ΕΣΤΙΑ: Ζητούν επιπλέον χρόνο για εξέταση των αιτήσεων οι Τράπεζες

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε Τράπεζες έφθασε τις 6.500 – Ακόμη να ξεκαθαριστεί πόσοι θα ενταχθούν στο Σχέδιο

Επιπλέον εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την εξέταση των αιτήσεων για ένταξη στο Σχέδιο Εστία και υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζήτησαν αυτή την εβδομάδα οι τράπεζες από το Υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τις τράπεζες.
 
Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στις τράπεζες για να μεταφέρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας τις αιτήσεις δανειοληπτών που έχουν ενώπιον τους για ένταξη στο Εστία, άρχιζε την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Αυγούστου.
 
Η ανάγκη επέκτασης της περιόδου υποβολής των αιτήσεων από τις τράπεζες στο Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προέκυψε λόγω του γεγονότος ότι μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες, πριν ολοκληρωθεί το χρονικό περιθώριο (31 Ιουλίου) που είχαν οι δανειολήπτες για να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία που απουσίαζαν από την αίτηση τους, κατατέθηκαν «εκατοντάδες αιτήσεις», ενώ μία τράπεζα έλαβε μόνο την τελευταία ημέρα (31 Ιουλίου) γύρω στις 350 αιτήσεις.  

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<< 
 
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώνει προς το τέλος Μαΐου του 2020 την εκ νέου επέκταση της προθεσμίας προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, δίνοντας νέα προθεσμία την 31η Ιουλίου του 2020, αντί της 30ης Ιουνίου 2020.
 
Αναφέρεται ότι οι συνολικές αιτήσεις για το Σχέδιο Εστία που είχαν ληφθεί από τις τράπεζες μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ανέρχονταν γύρω στις 6.500. Ωστόσο, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων για ένταξη στο Εστία θα διαφανεί μόνο μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων από τις τράπεζες και ξεκαθαρίσει πόσες από αυτές είναι πλήρως συμπληρωμένες, πόσες είναι επιλέξιμες για ένταξη στο Σχέδιο (με βάση περιουσιακά στοιχεία) και πόσοι δανειολήπτες είναι βιώσιμοι (με βάση τα εισοδήματα τους).  
 
Υπενθυμίζεται ότι στόχος Εστία είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
 
(ΚΥΠΕ/Κώστας Σταυρινός)

 
10737
Thumbnail