Έτοιμοι να αφήσουν το μυστρί οι οικοδόμοι – Μόνο ο Γιάννης το σώζει

Στα χέρια του Υπουργού Εργασίας εναποτίθενται οι ελπίδες για διατήρηση της εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία

Στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, φαίνεται πως εναποτίθενται, πλέον, οι ελπίδες για διατήρηση της εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία, αφού οι συζητήσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο, η οποία έληξε τον Μάιο του 2022, δεν προχωρούν και οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερές στις θέσεις που εξέφρασαν εξαρχής.

Βασικά «αγκάθια» στις συζητήσεις μεταξύ Συντεχνιών και Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) παραμένουν από τη μία το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για συμπερίληψη των κατώτατων μισθών στην οικοδομική βιομηχανία στον νόμο που βρίσκεται σε ισχύ από το 2020, και από την άλλη το αίτημα της εργοδοτικής πλευράς για διευκόλυνση της εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες.

Πάντως, όπως πληροφορείται η Brief, ο Υπουργός Εργασίας τηρείται συνεχώς ενήμερος για τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται, ακόμη κι εντός Ιανουαρίου, να καλέσει εκ νέου τις δύο πλευρές και να καταβάλει άλλη μία προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη και να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη στον κλάδο.

«Ούτως ή άλλως θα πάμε στον Υπουργό Εργασίας»

Εκ μέρους των Συντεχνιών, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΟΟΙΜ-ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, ανέφερε στην Brief ότι η κάθε πλευρά κατέθεσε τις απόψεις της ενώπιον του Υπουργού Εργασίας στις 21 Δεκεμβρίου. «Ο Υπουργός θεώρησε ότι πρέπει να γίνει ακόμη μία παρέμβαση στην Μεσολαβητική Υπηρεσία, για να διαφανεί εάν θα καταλήξουμε σε μία τελική πρόταση κι ακολούθως να πάμε ξανά στον Υπουργό για να βοηθήσει κι αυτός να επιλυθεί η διαφορά», πρόσθεσε.

«Έχει 1,5 χρόνο που συζητάμε με την εργοδοτική πλευρά, χωρίς κατάληξη και δυστυχώς δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κατάληξη κατά τη διαμεσολάβηση», εκτίμησε σημειώνοντας ότι «ούτως ή άλλως θα πάμε στον Υπουργό ξανά κι ευελπιστούμε ότι θα επιλυθεί το θέμα», ενώ προειδοποίησε πως «σε διαφορετική περίπτωση, εμείς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να συγκαλέσουμε γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων και θα κινηθούμε με βάση τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων». 

«Έχει 1,5 χρόνο που συζητάμε, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας του δεσμείν και του λύειν και συνεπώς εντός του μήνα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο κ. Τσιαπουτής σημειώνοντας ότι «αναμένουμε από την Μεσολαβητική Υπηρεσία να μας απευθύνει νέα πρόσκληση για συνάντηση μέσα στις επόμενες μέρες για να δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία κι ακολούθως αναμένω ότι θα βρεθούμε και πάλι ενώπιον του Υπουργού Εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των Συντεχνιών, ο ΓΓ της ΟΙΜ-ΣΕΚ επανέλαβε ότι αξιώνουν την συμπερίληψη στον Νόμο των Κατώτατων Μισθών πρόσληψης, «κάτι που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει για καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και μας ξενίζει η στάση της εργοδοτικής πλευράς, η οποία εναντιώνεται σε κάτι τέτοιο», καθώς και την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που ίσχυαν το 2013. «Απομένει ένα 30%, περίπου, και πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση το συντομότερο», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, «αξιώνουμε και αύξηση του φιλοδωρήματος από τα 8 σεντ στα 11 σεντ», ενώ αναφορικά με το αίτημα εργοδοτών για ξένο προσωπικό ο κ. Τσιαπουτής ξεκαθάρισε: «Νοουμένου ότι θα μηδενιστούν οι αριθμοί των ανέργων στα Γραφεία Εργασίας και νοουμένου ότι απευθυνθούν στις συντεχνίες για εξεύρεση προσωπικού και οι συντεχνίες δεν έχουν να προτείνουν άτομα, τότε ναι, το είπαμε και στον Υπουργό Εργασίας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία Επιτροπή για να εγκρίνονται άτομα από τρίτες χώρες για να εργοδοτηθούν στην οικοδομική βιομηχανία, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα εφαρμόζεται πιστά η συλλογική σύμβαση και ότι θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των δεδομένων, όπως αυτά θα προκύπτουν».

«Περιμένουμε με πολλή υπομονή, αλλά και ανησυχία πως θα εξελιχθούν τα πράγματα κι ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει κατάληξη», κατέληξε ο ΓΓ της ΟΟΙΜ-ΣΕΚ.

«Καθοριστικός μήνας ο Ιανουάριος»

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, ανέφερε στην Brief ότι «εμείς ως Συντεχνίες ξεκαθαρίσαμε ότι ο Ιανουάριος είναι καθοριστικός μήνας για το εάν θα υπάρξει κατάληξη ή όχι».

