Ετοιμάζονται να πουν «Welcome» και «Здрасте» οι Ξενοδόχοι

Ανοίγουν Μάρτιο τα ξενοδοχεία, όπως ανέφερε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ στην εκπομπή Business Hour By Brief

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μικρό καλάθι, προτιμούν να κρατάνε οι ξενοδόχοι για την νέα τουριστική περίοδο κατά τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief (17/2), λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία και στο παρελθόν ανέτρεψε προβλέψεις.

«Αυτό μας έμαθε η πανδημία, να μην κάνουμε προβλέψεις, ανατρέποντας τις», σημείωσε. Έχουν όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, πρόσθεσε, αναφέροντας πως τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι αρκετά θετικά και όλα καταδεικνύουν πως θα έχουμε καλή τουριστική χρονιά.

Μάλιστα ο κ. Ρουσουνίδης υπογράμμισε ότι παρά την πανδημία όλο αυτό το διάστημα έγινε μια καλή δουλειά και προεργασία από όλους τους φορείς, σε σχέση με το τουριστικό προϊόν με στόχευση νέους προορισμούς και δυνητικούς τουρίστες.

Επίσης χαρακτήρισε ως θετική την εξέλιξη σε σχέση με τις χαλαρώσεις των μέτρων χαρακτηρίζοντας την ως «ένα βήμα πιο κοντά στην νέα κανονικότητα», καθώς όπως ανέφερε, αυτή φαίνεται πως τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια μετά την πανδημία.

>>>Δείτε ακόμη: Tι θα ισχύει στα κυπριακά αεροδρόμια από την Δευτέρα 21/2

Η νέα κανονικότητα θα επιτρέπει και τα ταξίδια και τις διακοπές, ανέφερε και σε συνδυασμό και με το ξεκίνημα των πτήσεων από Ρωσία φαίνεται να δημιουργεί ένα αισιόδοξο περιβάλλον.

Ξεκίνησαν οι κρατήσεις από Βρετανούς και Ρώσους

Οι μεγάλες αγορές, Μ. Βρετανία και Ρωσία ξεκίνησαν να κάνουν τις κρατήσεις τους, ενώ έντονο είναι και το ενδιαφέρον από Ισραήλ, σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης. Ακόμη, ανέφερε, αναμένουμε να ανταποκριθούν και άλλες χώρες στις οποίες στόχευσε το υφυπουργείο τουρισμού, όπως Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και η Ουκρανία – παρά την έκρυθμή κατάσταση της τελευταίας-.

Το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας, σημείωσε θα ρυθμιστεί από την ζήτηση και τις κρατήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται. «Ξεκίνησαν να γίνονται κρατήσεις από τέλη Μαρτίου, Απρίλιο και Πάσχα».

Όπως ανέφερε, από τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίγουν

Κινδυνεύουν να ανοίξουν... μισά τα ξενοδοχεία

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι ξενοδόχοι έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για το πρόβλημα που παρατηρείται μέχρι τώρα με την έλλειψη προσωπικού, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ.

Ενδεχομένως ξενοδοχεία να αφήσουν κάποιες πτέρυγες κλειστές, αν δε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, καθώς δεν θα μπορούσαν να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες τους. «Θα είχε τεράστιο αντίκτυπο τουλάχιστον στο τουριστικό προϊόν και τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στην καλή χρονιά που θα θέλαμε να έχουμε φέτος», σημείωσε.

Αυτό που τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης είναι ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Υπουργό Εργασιας και άλλα αρμόδια Υπουργεία, καθώς είδαν μια θετική ανταπόκριση για λύση στο πρόβλημα αυτό.

Αναφερόμενος στις συνεντεύξεις ανέργων που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι δυστυχώς επιβεβαίωσαν την άποψη ότι δεν υπάρχει ντόπιος πληθυσμός που θα μπορούσε να εργαστεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Ως επί το πλείστων αυτό το κενό δημιουργήθηκε όταν οι Ευρωπαίοι επέστρεψαν στις χώρες τους λόγω του κορωνοϊού και δεν επέστρεψαν πίσω, λόγω και του υψηλού κόστους ζωής κλπ.»

Το plan b

Η μόνη λύση κατά τον κ. Ρουσουνίδη, είναι η άμεση και προσωρινή τουλάχιστον εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναγνωρίζουν πως η Υπουργός Εργασίας αφουγκράζεται τις ανησυχίες των ξενοδόχων και το τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον τουρισμό, το μεγάλο κομμάτι της Κυπριακής οικονομίας. «Τις επόμενες ημέρες, πιστεύω θα επιλυθεί αν και αργήσαμε», σημείωσε

Μέχρι τέλη Μαρτίου το σχέδιο εσωτερικού τουρισμού

Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι είναι σε ισχύ το σχέδιο εγχώριου τουρισμού, το οποίο ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου, χωρίς ακόμη να γνωρίζει αν το υφυπουργείο τουρισμού θα το επιμηκύνει ή αν θα υπάρξει και φέτος το καλοκαίρι όπως πέρσι. «Είμαστε σε καλή επικοινωνία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και εξετάζουμε κι άλλους τρόπους ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού».

Την ίδια ώρα εξέφρασε την επιθυμία να διατηρηθεί σε διψήφια νούμερα το ποσοστό του εσωτερικού τουρισμού γενικότερα.

Μεταβατικο το 2022 για το τουριστικό προϊόν μας

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε ως μεταβατικό το έτος 2022, καθώς θα επανατοποθετηθούν τουριστικά αρκετές χώρες, ανταγωνιστικές για την Κύπρο και γι αυτό πρέπει να είμαστε σε θέση να το αξιοποιήσουμε και να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι σε αριθμό και ποιότητα υπηρεσιών για τους δυνητικούς τουρίστες.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief:        

 
24935