ΕΤΕΚ: Τα 11 μέτρα για αναχαίτιση αυξήσεων κατασκευαστικών υλικών

Δέσμη μέτρων αναμένεται να καταθέσει στο ΥΠΟΙΚ το ΕΤΕΚ με αφορμή την παγκόσμια αύξηση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών

Την έντονη ανησυχία που διακατέχει το ΕΤΕΚ σε σχέση με τη μεγάλη αύξηση τιμών που καταγράφουν – μεταξύ άλλων – βασικά οικοδομικά υλικά, επανέλαβε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σε χθεσινή επικοινωνία με την Brief

Όπως είχε αναδείξει η Brief και σε δημοσίευμα του Ιουλίου, καταγράφονται θεαματικές αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων φθάνουν μέχρι και το 25%, όπως για παράδειγμα στα μεταλλικά προϊόντα. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Δέσμη μέτρων από το ΕΤΕΚ στο ΥΠΟΙΚ για τις «ανορθόδοξες αυξήσεις» <<<

Το ΕΤΕΚ, ετοίμασε – κατόπιν διαλόγου – δέσμη μέτρων την οποία θα καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την ανακοπή της ξέφρενης πορείας που καταγράφουν οι σχετικές τιμές. 

Η συνάντηση δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί εντός των καλοκαιρινών μηνών, λόγω των θερινών διακοπών και έτσι από το ΕΤΕΚ υπήρχε η πεποίθηση ότι οι επαφές θα γίνονταν αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί σχετική συνάντηση, λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματος του Υπ. Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα αναχωρεί την ερχόμενη βδομάδα για επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. 

Πάντως αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, μας διαβεβαίωσαν ότι η συνάντηση είναι στις προτεραιότητες του Κωνσταντίνου Πετρίδη και ότι οι επαφές θα γίνουν το συντομότερο δυνατό. 

«Η συνάντηση αυτή επείγει. Πρέπει να εξευρεθούν  οι τρόποι, να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί η όποιαδήποτε σοβαρή επίπτωση στην οικοδομική βιομηχανία», είπε από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ. 

Μεταξύ άλλων η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:

1. Να κληθεί το Κράτος να μελετήσει το θέμα και να καθορίσει, το συντομότερο δυνατό, πολιτική και κατευθυντήριες γραμμές σε ότι αφορά τα δικά του έργα (είτε σε διαδικασία υλοποίησης, είτε υπό σχεδιασμό). Αναμένεται πως εν πολλοίς οι συστάσεις αυτές θα αποτελέσουν οδηγό και κατευθυντήρια γραμμή και για τον ιδιωτικό τομέα.

2. Να κληθεί το Κράτος να θέσει το θέμα αρμοδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση για από κοινού δράσεις ή και πρωτοβουλίες των χωρών μελών.

3. Να συνδράμει το Κράτος στη μείωση της αβεβαιότητας η οποία προέρχεται από τη πολυπλοκότητα του προβλήματος και την παραπληροφόρηση αναφορικά με τρέχουσες τιμές ή και με τυχόν προβλέψεις τιμών, κάτι που συχνά είναι πηγή υπερβολών και πανικού.

4. Να προχωρήσει το κράτος στην επίσπευση της καταβολής της επιστροφής του ΦΠΑ σε εργολήπτες, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και άλλες επηρεαζόμενες κυπριακές επιχειρήσεις.

5. Να γίνει μελέτη ευρύτερα του θέματος ΦΠΑ ή και άλλων στοχευμένων έκτακτων φορολογικών ελαφρύνσεων.

6. Οι τράπεζες να ενημερωθούν για το θέμα και ανάλογα με την κάθε περίπτωση και με τα ειδικά χαρακτηριστικά της να προσπαθήσουν να είναι ελαστικές και βοηθητικές (π.χ. να δίνουν πιστωτική επέκταση) εκεί όπου δημιουργείται τεκμηριωμένη ανάγκη για την οποία δεν ευθύνεται το νοικοκυριό, ο υπεργολάβος ή ο εργολάβος κ.λπ. Η πιστωτική επέκταση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να υποστηρίζεται και από στοχευμένο σχέδιο κρατικών ενισχύσεων.

7. Μελέτη του ενδεχομένου δημιουργίας έκτακτων ειδικών σχεδίων στήριξης για τους πιο ευάλωτους, π.χ. νοικοκυριά που ξεκίνησαν διαδικασία ανέγερσης κατοικίας. 

8. Σύσταση στην αγορά για εγρήγορση ως προς το κατά πόσο παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας (εκμετάλλευσης της κατάστασης) στην Κύπρο, έτσι ώστε όπου και εάν παρατηρηθούν να καταγγέλλονται στην ΕΠΑ (Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού). 

9. Σύσταση στους μελετητές για παρακολούθηση των επί μέρους τιμών ώστε να λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή τεχνολογίας οικοδόμησης, π.χ. συμβατικό μπετόν, μεταλλική κατασκευή, σύμμεικτο, ξύλινο. επίσης, σύσταση για να  μελετώνται τους επόμενους μήνες δυνατότητες χρήσης εναλλακτικών υλικών 

10. Σύσταση στους ενδιαφερόμενους για χρήση (μη διαγραφή) της φόρμουλας προσαυξήσεων τιμών υλικών στα ιδιωτικά εργοληπτικά συμβόλαια και παράλληλα σύσταση για προσαρμογή της φόρμουλας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του έργου, για παράδειγμα να μην αφήνονται οι τυπικές τιμές. 

11. Μελέτη του ενδεχομένου βελτίωσης της φόρμουλας αναπροσαρμογής τιμών στο εργοληπτικό συμβόλαιο που χρησιμοποιεί η αγορά.