ΕΤΕΚ προς Πετρίδη για ΦΠΑ 5%: Αυξήστε τα τετραγωνικά

Μετά από διαβουλεύσεις θα καταβληθεί προσπάθεια να πειστεί η ΕΕ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Μπορεί να διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Βδομάδα και να πλησιάζουμε στο Πάσχα, ωστόσο οι διαβουλεύσεις των αρμοδίων για θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απασχολούν την κοινωνία συνεχίζονται. Ένα τέτοιο θέμα είναι η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στις κατοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητείται εδώ και καιρό και παρά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επαναδιαπραγματευτεί τα τετραγωνικά μέτρα που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, το θέμα συνεχίζει να απασχολεί τους εδώ αρμοδίους. Συγκεκριμένα, το  Υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει νομοσχέδιο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οροφή στα τετραγωνικά που θα μπορούσε να χτίσει κάποιος, ενώ ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% ίσχυε για τα πρώτα 200 τ.μ., ενώ από το 2011 έως και το 2016, ο ΦΠΑ 5% ίσχυε για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ) νοούμενου ότι η κατοικία έχει συνολικό εμβαδό μέχρι 275 τ.μ.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαπιστώσει κατάχρηση της οδηγίας που μιλούσε για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και είχε κινήσει διαδικασία κατά της Κύπρου. Ωστόσο τα νέα δεδομένα προκάλεσαν την αντίδραση κομμάτων και επαγγελματικών ομάδων του κλάδου των ακινήτων, ενώ την αντίθεση του με τα νέα δεδομένα είχε εκφράσει και το ΕΤΕΚ. Το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να απευθυνθεί στην ΕΕ για να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρχε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των αριθμών για να λάβει αρνητική απάντηση. Ωστόσο το ΕΤΕΚ θεωρώντας ότι μπορεί να αποδείξει πως υπάρχει περιθώριο να αυξηθούν τα τετραγωνικά που μπορούν να υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή, ζήτησε από την Υπηρεσία ΦΠΑ στοιχεία σε σχέση με τις αιτήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που αφορούν όμως μόνο σε πρώτη κατοικία.

Τα στοιχεία στάλθηκαν, το ΕΤΕΚ έκανε τις μελέτες του και όπως πληροφορείται η Brief, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να αιτιολογηθούν αυξημένα τετραγωνικά κατοικιών που μπορούν να υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief, από τις μελέτες του ΕΤΕΚ τεκμηριώνεται κατ’ αρχήν ότι μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε κατοικίες και διαμερίσματα και η κάθε κατηγορία να έχει διαφορετικά τετραγωνικά στο μειωμένο συντελεστή. Ειδικότερα, στην πρόταση του ΕΤΕΚ, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι όσον αφορά στις κατοικίες μπορούν να υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ τα πρώτα 195 τετραγωνικά, για ακίνητο που δε θα υπερβαίνει τα 240 τετραγωνικά. Όσον αφορά στα αντίστοιχα νούμερα για διαμερίσματα, η πρόταση προτείνει τη συμπερίληψη στο μειωμένο συντελεστή των πρώτων 90 τετραγωνικών για διαμέρισμα που δεν θα υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά.

Παράλληλα, το ΕΤΕΚ εισηγείται όπως υπάρξει μεταβατική περίοδος έξι μηνών, μέχρι να υιοθετηθούν τα νέα νούμερα, ενώ προτείνεται ακόμα όπως η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ να μην υπερβαίνει σε αξία ακινήτου τις 450.000 ευρώ. Το Επιμελητήριο θα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΟΙΚ για να διαπιστωθεί πώς μπορούν να οι προτάσεις αυτές ή άλλες που θα προκρίνει το Υπουργείο να τύχουν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