Ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την τηλεργασία

Τέλος του 2022 αναμένεται να καλυφθούν με νομοσχέδιο τα νομικά κενά που υπάρχουν εδώ και 15 μήνες

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Στα σκαριά βρίσκεται το νομοσχέδιο για την τηλεργασία μετά από 15 μήνες υποχρεωτικής τηλεργασίας για μεγάλο μερίδιο εργαζομένων εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όπως είπε στη Brief η Ανώτερος Λειτουργός Παραγωγικότητας του Υπουργείου Εργασίας Μαρία Νικολάου Χρίστου “το νομοσχέδιο για την τηλεργασία ετοιμάζεται και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τέλος του 2022”. Σε ερώτησή μας σε ποιο στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο η κα. Νικολάου Χρίστου απάντησε ότι βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης

Στόχος του, όπως συμπλήρωσε, θα είναι η θέσπιση των κατάλληλων προνοιών που διέπουν την τηλεργασία. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων

Αναγκαία εφαρμογή  

Η απουσία νομοθετικής κάλυψης για την τηλεργασία στην Κύπρο, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των εργασιακών συνθηκών. Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαισίου για την Τηλεργασία τέθηκε σε ισχύ το 2005, δεν έχει μέχρι στιγμής καταστεί δεσμευτική μέσω νομοθεσίας ή συλλογικών συμβάσεων στην χώρα μας.

Συνεπώς, η εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που θα καθορίζει τις συνθήκες εργασίας εξ αποστάσεως, είναι απαραίτητη, και όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας σε ενάμιση περίπου χρόνο από σήμερα αναμένεται να καλυφθούν τα νομικά κενά, τα οποία δημιουργούν ασάφειες στον εργασιακό τομέα.

Νομικά κενά

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με νομικούς οι οποίοι μίλησαν στην Brief, η απουσία νομικής κάλυψης για την τηλεργασία δημιουργεί πρακτικά ζητήματα στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων. Μέσα από το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Πλαισίου για την Τηλεργασία (2005), προκύπτει αρχικά η εξασφάλιση ζητημάτων όπως συγκατάθεση του εργαζομένου, υλικοτεχνικός εξοπλισμός και παροχή ασφάλειας. Οι υποχρεώσεις του εργοδότη παραμένουν και θα πρέπει να διασφαλίζει τις συνθήκες ασφαλούς εργασίας, όπως για παράδειγμα κάθισμα ή υπολογιστή στον προσωπικό χώρο εργασίας του εργαζομένου.

Επιπλέον, η έλλειψη εποπτείας από τον εργοδότη, μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στις επιδόσεις και την υγεία του εργαζομένου, όπως εργατικά ατυχήματα, μυοσκελετικούς κινδύνους, εργασιακό άγχος και εργασιακή απομόνωση.

Τέλος, η ρύθμιση ωραρίου και τυχόν υπερωριών είναι δύσκολο να αποδειχθούν από το σπίτι. Σύμφωνα με τον περί της οργάνωσης του χρόνου εργασίας νόμο ο εργαζόμενος δικαιούται 11 συναπτές ώρες ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης, 24 ώρες ελάχιστης εβδομαδιαίας ανάπαυσης και τουλάχιστον 15 λεπτά διάλειμμα κάθε έξι ώρες.