«Ευελπιστούμε ότι η πρώτη κίνηση από πλευράς Υπουργού Εργασίας θα έχει και συνέχεια, παρότι ζήτησε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ των πλευρών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 1,5 χρόνο χωρίς αποτέλεσμ», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «εμείς θα πιέσουμε τα πράγματα όσο μπορούμε για να έχουμε εξελίξεις, διαφορετικά θα κινηθούμε με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι σε ό,τι αφορά το αίτημα των Συντεχνιών για συμπερίληψη των συμφωνημένων κατώτατων μισθών στην οικοδομική βιομηχανία στον Νόμο «για μας δεν είναι θέμα απόκλισης, αλλά θέμα καλής πρόθεσης ή όχι». «Εάν υπάρχει καλή θέληση και πρόθεση, το θέμα λύεται μέσα σε ένα δευτερόλεπτο», διεμήνυσε. 

«Με τον Νόμο να υπενθυμίσω, διασφαλίζονται το Ταμείο Προνοίας, οι αργίες, το ωράριο των εργαζομένων και το φιλοδώρημα. Συνεπώς, πώς γίνεται ο συμφωνημένος μισθός, που είναι η βάση όλων αυτών, να μην συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν τον Νόμο;», διερωτήθηκε.

Κληθείς να πει τι αναμένουν οι Συντεχνίες από δω και πέρα, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι «αναμένουμε την επόμενη κίνηση, είτε από την Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας είτε και από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας. Για μας πρέπει να υπάρξει νέα παρέμβαση από τον Υπουργό Εργασίας, γιατί, με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κατάληξη στην Μεσολαβητική Υπηρεσία. Πρέπει εντός Ιανουαρίου να υπάρξει μία κατάληξη. Σε αντίθετη περίπτωση, επαναλαμβάνω, θα κινηθούμε με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ο οποίος προνοεί ότι σε περίπτωση λήψης οποιονδήποτε μέτρων αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων και των απεργιών, θα πρέπει να υπάρξει προειδοποίηση δέκα ημερών», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι γι’ αυτό που θεωρούμε κρίσιμο και καθοριστικό τον Ιανουάριο, γιατί πραγματικά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση περαιτέρω. Δεν είναι χθες που αρχίσαμε τον διάλογο, είναι από τον Μάιο του 2022 και πρέπει να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», διεμήνυσε ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ.

Απαντώντας, δε, σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε πως «μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές», επαναλαμβάνοντας ότι «εντός του τρέχοντος μηνός όμως πρέπει να υπάρξει κατάληξη. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάμε σε γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων για να δούμε πως θα προχωρήσουμε», κατέληξε.

Αναμένουν κίνηση από το Υπουργείο Εργασίας και οι εργοδότες

Πέραν των Συντεχνιών, πάντως, σε αναμονή για τις εξελίξεις βρίσκεται η εργοδοτική πλευρά, με τον Πρόεδρο της ΟΣΕΟΚ, Στέλιο Γαβριήλ, να αναφέρει στην Brief ότι «αναμένουμε ότι εντός του μήνα θα υπάρξει κάποια εξέλιξη», υπογραμμίζοντας πως «οι θέσεις των δύο πλευρών είναι γνωστές».

Ο κ. Γαβριήλ επανέλαβε, εκ νέου, πως «εμείς ως εργοδοτική πλευρά είμαστε κάθετα αντίθετοι με κάποια από τα αιτήματα που θέτουν οι συντεχνίες. Το βασικό αφορά την νομοθέτηση των μισθών που προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις. Για έμας αυτό το θέμα βρίσκεται εκτός ατζέντας, γιατί η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης αφορά οτιδήποτε περιλαμβάνεται ήδη στη συλλογική σύμβαση. Οτιδήποτε αφορά νομοθέτηση οποιουδήποτε άλλου ζητήματος, για εμάς είναι ξεχωριστό θέμα και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Εάν όμως ο Υπουργός Εργασίας τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας νομοθέτησης, θα πρέπει να μας το πει κι εμάς για να ξέρουμε. Μέχρι σήμερα, όμως, πρέπει να πω, δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις». 

Κληθείς να πει εάν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλες, απάντησε αρνητικά. «Θεωρούμε ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες και ότι μπορεί να υπάρξει κατάληξη, φτάνει να υπάρχει καλή θέληση», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν αναμένουν ότι θα γίνει μία νέα προσπάθεια από πλευράς Υπουργού Εργασίας για να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές, ο κ. Γαβριήλ είπε πως «το μήνυμα που μας έστειλε ο Υπουργός, είναι πρώτα να συμφωνήσουμε και μετά να ξαναπάμε κοντά του. Εμείς από πλευράς μας αναμένουμε ότι θα υπάρξει μία συνάντηση με τη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, για να δούμε εάν μπορεί να υπάρξει κάποια κατάληξη ή όχι», συνέχισε υπογραμμίζοντας καταληκτικά ότι «είμαστε σε αναμονή για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα κι ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και θα υπάρξει κατάληξη».

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου