιχειρήσεις σε ζωή παρά το πολύ αυξημένο κόστος λειτουργίας, αγοράς ενέργειας. Αυτά θα είναι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών και ό,τι προέλθει από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ως νομοθετική πρωτοβουλία.


-    Οκτώβρη θα κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023. Τι περιμένετε να δείτε σε αυτόν τον προϋπολογισμό;

Ευελπιστούμε να δούμε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία συνεπεία του οικονομικού σχεδιασμού που κάνει η κυβέρνηση για το επόμενο έτος. Περισσότερη κοινωνική ευαισθησία όσον αφορά το κόστος της διαβίωσης, των καυσίμων, ενέργειας , θέρμανσης, ψύξης και είναι υποχρέωση που απορρέει από την Ευρωπαϊκή μας ιδιότητα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αναμένουμε καλύτερη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης που πρέπει να είναι η στήριξη του πληθυσμού, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η υποστήριξη των νεαρών ζευγαριών η ενίσχυση της νεανικής πρωτοβουλίας, η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, το κόψιμο των σπαταλών, η διαχείριση των οικονομικών και ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει το Υπουργείο οικονομικών τις επόμενες ημέρες.

Δείτε την συνέντευξη της κας Ερωτοκρίτου στην εκπομπή Business Hour By Brief: