Έτοιμες για μέτρα οι υπεραγορές

Έτοιμοι να προχωρήσουν με δυναμικότερα μέτρα σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, μέλη του ΠΑΣΥΠ

Την αγανάκτηση των υπεραγορών αλλά και την ετοιμότητα για λήψη μέτρων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠ), Ανδρέας Χατζηαδάμου, στην εκπομπή Business Hour by Brief στην Digital Tv την Παρασκευή (17/9), ο οποίος σημείωσε πως ζητούν την κατάργηση του μέτρου του Safe Pass, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας.

Μάλιστα όπως σημείωσε, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, οι ιδιοκτήτες υπεραγορών και καταστημάτων τροφίμων, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με δυναμικότερα μέτρα.

Ειδικότερα ο κ. Χαζηαδάμου σημείωσε ότι, «υπάρχει μεγάλη πίεση από τα μέλη μας να προχωρήσουμε με κλείσιμο καταστημάτων εις ένδειξη διαμαρτυρίας για να καταλάβουν επιτέλους την διάσταση του προβλήματος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι υπεύθυνοι».

Αναλύτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour by Brief:

- Κύριε Χατζηαδάμου. Με επιστολή σας προς τον Υπουργό Υγείας εκφράσατε την έντονη δυσαρέσκεια σας και αγανάκτηση ως Υπεραγορές σχετικά με το Safepass. Ποια προβλήματα προκύπτουν για τα μέλη του Συνδέσμου σας από το εν λόγω μέτρο;


Φαίνεται ότι στα πλαίσια των μέτρων πολλοί έχουν εκλάβει αυτά τα μέτρα και αναφέρομαι στους αξιωματούχους και  λειτουργούς της κυβέρνησης και των αρμόδιων τμημάτων, υπέρμετρο ζήλο ή ακόμη και υπερεξουσίες.  Δεν μπορούμε να δεχθούμε την κατάσταση αυτή στο πλαίσιο των μέτρων αν μπαίνουν σε καταστήματα σαν να είναι δικά τους και να μοιράζουν εξώδικα της τάξεως των 8, 4, και άλλων χιλιάδων ευρώ. Για αυτό τον λόγο αντιδρούμε. Υπάρχει μια προκλητικότητα σε βάρος μας σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μια στάση έλλειψης σεβασμού προς τις επιχειρήσεις και δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αυτό το μέτρο έχει επιφέρει πάρα πολλά προβλήματα στις υπεραγορές και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων καταστημάτων γιατί αδυνατούν να ελέγξουν το μέτρο αυτό και αντιλαμβάνεστε ότι για μια οικογενειακή επιχείρηση το να εργάζονται όλα τα μέλη της οικογένειας πως μπορούν να ελέγχουν σε καθημερινή βάση την είσοδο και πόσα άλλα έξοδα δημιουργούνται από αυτό το μέτρο. Αυτό που καλούμε είναι ότι αφού αποφασίστηκαν αυτά τα μέτρα θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν και την ευθύνη της επιτήρησης των μέτρων η πολιτεία  και να μην αποφεύγει τις ευθύνες της και να βάζει τους επιχειρηματίες απέναντι στους πολίτες.

Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες ιδιαίτερα από μια μερίδα πολιτών συνοικιακών καταστημάτων, μπακάλικων, περιφερειακών καταστημάτων…. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η σχέση αυτών των επιχειρήσεων με τους πελάτες έχει διασαλευτεί εδώ και πάρα πολλές ημέρες σε σχέση με τους πελάτες που αντιδρούν . Για αυτό το λόγο ζητάμε στον τομέα των τροφίμων, γιατί είχαμε προβλέψει ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις και ελπίζουμε ότι θα καταλάβουν τώρα ιδιαίτερα και με την αύξηση των εμβολιασμών θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και θα απαλειφθεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Είναι ανεφάρμοστο και αυτό φαίνεται γιατί βλέπουμε σε πολλούς χώρους εμείς οι ίδιοι να μην εφαρμόζεται αυτό το μέτρο και ως εκ τούτου  δεν επιτυγχάνει τα αποτελέσματα που έθεσαν για το μέλλον.

- Κάνατε λόγο και για τα πρόστιμα. Υπάρχουν καθόλου αριθμοί για το πόσης αξίας πρόστιμα επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής σε Υπεραγορές λόγω παραβίασης των μέτρων; Υπάρχουν περιστατικά όπου μέλη σας ενδεχομένως να καταγγέλθηκαν χωρίς λόγο; 

Έχουμε πρόστιμα της τάξεως των 8.000 ευρώ, 4 χιλιάδων ευρώ 3 χιλιάδων ευρώ και μιλάμε για μικρά καταστήματα, συνοικιακά μπακάλικα συγκρινόμενα με το μέγεθος των ποσών αυτών. Μιλάμε για βιοπαλαιστές επιχειρηματίες όπου βρίσκονται στις επιχειρήσεις τους από το πρωί μέχρι το βράδυ και εν μέσω πανδημίας σε αντίξοες συνθήκες. Αντιλαμβάνεστε για μια μικρή επιχείρηση να σου βάζουν πρόστιμο της τάξεως των χιλιάδων ευρώ με τα ον τζίρο να μην φτάνει καν σε αυτά τα ποσά. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη προσέγγιση στη διαχείριση των θεμάτων και σε πολλές περιπτώσεις το κατάστημα πχ είχε δύο πελάτες και μάλιστα η ώρα επιβολής του προστίματος ήταν στο κλείσιμο που θα μπορούσε να παραβλεφθεί ή να διαχειριζόταν διαφορετικά.


-Υπάρχουν περιστατικά όπου καταγγέλθηκαν χωρίς λόγο;

Είναι κάτι που έγινε και στο παρελθόν και φάνηκε ότι η καταγγελία ήταν αυτοσκοπός. Καταγγελίες γιατί η μάσκα υπαλλήλου ήταν κάτω από τη μύτη, ή για θέματα που αφορούσαν την σήμανση του πατώματος που σηματοδοτεί την απόσταση… Γενικά υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Εμείς θεωρούμε αδιανόητο αν μπει άτομο υπό κάλυψη, κοντά στην ώρα κλεισίματος με δύο μόνο πελάτες μέσα και επειδή απουσίαζε ο λειτουργός της υπεραγοράς για κάτι έκτακτο, δεν μπόρεσε να γίνει ο έλεγχος. Θα μπορούσε να γίνει μια σύσταση ή προειδοποίηση. Αυτό το βιώνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο και δεν γίνεται άλλο.

- Τι ζητάτε από το Υπουργείο; Υπάρχει άλλος τρόπος να εφαρμοστεί το Safepass ή θα πρέπει σύμφωνα με την άποψη σας να καταργηθεί για όλους; 


Ζητάμε την πλήρη κατάργηση της επίδειξης safe pass στην κατηγορία τροφίμων. Γιατί τα καταστήματα τροφίμων είναι διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο είδος καταστήματος και γι’ αυτό παραμείναμε και ανοικτά και κατά τις δύο περιόδους lockdown. Τα καταστήματα τροφίμων ήταν ανοικτά γιατί ακριβώς θεωρούνται ζωτικής σημασίας.
Ζητούμε κατανόηση και σωστή προσέγγιση γιατί η τήρηση των μέτρων γίνεται πιστά από τα μέλη μας εδώ και ενάμιση χρόνια. Αν συνεχίσει η εφαρμογή του μέτρου safe pass για τα καταστήματα τροφίμων εμείς λέμε η πολιτεία να μην βάζει μπροστά τις επιχειρήσεις και τους πολίτες για να εδραιώσει και να εφαρμόσει τα μέτρα της, αλλά να αναλάβει η ίδια και το κόστος και τον έλεγχο, γιατί κάποιες δεν μπορούν να το αναλάβουν για να εφαρμόζεται το μέτρο καθώς στις πλείστες περιπτώσεις και σε άλλους χώρους αυτό δεν γίνεται. Ίσα ίσα που το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται κυρίως σε μεγάλες υπεραγορές, εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα ενώ υπάρχουν άλλοι χώροι που για τους λόγους που και οι ίδιοι αναφέρουν δεν τηρούν το μέτρο αυτό.

- Κάνατε λόγο για λήψη δυναμικών μέτρων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι εισηγήσεις σας. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Θα κλείσετε Υπεραγορές;

Αναμένουμε με την λήξη του παρόντος διατάγματος, γύρω στις 23 Σεπτεμβρίου να δούμε νέα δεδομένα. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τα μέλη να προχωρήσουμε με κλείσιμο καταστημάτων εις ένδειξη διαμαρτυρίας για να καταλάβουν επιτέλους την διάσταση του προβλήματος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι σκέψη που συζητιέται από τα μέλη μας και θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. 

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour by Brief:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
21596